Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 12ης Απριλίου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δίνει τα γενικά μοτίβα του καιρού ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχουμε να πούμε τα εξής:
Ο συγκεκριμένος δείκτης ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση 3 θα κινηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες στις φάσεις 4, 5, 6, 7, 8, 1, 2 και 3 θα κάνει δηλαδή μέσα στο επόμενο μήνα μία πλήρη περιστροφή. Αυτό δείχνει μεγάλη μεταβλητότητα στην καιρική εικόνα του καιρού αφού θα διαδέχονται οι περιόδοι αστάθειας τις περιόδους με καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή η πορεία του καιρού ( γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση καιρού για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

29 Απριλίου έως 6 Μαΐου.
Τοπική αστάθεια κυρίως στη Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της Θεσσαλίας της βόρειας Σερεάς και των Σποράδων γενικά μικρής έντασης και διάρκειας. Αντίθετα πολύ καλύτερος καιρός με ελάχιστα και καθόλου φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας ιδιαίτερα στα παραθαλάσσια και νησιωτικά και λιγότερο στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με τις κάποιες λίγες μπόρες και καταιγίδες.

 

6 έως 13 Μαΐου.
Συνεχίζονται οι σποραδικές καταιγίδες στη βόρειαΕλλάδα το βόρειο Αιγαίο τμήματα της Θεσσαλίας της Ηπείρου και του βόρειου Ιονίου μικρής γενικά μέτριας έντασης και διάρκειας. Πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα στα νησιά του νοτιου Ιονίου την Πελοπόννησο στις Κυκλάδες στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα και το μεγαλύτερο μέρος των νησιών του κεντρικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές ελαφρώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα δυτικά ανατολικά και νότια πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα ενώ από τη θεσσαλία και βορειότερα θα υπάρχουν και κάποιες μέρες λόγω της τοπικής αστάθειας κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

13 έως 20 Μαΐου.
Αυξημένες πιθανότητες αξιόλογης αστάθειας σε πολλές περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου. Λιγότερα φαινόμενα δεν αποκλείεται να σημειωθούν ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές ενώ πολύ λίγα έως καθόλου θα είναι μόνο για τμήματα των Δωδεκανήσων των Κυκλάδων και της ανατολικής Κρήτης. Συνεχίζονται οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας 2-3 βαθμούς ενώ σε κάποια τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της βόρειας Στερεάς με τις καταιγίδες θα προσπαθεί να συγκρατείται σε κανονικά επίπεδα.

 

20 έως 27 Μαΐου.
Διάσπαρτες βροχές και καταιγίδες μέτριας γενικά έντασης για αρκετές περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου κατά περιόδους. Πολύ λίγα ή και καθόλου φαινόμενα στις Κυκλάδες στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα και νησιωτικά τμήματα του κεντρικού και νότιου Αιγαίου γενικά, αντίθετα πιο αξιόλογα τα φαινόμενα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Συνεχίζονται οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίας και αυτή την βδομάδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα παραθαλάσσια και νησιωτικά όλης της χώρας εκτός από κάποια τμήματα μακριά από τη θάλασσα κυρίως από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα που κάποιες από τις ημέρες λόγω καταιγίδων θα διατηρείται σε κανονικό για την εποχή επίπεδα.

 

27 Μαΐου έως 3 Ιουνίου.
Συνεχίζεται ο ασταθής καιρός στο εσωτερικό της ηπειρωτική χώρας χώρας μακριά από τη θάλασσα. Πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα σε τμήματα του κεντρικού και νοτιου Αιγαίου τις Κυκλάδες και την Κρήτη ενω στα νησιά του Ιονίου και το βόρειο Αιγαίο θα υπάρχουν κάποιες λίγες διάσπαρτες καταιγίδες. Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα και στο εσωτερικό της Κρήτης ενώ ελαφρώς υψηλότερες στα υπόλοιπα πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου.

 

Για το υπόλοιπο του Απριλίου έχουμε να πούμε ότι γενικά δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ κάποια φαινόμενα που μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ασθενους εως μέτριας έντασης θα σημειωθούν κύριως στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου και διάσπαρτα σε κάποια τμήματα της  Μακεδονίας. Ο μήνας συνολικά θα τελειώσει με απόκλιση κοντά στους +3/4 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας καθιστώντας τον έναν από τους πιο θερμούς των τελευταίων 70 ετών.
Για τον Μάιο η πρώτη εικόνα είναι παρόμοια με αυτή που αναφέραμε στην προηγούμενη ανάλυση μας στις 12 Απριλίου. Αναμένεται τοπική αστάθεια κατά περιόδους μέτριας γενικά έντασης χωρίς να ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή κάποια εβδομάδα με έντονα φαινόμενα για την κεντρική και βόρεια χώρα. Αντίθετα φαίνεται  ακόμα ένας μήνας με πολύ λιγότερες από τις κανονικές βροχές  για τις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και του κεντρικού και νότιου Αιγαίου παραθαλάσσιες και νησιωτικές. Η θερμοκρασία ακόμα ένα μήνα πάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες +1/2 βαθμούς κελσίου για τμήματα της βόρειας Ελλάδας και +2/4βαθμούς κελσίου για τα δυτικά ανατολικά και νότια πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *