ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ 6 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΜΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ 17 ΠΟΛΕΩΝ (ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ %)

Όπως έχουμε πει εδώ και λίγο διάστημα έχουμε στη διάθεσή μας λογισμικό με το οποίο μπορούμε να βλέπουμε διάφορες παραμέτρους που μας απασχολούν στην πρόγνωση καθ΄ύψος δηλαδή από το έδαφος έως και τα 12 km υψόμετρο περίπου.
Ένα από αυτά τα διαγράμματα είναι η σχετική υγρασία (επι τοις εκατο) που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μιας και μέσω αυτής μπορούμε να γνωρίζουμε που και πότε θα υπάρχουν νεφώσεις που εν δυνάμει μπορεί να δώσουν και κάποιες παροδικές βροχές , εντονες καταιγιδες ή αιθριο καιρο.

Παρουσιάζουμε λοιπόν την πορεία της σχετικής υγρασίας από το έδαφος(1000 χεκτοπασκαλ) έως και τα 12 km (200 χεκτοπασκαλ) περίπου υψόμετρο για 17 χαρακτηριστικές περιοχές της χώρας  από τα δεδομένα του προγνωστικού μοντέλου GFS στο πρωινο τρέξιμο της 22ης Απριλίου εως και τις 28/4 ξημερωματα (κατω αξονας)

Στην αρχή του άρθρου υπάρχει και το υπόδειγμα ΛΑΡΙΣΑΣ το οποίο μας δείχνει ότι καφετί και κόκκινες αποχρώσεις σημαίνουν έλλειψη υγρασίας άρα και νεφωσεων ενώ όταν πηγαίνουμε στις μπλε αποχρώσεις και ειδικά σε αυτές σε πιο έντονα μπλε ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ 8-10km ΥΨΟΜΕΤΡΟ πάνω από 75-85% ΣΧΕΤ.ΥΓΡΑΣΙΑ τότε μιλάμε για πυκνες νεφώσεις με βροχες-καταιγιδες.

Δίνονται αρκετές πληροφορίες στα διαγράμματα και κάποιων αλλων πόλεων και ευρύτερων περιοχών για να δείτε την διαφορά του καιρό ανάλογα με την υγρασία που υπάρχει ή δεν υπάρχει σε όλη την κατακόρυφη τομή της ατμόσφαιρας από το έδαφος έως και τα 12 χιλιόμετρα υψόμετρο περίπου. Για πιο μεγάλη ευκολία δίνονται και κάποια εικονίδια πιθανού καιρού για τις περιοχές.

Βασικό στοιχείο από τα διαγράμματα των 17 περιοχών είναι τα εξής.
Αυξημένη υγρασία με βροχές για τις 22/4 το απόγευμα και ολόκληρη την αυριανή ημέρα 23/4 σχεδόν για περιοχές όπως η Λάρισα η Κέρκυρα η Λαμία και ο Βόλος ενδεχομένως για λίγες ώρες ακόμα η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Πιο ”βαριά” διαγράμματα δηλαδή έντονες υγρασίες κοντά στο 90 με 100% σε όλη την κατακόρυφη τομη δηλαδή με έντονες βροχές και ενδεχομένως και κάποιες καταιγίδες για ευρύτερες περιοχές των Τρικάλων της Θεσσαλονίκης των Σερρών και της Φλώρινας.
Αντίθετα πολύ πιο σπασμένα τα διαγράμματα με τοπικές νεφώσεις και πολύ μικρή πιθανότητα κάποιων φαινομένων για την Πάτρα και την Σκύρος άνευ σημασίας.
Τέλος για όλες τις άλλες πόλεις και τις γύρω περιοχές τους θα παρατηρηθεί έλλειψη υγρασίας για όλο το επόμενο διάστημα έως και το ξημέρωμα της 28ης Απριλίου όπως στην Αθήνα την Ερμούπολη το Ηράκλειο την Μυτιλήνη την Ρόδο την Σάμου και την Σκύρο.
Αντίθετα φαίνεται ότι θα υπάρχουν κάποιες νεφώσεις κατακόρυφη ανάπτυξης με ενδεχόμενες κάποιες σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα της 24ης Απριλίου σε τμήματα της βόρειας και δυτικής Ελλάδας.
Τέλος μπορούμε να δούμε ότι φαίνονται και κάποιες μεμονωμένες αναπτύξεις (μεμονωμένες καταιγίδες) αυτή τη στιγμή για τις 25/4 αλλά και της 27/4 κύριως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας κοντά στις πόλεις της Κέρκυρα των Σέρρων της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *