Ο πλανήτης τα τελευταία 30 χρόνια έχει μπει σε μία διαδικασία θέρμανσης. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν κάπου κοντά στο 1995 για την περιοχή της Ελλάδας. Τα σημάδια είχαν φανεί περίπου 10 χρόνια νωρίτερα όταν άρχισε να θερμαίνονται κατά περιόδους οι περιοχές γύρω από το βόρειο πόλο και τη Σιβηρία αλλα τότε κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό που φώναζαν εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες ειχε αρχίσει να πραγματοποιείται.
Αυτή η μικρή σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας προς το 2010 άρχισε να γίνεται μεγαλύτερη και τα τελευταία 4 με 5 χρόνια ο ρυθμός ανόδου έχει επιταχυνθεί.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ηλιακοί κύκλοι που συμβαίνουν κάθε 11 χρόνια περίπου δείχνουν έναν ήλιο πιο εξασθενημένο από ότι πριν από εκατοντάδες και χιλιαδες χρόνια τότε το πράγμα είναι πιο ανησυχητικό.
Πιο κάτω θα σας παρουσιάσουμε τους χάρτες απόκλισης της μέσης θερμοκρασίας για την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και των Βαλκανίων από τον περασμένο Ιούλιο που ξεκίνησε ένα ράλι υψηλών θερμοκρασιών σερί χωρίς κανέναν ψυχρότερο του κανονικού μήνα ενδιάμεσα.
Η σύγκριση γίνεται με την περίοδο 1991- 2020 δηλαδή την πιο πρόσφατη 30ετία μέσα στην οποία υπάρχουν και πολλά θερμά έτη όπως περιγράψαμε πιο πάνω. Εντούτοις και πάλι οι αποκλίσεις είναι τεράστιες δείχνοντας το πόσο γρήγορα ανεβαίνει η θερμοκρασία ακόμα και όταν κάνουμε συγκρίσεις με τα τελευταία θερμά χρόνια και όχι με εποχές προ του 1980 που θα βλέπαμε τουλάχιστον ακόμα ένα βαθμό κελσίου πιο μεγάλες απόκλισεις.
Η άνοδος της θερμοκρασίας φαίνεται ότι δεν έχει εχει να κανει με το περιοδικό φαινόμενο LANINA και ELNINO αφού είτε με το ένα φαινόμενο είτε με το άλλο η άνοδος συνεχίζεται σε πλανητικό αλλά και τοπικό επίπεδο.
Τα μοναδικά στοιχεία που μπορούμε να συνδέσουμε τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας είναι το διοξείδιο του άνθρακα που σπάζει καθημερινως το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φτάνοντας τις τελευταίες μέρες τα 426 ppm οταν το 2000 ηταν 370 ppm και το 1960 315 ppm. Παρατηρώντας μάλιστα από μετρήσεις που μπορούμε να έχουμεαπο τους πάγους και άλλες πηγές για τα προηγούμενα λιγα χιλιάδες χρόνια φαίνεται ότι η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα παρέμενε σταθερή κοντά στα 280 με 290 ppm. Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση αν ελέγξουμε τα στοιχεία των τελευταίων 800.000 ετών όπου και βέβαια υπήρχαν σημαντικές μεταβολές στο διοξείδιο του άνθρακα αν αρκετές χιλιάδες χρόνια αλλά ποτέ μέσα σε ελάχιστα χρόνια δεν υπήρξε τέτοια τρομακτικη άνοδο όπως τα τελευταία 50 με 60 χρόνια. Για την ιστορία να πούμε ότι στον πλανήτη μας η περεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα πάντα κατά προσέγγιση βρίσκονταν μεταξύ 180 και 300 ppm τα τελευταία 800.000 χρόνια.
Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το πράγμα έχει ξεφύγει όταν μιλάμε για τιμές 426 ppm με σημαντική τάση ανόδου τουλάχιστον 5 με 6 ppm κάθε έτος!!
Για τον Ιούλιο 2023 βλέπουμε ότι η θερμοκρασία κυμάνθηκε κατά μέσο όρο 2 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα με μεγαλύτερες ακόμα αποκλίσεις στη βόρεια Ελλάδα και λίγο μικρότερες στα νότια.
Τον Αύγουστο 2023 η απόκλιση στην βόρεια και ανατολική χώρα ξεπέρασε τον 1,5 β.κ και λίγο χαμηλότερη στα ηπειρωτικά και τα δυτικά τμήματα.
Τον Σεπτέμβριο 2023 και πάλι η θερμοκρασία στα βορειότερα τμήματα της χώρας ξεπέρασε τους 2 βαθμούς κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές και κοντά στον 1 βαθμό κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα.
Τον Οκτώβριο 2023 είχαμε εξαιρετικά θερμο μηνα με απόκλιση 2,5 βαθμών κελσίου για τα μέσα τμήματα της χώρας και εως 4 τους βαθμούς κελσίου για τα βορειοανατολικά.
Τον Νοέμβριο 2023 παρόμοια εικόνα κοντά στους 2,5 βαθμούς κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές και στο Αιγαίο τοπικά και 3 βαθμούς κελσίου.
Για τον Δεκέμβριο 2023 συνεχίζεται το θερμό ράλι με 2,5 εως 3 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Για τον Ιανουάριο 2023 κατα μέσο όρο 1.5β.κ πιο πάνω από τις κανονικές τιμές για το σύνολο της χώρας.
Για τον Φεβρουάριο 2023 τρομακτικές αποκλίσεις + 2 εως + 4β.κ απο νοτια προς τα βορεια της χωρας.
Για τον Μαρτιο 2023 οι προκαταρκτικές τιμές δείχνουν απόκλιση κοντά στο +1,5 / +2 βαθμούς κελσίου για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Τέλος βλέπετε την συνολική απόκλιση για όλο το τελευταίο 9μηνο για τη χώρα μας. Τρομακτικές αποκλίσεις πάνω από 2βκ για τμήματα της βόρειας και βορειοανατολικής ελλάδας και 1,5 κελσίου για το μεγαλύτερο τμήμα του κορμού και των νησιών .
Είσαι καταπληκτικός
Μπορεί να μας στεναχωρείς όταν μας λες για βροχές αλλά παίρνουμε ομπρέλα
Για το καλοκαίρι όμως που θα έχουμε ζέστη τι κάνουμε ; Σ ευχαριστούμε