Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και την στρατοσφαιρικη θερμανση.

Γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας για τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος των δύο βασικών προγνωστικών μοντέλων.

Η ανάλυση στηρίζεται στην κίνηση του δείκτη MJO κατά πρώτο λόγο.
Σύμφωνα λοιπόν με την κίνηση του δείκτη τις επόμενες αρκετές ημέρες στις φάσεις 1, 2 , 3 και 4 η πιθανή πορεία του καιρού έχει ως εξής.

25 Μαρτίου έως 1 Απριλίου.
Αξιόλογα  κατα τόπους φαινόμενα σε τμήματα του βόρειου Ιονιου γύρω από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα καθώς και σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς των ορεινών τμημάτων της δυτικής Πελοποννήσου της Μακεδονίας και της Θράκης. Πολύ λίγα ως καθόλου φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας Φθιώτιδας Βοιωτίας Αττικής Σποράδων Σκύρου Κορίνθου Αργολίδας Αρκαδίας το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης και το νομο Λακωνίας. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που δεν αναφέρονται θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα μέτριας όμως έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα θα βρεθεί σε επίπεδα 4-6 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά

1 εως 8 Απριλίου.
Πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Κάποιες τοπικές μπόρες γενικά μέτριας έντασης και διάρκειας θα συνεχίσουν να σημειώνονται στην δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου και πιθανόν σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά τόπους 4 με 7 βαθμούς κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλη τη χώρα.

8 έως 15 Απριλίου.
Διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες μέτριας έντασης κυρίως στη Μακεδονία τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο και τμήματα την Θεσσαλία τις Κυκλάδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Συνεχίζονται οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στα ανατολικά και νότια πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

15 έως 22 Απριλίου.
Μέτρια περίοδος αστάθειας για το Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ενώ αρκετά λιγότερα τα φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο τα Δωδεκάνησα και τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Συνεχίζεται η πολυ θερμη περίοδος κυρίως για το ανατολικό δυτικό κοι νότιο κομμάτι της χώρας ενω στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα υπάρχουν και κάποιες μέρες λόγω των φαινομένων με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

22 έως 29 Απριλίου.
Λιγότερα από τις κανονικές τιμές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στη δυτική νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Μικρή αστάθεια κατά περιόδου θα δίνει κάποια φαινόμενα στην Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία τις Σποράδες και τα νησιά του Ιονίου. Ο πιο ζεστός από τα κανονικά επίπεδα καιρός θα συνεχιστεί με την μικρή αστάθεια στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα βορειότερα τμήματα πιθανώς να κρατά τη θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα λίγες από τις ημέρες.

 

29 Απριλίου εως 6 Μαιου.
Περιορισμένη αστάθεια και πάλι κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας και του βόρειου Αιγαίου καθώς και κάποιων τμημάτων της Ηπείρου και του βόρειου Ιονίου. Πολύ θερμό τέλος ενός ακόμα μήνα καθώς και πολύ θερμη αρχή του Μαΐου κυρίως για τα κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Ενδεχομένως στα ορεινα της Ηπείρου τη δυτικής Στερεά και τη δυτική Μακεδονία που θα υπάρξουν κάποιες αξιόλογες μπόρες η θερμοκρασία κάποιες από τις ημέρες να διατηρηθει σε κανονικά επίπεδα.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι δεν φαίνεται κάποια σημαντική διαταραχή του καιρού που θα δώσει αξιόλογα φαινόμενα σε όλη τη χώρα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με μια σχετική σιγουριά είναι κατά τόπους αξιόλογα φαινομένα για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής Μακεδονίας και ορεινών τμημάτων της κεντρικής και βόρειας χώρας. Από άποψη θερμοκρασιών η θερμη ανωμαλία συνεχίζεται αφού ακόμα ένας μήνας φαίνεται να έρχεται με πάνω από 2-3 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

 

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *