Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO.

Σε συνέχεια της ανάλυσης μας της 24ης Απριλίου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δίνει τα γενικά μοτίβα του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχουμε να πούμε τα εξής:
Ο δείκτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση 5 και σταδιακά πολύ γρήγορα θα κινηθεί στις φάσεις 6,7,8,1 μέσα σε 2 με 3 ημέρες και στη συνέχεια θα κινηθεί πιο αργά στις φάσεις ένα 2,3,4 όπου φαίνεται να παραμένει για αρκετό διάστημα. Αυτό δείχνει μεγάλη μεταβλητότητα στην καιρική εικόνα του καιρού αφού  θα διαδέχονται οι περίοδοι της αστάθειας τις περιόδους με καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες. Πράγματι αυτό το μοτίβο έχουμε από την ανάλυση της 24ης Απριλίου έως και σήμερα με αρκετές ψυχρές ημέρες τις οποίες διαδέχτηκαν αυτές τις μέρες οι πολύ θερμές με τον υδράργυρο να φτάνει και τους 31 βαθμούς κελσίου. Αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί ως και το τέλος του μήνα.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση καιρού για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανά βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

6 έως 13 Μαΐου.
Μεγαλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας αρχικά έως και 30 βαθμούς κελσίου στη συνέχεια θα πέσει κατά 5 με 8 βαθμούς κελσίου. Συνολικά ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Κανονικές έως αρκετά πάνω από τις κανονικές βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και νότιου Αιγαίου κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη των νησιων του ανατολικό Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου.

 

13 εως 20 Μαΐου.
Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά τουλάχιστον κατα 3-5 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πολύ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στην χώρα ενώ γενικά ο καιρός θα είναι καλός.

 

20 έως 27 Μαΐου.
Συνεχίζονται οι ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες1-3 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές διάσπαρτες μπόρες στην κεντρική και βόρεια χώρα ενώ λίγα φαινόμενα ενδεχομένως να σημειωθούν και στα υπόλοιπα οι ηπειρωτικά αλλά και τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

27 Μαΐου έως 3 Ιουνίου.
Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας κοντά στις κανονικές στο εσωτερικό της κεντρικής και βόρειας χώρας. Συνεχίζεται η περιορισμένη αστάθεια μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας σε κάποια τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας μακριά από τη θάλασσα.

 

3 έως 10 Ιουνίου.
Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από κάποια τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας που θα βρίσκονται κοντά στα κανονικά. Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως της ορεινές περιοχές αυτής.

 

10 έως 17 Ιουνίου.
Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες μόνο σε κάποια τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας ελαφρώς υψηλότερες κατα 2-3 βαθμούς κελσίου. στην υπόλοιπη χώρα. Τοπικές μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα μακριά από τη θάλασσα τις θερμές ώρες της ημέρας.

 

Σε γενικές γραμμές ο Μάιος φαίνεται ότι θα τελειώσει σε κανονικά ή λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασιακά (μέση τιμή +1 βαθμός κελσίου) για τις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ για τα νησιωτικά και τα νότια πιθανόν να είναι λίγο θερμότερος. Η έντονη αστάθεια της περιόδου 6 με 13 Μαΐου φαίνεται αρκετη για να καλύψει σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας τις κανονικές για την εποχή τιμές βροχόπτωσης. Επειδή μπαίνουμε σε θερμη περίοδο οι μπόρες είναι τοπικές και έτσι κανείς δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές θα πέσουν τα πολλά χιλιοστά και σε ποιες τα λίγα.
Πρώτη εικόνα για τον Ιούνιο είναι ότι θα κινηθεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές όχι όμως πολύ καθώς και οι καταιγίδες θα είναι λίγο τουλάχιστον για τις πρώτες 15 μέρες του μήνα.

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *