ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ 6 ΗΜΕΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΠΟΛΕΩΝ (ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ %)

Όπως έχουμε πει εδώ και λίγο διάστημα έχουμε στη διάθεσή μας λογισμικό με το οποίο μπορούμε να βλέπουμε διάφορες παραμέτρους που μας απασχολούν στην πρόγνωση καθ΄ύψος δηλαδή από το έδαφος έως και τα 12 km υψόμετρο περίπου.
Ένα από αυτά τα διαγράμματα είναι η σχετική υγρασία (επι τοις εκατο) που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μιας και μέσω αυτής μπορούμε να γνωρίζουμε που και πότε θα υπάρχουν νεφώσεις που εν δυνάμει μπορεί να δώσουν και κάποιες παροδικές βροχές , εντονες καταιγιδες ή αιθριο καιρο.

Παρουσιάζουμε λοιπόν την πορεία της σχετικής υγρασίας από το έδαφος(1000 χεκτοπασκαλ) έως και τα 12 km (200 χεκτοπασκαλ) περίπου υψόμετρο για 12 χαρακτηριστικές περιοχές της χώρας  από τα δεδομένα του προγνωστικού μοντέλου GFS στο μεσημεριανο τρέξιμο της 17ης Απριλίου εως και τις 24/4 ξημερωματα (κατω αξονας)

Στην αρχή του άρθρου υπάρχει και το υπόδειγμα ΛΑΡΙΣΑΣ το οποίο μας δείχνει ότι καφετί και κόκκινες αποχρώσεις σημαίνουν έλλειψη υγρασίας άρα και νεφωσεων ενώ όταν πηγαίνουμε στις μπλε αποχρώσεις και ειδικά σε αυτές σε πιο έντονα μπλε ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ 8-10km ΥΨΟΜΕΤΡΟ πάνω από 75-85% τότε μιλάμε για πυκνες νεφώσεις με βροχες-καταιγιδες.

Βασικά στοιχεία των διαγραμμάτων είναι ότι στις 19 και 20 Απριλίου θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες από τις πόλεις που αναφέρουμε με τα περισσότερα φαινόμενα και τον πιο μπλε και βαθύ χρωματισμό σε περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας και λιγότερο σε περιοχές από την Αθήνα και νοτιότερα. Μάλιστα τα διαγράμματα Ρόδου και Ηρακλείου δίνουν τις πιο μικρές πιθανότητες για κάποια φαινόμενα αυτή την περίοδο.
Στη συνέχεια υπάρχουν πιθανότητες για κάποια σύντομα φαινόμενα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας για τις 21 και 22 του μήνα κυρίως για Κέρκυρα Φλώρινα Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως Λάρισα και Τρίκαλα ενώ από κει και πιο νότια βλέπετε την απουσία υγρασίας με τα κοκκινωπά χρώματα στις νοτιότερες περιοχές.
Τέλος υπάρχει μια αύξηση και πάλι της υγρασίας με αρκετές βροχές και καταιγίδες από τις 23 κυρίως του μήνα και μετά για σταθμόυς όπως η Αλεξανδρούπολη η Φλώρινα η Λαμία η Λάρισα η Θεσσαλονίκη τα Τρίκαλα ο Βόλος και λιγότερο έως καθόλου στις υπόλοιπες περιοχές ιδιαίτερα τα νοτιότερα τμήματα από την Αθήνα και κάτω που βλέπετε ότι υπάρχει κιόλας και έλλειψη υγρασίας καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του και του Ιονίου όπως την Κέρκυρα.

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *