Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 30/3/2024.Υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή για το πρώτο δεκαήμερο με την αστάθεια να μας κλείνει το μάτι στη συνέχεια.

ffffff

Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της  30 Μαρτίου 2024.

2 και 3 Απριλίου.

> 95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με πιθανότητα για κάποιες λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο την Ηπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία στα ορεινά. Θερμοκρασία έως 28 με 30 βαθμούς κελσίου στα ανατολικά και νότια χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια με πτώση στα  ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο στις 3 Απριλίου που μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 20 με 22 βαθμούς κελσίου ενώ από την Στερεά και νοτιότερα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

++++++++++++++++++

4 έως 6 Απριλίου.

70% πιθανότητα για καλό καιρός σε όλη τη χώρα με πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία σε σταδιακή μικρή άνοδο από τους 24 στους 28 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

30% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στις 4 Απριλίου στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη που θα είναι πιο πολλές σε όλη τη Μακεδονία στις 5-6 Απριλιου και θα επηρεαστούν τοπικά και για λίγο και τμήματα της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας της Πελοποννήσου και της Κρήτης με επικράτηση βορειοανατολικού ρεύματος. Θερμοκρασία αρχικά στα ανατολικά έως και 27 με 28 βαθμούς κελσίου με μικρή πτώση σε όλη την ανατολική χώρα στις 6 Απριλίου οπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 20 με 23 βαθμούς κελσίου λίγο υψηλότερη στη δυτική Ελλάδα.

++++++++++++++++++++

7 έως 9 Απριλίου.

48% πιθανότητα για τοπικές μπόρες αρχικά στα ορεινά κυρίως της Κρήτης ενω στις 8-9 Απριλίου λίγα μεμονωμένα φαινόμενα τις θερμές ώρες της ημέρας στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου. Θερμοκρασία κατά μέσο όρο από τους 24 προς τους 28 βαθμούς κελσίου κελσίου κατά τη διάρκεια του τριημέρου στα ηπειρωτικά.

33% πιθανότητα για καλο καιρό σε όλη την χώρα με λίγες μεμονωμένες μπόρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά το βράδυ της 9 Απριλίου μικρής έντασης και διάρκειας άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες σε σταδιακή άνοδο από τους 26 στους 28 με 30 βαθμούς κελσίου στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα.

19% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με πιθανότητα για πολύ λίγες μεμονωμένες μπόρες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στις 9 Απριλίου άνευ σημασίας. Θερμόκρασία στα ανατολικά τμήματα κατα μέσο ορο 27 με 31 βαθμούς κελσίου με πτώση στις 9 του μήνα στην δυτική και βόρεια χώρα όπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 21 με 24 βαθμούς κελσίου υψηλότερη από την Στερεά και νοτιότερα.

++++++++++++++++++++++

10 εως 14 Απριλίου.

54% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά με σημαντική αστάθεια στις 11-12 και 13 του μήνα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων ενώ φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρα ενώ αξιόλογα θα είναι και σε άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και του νοτιοανατολικού Αιγαίου λιγότερα στην Κρήτη τις Κυκλάδες και τα δυτικά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα. Θερμοκρασία αρχικά στα ανατολικά και νότια έως 28 βαθμούς κελσίου θα σημειώσει σημαντική πτώση στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο με τη μεγίστη να μην ξεπερνά τους 20 με 23 βαθμούς κελσίου και ακόμα πιο χαμηλή στα ορεινα τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας.

27% πιθανότητα για αστάθεια αρχικά κυρίως στα ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ,νέα σημαντική αλλαγή του καιρού στις 11 ,12 & 13 του μήνα κυρίως στα δυτικά τα βόρεια το ανατολικό Αιγαίο και κατά τόπους στην Κρήτη ενώ τα λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Θεσσαλία τη Χαλκιδική την Εύβοια τις Σποράδες στην ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες στην Κρήτη και το κεντρικό Αιγαίο. Αντίθετα έντονα φαινόμενα στην Ηπειρο τη Μακεδονία τη Θράκη τη δυτική Στερεά και ενδεχομένως στο βόρειο Ιόνιο. Θερμοκρασία αρχικά στα ανατολικά έως 28 με 29 βαθμούς κελσίου με πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα αρχικά έως τους 18 με 20 βαθμούς μέγιστη και κάμψη σε όλη την ηπειρωτική χώρα στις 12-13 του μήνα με τη μεγίστη και όχι πάνω από τους 17 με 21 βαθμούς κελσίου αρκετά χαμηλότερη στην Ηπειρο και τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

19% πιθανότητα για καλό καιρό στις 10 του μήνα , λίγα φαινόμενα κυρίως σε ορεινά τήματα της  ηπειρωτικής χώρας στις 11-12-13 Απριλίου. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια έως 29 με 32 βαθμούς κελσίου με μικρή κάμψη πρώτα στα δυτικά και βόρεια οπου δεν θα ξεπερνά τους 25 βαθμούς κελσίου και από τις 13 του μήνα μικρή κάμψη και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

+++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο καλός καιρός θα διαρκέσει για πολλές μέρες ακόμα και βασικά για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου δεκαημέρου. Η πιθανότητα κάποιων λίγων μεμονωμένων καταιγίδων άνευ σημασίας είναι υπαρκτή για βουνά της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται αν και με μικρά σκαμπανευάσματα σε επίπεδα 6 έως και 12 βαθμών κελσιου πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται ανάμεσα από τους 25 και 31 βαθμούς κελσίου της περισσότερες από τις ημέρες του πρώτου δεκαημέρου.

Το μεγάλο ενδιαφέρον έγκειται στην περίοδο 10 έως 14 Απριλίου που κατά 80% θα υπάρξει αλλαγή του καιρού με αστάθεια μπόρες και καταιγίδες. Αυτό που δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε είναι αν τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα ή θα επηρεάσουν περισσότερο σε σχήμα Π τη δυτική τη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερο στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες με τα  νεότερα δεδομένα.

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *