Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και την στρατοσφαιρικη θερμανση.

Γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας για τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος των δύο βασικών προγνωστικών μοντέλων.

Η ανάλυση στηρίζεται στην κίνηση του δείκτη MJO κατά πρώτο λόγο και στη συνέχεια για οποιαδήποτε άλλα φαινόμενα που θα λάβουν χώρο το προαναφερθέν διάστημα.
Σύμφωνα λοιπόν με την κίνηση του δείκτη τις επόμενες αρκετές ημέρες στις φάσεις 5, 6 , 7 και 8 η πιθανή πορεία του καιρού έχει ως εξής.

18 έως 25 Μαρτίου.
Τοπικά αξιόλογα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς ενώ αντίθετα πολύ λιγότερα από τα κανονικά θα σημειωθούν στη δυτική Ελλάδα τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας φαινόμενα κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές.
Θερμοκρασία κατά τόπου σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας θα κρατηθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά στη βόρεια Ελλάδα με τα φαινόμενα.

 

25 Μαρτίου έως 1 Απριλίου.
Πολύ κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές θα είναι οι βροχοπτώσεις στο νότιο κομμάτι της Πελοποννήσου τις Κυκλάδες την Κρήτη τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Φαινόμενα που δεν θα φτάνουν όμως της κανονικές τιμές στην υπόλοιπη χώρα.
Θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιωτικά τμήματα ενω στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με τους τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα.

 

1 εως 8 Απριλίου.
Ενδεχομένως αξιόλογα σφαινόμενα τις θερμές ώρες της ημέρας στη Μακεδονία τη Θράκη και κάποια ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν κάποιες βροχές αλλά θα είναι αρκετά κάτω από τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές.
Θερμοκρασίες και πάλι πάνω από τα κανονικά επίπεδα στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στα δυτικά και κεντρικα και νότια πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

 

8 έως 15 Απριλίου.
Καιρική δραστηριότητα στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα αξιόλογα φαινόμενες σε πολλές περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης με τη μορφή βροχών και καταιγίδων ενώ ελαφρώς λιγότερα αλλά και πάλι αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Συνεχίζεται το θερμό μοτίβο και αυτή την περίοδο σε όλη σχεδόν τη χώρα εκτός από το εσωτερικό της κεντρικής και βόρειας χώρας που θα υπάρχουν και κάποιες ημέρες με δροσιά λόγω των φαινομένων.

 

15 έως 22 Απριλίου.
Τοπικά φαινόμενα πιθανώς αξιόλογα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της κεντρικής και νότιας χώρας ενω στα βορειότερα τμήματα θα υπάρχουν κάποιες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας αλλά όχι πάνω από τις κανονικές τιμές του μήνα.
Αν και ο θερμός καιρός συνεχίζεται και αυτή την περίοδο σε κάποια τμήματα και πάλι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα προσπαθούν να κρατηθούν τα προσχήματα.

 

22 έως 29 Απριλίου.
Ενδεχομένως καιρική δραστηριότητα και πάλι σε τμήματα της κεντρικής Μεσογείου με αποτέλεσμα πέρασμα φαινομένων και στην δυτική και βόρεια χώρα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο ενώ λιγότερα θα ναι τα φαινόμενα από το ύψος της νότιας θεσσαλίας έως και την Κρήτης.
Θερμοκρασια και παλι θα ειναι μεγαλη η πιθανότητα το πρόσημο να είναι θετικό και τις τελευταίες μέρες του μήνα αν και όπως είπαμε στα κεντρικά και βόρεια επειδή θα υπάρχει καιρική δραστηριότητα το μεσημέρι και το απόγευμα με τοπικές μπόρες η θερμοκρασία θα προσπαθεί να κρατηθεί ελαφρώς πάνω στα κανονικά επίπεδα.

 

Σημαντική επισήμανση που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι τη φετινή χρονιά έχουν σημειωθεί 3 στρατοσφαιρικές θερμάνσεις με την πιο ισχυρή να αναμένετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επειδή φαίνεται ότι αυτή θα είναι και η τελική την φετινή χρονιά και με τον πολικό στρόβιλο να έχει διαλυθεί ενδεχομένως να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πορεία του καιρού κυρίως κατά το δεύτερο μισό το Απριλίου.

http://weatheriscool.com/

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *