Μακροπρόθεσμη εκτίμηση.Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και το ευρωπαικο μοντέλο.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 21ης αυγουστού 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

Αυτή τη στιγμή ο δείκτης βρίσκεται στη φάση 5 και θα κινηθεί σταδιακά στις φάσεις 6, 7, 8 και 1 έως το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια φαίνεται να συνεχίζει την κυκλική πορεία στις φάσεις 2 και 3 χωρίς όμως σημαντική επίδραση στα βασικά μοτίβα του καιρού. Φαίνεται ότι σίγουρα θα έχουμε δύο τουλάχιστον εβδομάδες με καιρικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων από ισχυρά έως αξιόλογα καιρικά φαινόμενα.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

 

9 έως 16 Σεπτεμβρίου.

Κανονικές ή και ελαφρώς χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά τμήματα μακριά από το Αιγαίο ενώ στις άλλες περιοχές θα βρίσκεται στα κανονικά και ελαφρώς πάνω από τα κανονικά με την επικράτηση των νοτιάδων.

Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός ενδεχομένως από το ανατολικό Αιγαίο τα Δωδεκάνησα και τμήματα της Κρήτης και των Κυκλάδων . Οσο πιο δυτικά και βόρεια τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα πολύ πιθανό να ξεπεραστούν και οι κανονικές για όλο το μήνα τιμές μέσα σε μία εβδομάδα .

 

16 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο του καιρού με τις θερμοκρασίες κανονικές ή λίγο χαμηλότερες στο Ιονιο και τα ηπειρωτικά ενω οσο πάμε προς το Αιγαίο θα βρισκόμαστε σε λίγο υψηλότερες από τις κανονικές τιμές λόγω της επικράτησης των νοτιάδων.

Συνεχίζεται ο άστατος καιρός με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ αυτή τη φορά θα επηρεαστούν αρκετά και το ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με αποτέλεσμα και εκεί να σημειωθούν βροχοπτώσεις κανονικές ή και λίγο υψηλότερες για το μήνα που διανύουμε .

 

23 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζεται γενικως η καιρική δραστηριότητα στην κεντρική Μεσόγειο και την κεντρική Ευρώπη με επικράτηση νοτιάδων στο Αιγαίο όπου θα επικρατούν θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές ενω στον ηπειρωτικό κορμό κοντά στις κανονικές τιμές και τα νησιά του Ιονίου.

Αρκετά χαμηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις σε τμήματα του βόρειοανατολικου Αιγαίου του ανατολικού Αιγαίου της Θράκης και της Μακεδονίας ενώ λίγο καλύτερα τα πράγματα στην υπόλοιπη χώρα που θα σημειώνονται κάποια φαινόμενα γενικά όμως μέτριας έντασης κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα .

 

30 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου.

Αρκετά αμφίβολη πορεία του καιρού για αυτή την βδομάδα με αρκετές πιθανότητες στην επικράτηση σταδιακά βοριάδων αλλά και πάλι οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στα νησιωτικά τμήματα της χώρας ενω στο εσωτερικό της  ηπειρωτικής χώρας κοντά στις κανονικές τιμές.

Γενικά λίγα φαινόμενα αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας ιδιαίτερα στο Αιγαίο, κεντρική και βόρεια χώρα ενω στο βορειοανατολικό Αιγαίο τη Θράκη και τη δυτική Ελλάδα κάποια φαινόμενα μέτριας έντασης δεν αποκλείονται .

 

7 έως 14 Οκτωβρίου.

Μεγάλη ρευστότητα στα προγνωστικά στοιχεία για την πιθανή πορεία του καιρού αυτής της εβδομάδας με την τάση να μας δείχνει αυτή τη στιγμή σχετικά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πολύ λίγα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας και του κεντρικού και νότιου Αιγαίου ενω οσο πάμε στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν κάποια φαινόμενα ιδιαίτερα στη Μακεδονία τη Θεσσαλία τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο και σε δεύτερο χρόνο στα νησιά του Ιονίου γενικά μέτριας έντασης.

 

14 έως 21 Οκτωβρίου.

Φαίνεται ότι η καιρική δραστηριότητα μετακινείται προς την κεντρική Ευρώπη και έτσι στη χώρα μας θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που θα διατηρούν τις θερμοκρασίες τις περισσότερες περιοχές της χώρας 1-3 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Τοπικά φαινόμενα μέτριας έντασης κυρίως στη δυτική κεντρική βόρεια χώρα και το βορειοανατολικό Αιγαίο ενώ αρκετά λιγότερο στα ανατολικά και νότια πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

 

++++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οδεύουμε προς έναν Σεπτέμβριο με θερμοκρασίες συνολικά λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα αλλά και με αξιόλογα φαινόμενα όπως ορθώς τονίσαμε στην μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Σεπτεμβρίου στην αρχή του μήνα. Μάλιστα  στις περισσότερες περιοχές των νησιών του Ιονίου της δυτικής χώρας της Μακεδονίας και σε δεύτερο χρόνο της Θράκης της Θεσσαλίας και του βορειοανατολικού Αιγαίου θα συμπληρωθούν οι κανονικές τιμές για το μήνα και πολύ πιθανώς να ξεπεραστούν  κιόλας σημαντικά σε κάποια τμήματα που θα αναπτυχθούν και τα περισσότερα φαινόμενα.

Μια πρώτη εικόνα που έχουμε για τον Οκτώβριο είναι ότι θα κυμανθεί θερμοκρασιακά στο μεγαλύτερο μέρος αυτού σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά στα νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα της χώρας  ενώ στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι και αυτός θα είναι αρκετά ενεργός μήνας με μέτριες βροχοπτώσεις με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για άνομβρο.

 

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *