Θερμοκρασία Μεσογείου – Έντονα καιρικά φαινόμενα – Εκτίμηση καιρού Ελλάδας των επόμενων 7 ημερών.

Η Μεσόγειος παραμένει πολύ ζεστή στο μεγαλύτερο μέρος της με αποκλίσεις πάνω από 2 με 3 βαθμούς κελσίου από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Μάλιστα τη φετινή χρονιά η θερμοκρασία άγγιξε ακόμα και τους 31 βαθμούς κελσίου σε περιοχές γύρω από την Σικελία , 28 με 30 βαθμούς κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος του Ιονίου και άλλων τμημάτων της κεντρικής Μεσογείου τιμές που παραπέμπουν στην Καραϊβική. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως για κάθε 1 βαθμό κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές η υγρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνεται κατά 5 έως 10% ενώ οι βροχοπτώσεις έχει φανεί ότι αυξάνονται πολλαπλάσια δηλαδή ακόμα και 20 με 30% παραπάνω από ό,τι θα έβρεχε αν η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας ήταν στη κανονικές τιμές των τελευταίων 60 ετών.

Για την φετινή χρονιά όπως τονίζω εδώ και αρκετές ημέρες η κατάσταση είναι σημαντικως χειρότερη από την περσινή από άποψη θερμοκρασίας θάλασσας για να αναπτυχθούν έντονα καιρικά συστήματα με πολύ υψηλές βροχοπτώσεις γενικά στη Μεσόγειο. Από τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου έως τώρα έχουν δημιουργηθεί κάποια τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα στις Βαλεαρίδες νήσους ενώ όπως βλέπετε και στην εικόνα για τις επόμενες 15 ημέρες φαίνεται ότι σημαντικά βαρομετρικά χαμηλά στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας και της Αδριατικής θα δώσουν βροχοπτώσεις κατά μέσο όρο και πάνω από 200 με 400 mm σε μεγάλο μέρος των παραλίων της Αλβανίας  Σερβίας της Κροατίας της Σλοβενίας και της Ιταλίας. Η Ελλάδα ευρισκόμενη στα νότια κράσπεδα αυτων των διαταραχών θα δέχεται κατά τόπους έντονα φαινόμενα με κύριο αποδέκτη όμως το Ιόνιο και τη δυτική χώρα και κατά δεύτερο λόγο τμήματα της κεντρικής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν υπάρχουν ενδείξεις για έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Έτσι λοιπόν δεν θα αποφύγουμε κάποιες τοπικές πλημμύρες στις προαναφερθείσες περιοχές της χώρας μας αλλά είναι περιοχές που έτσι και αλλιώς δέχονται υψηλά πόσα βροχόπτωσης κάθε χρόνο και δεν θα είναι κάτι πρωτοφανές η ακραίο όπως ήταν πέρυσι οι τρομακτικά υψηλότερες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά από τις κανονικές βροχοπτώσεις που πέφτουν σε αυτές τις περιοχές.

 

Κανένας όμως δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί για αρκετές βδομάδες μπροστά έως ότου τα νερά της Mεσογείου από τις συνεχόμενες διαταραχές κατεβάσουν τη θερμοκρασία της θάλασσας κοντά σε κανονικές για την εποχή τιμές. Η πιθανότητα ανάπτυξης ενός medicane δεν μπορεί να αποκλειστεί κάθε άλλο είναι αρκετά πιθανό να συμβεί κάποια στιγμή τους επόμενους 2 μήνες επηρεάζοντας έστω και παροδικά κάποια τμήματα της χώρας. Έχουμε περάσει εκείνο το κρίσιμο σημείο το να συζητάμε απλά για πιο έντονα φαινόμενα σε μικρές γεωγραφικά περιοχές με περιορισμένες ζημιές και με μεγάλο χρόνο επαναφοράς του φαινομένου. Θερμοκρασίες της τάξεως των 30 & 31 βαθμών κελσίου στη θάλασσα ακόμα και στη Μεσόγειο που δεν έχει την έκταση της Καραϊβικής μπορούν πολύ εύκολα κάθε χρόνο και όχι μόνο μία φορά το χρόνο και κυρίως  την φθινοπωρινή περίοδο να βγάζουν ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά που όταν μάλιστα πάρουν και τροπικά χαρακτηριστικά να δίνουν πολύ έντονες βροχοπτώσεις σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και όχι απλά σε κάποιες επαρχίες κάποιων χωρών. Ζωντανό παράδειγμα το τι θα συμβεί την περίοδο 8-16 Σεπτεμβρίου σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής όπως βλέπετε και στο χάρτη πιο πάνω.

https://poseidon.hcmr.gr/ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

 

 

Για τη χώρα μας η μέση τιμή του πολλαπλού δείγματος του ευρωπαϊκού και αμερικάνικού προγνωστικού μοντέλου δίνουν την παρακάτω εικόνα για τις περιοχές που θα επηρεαστούν από φαινόμενα της επόμενες 7 ημέρες.

Για την περίοδο έως την Δευτέρα 9/9 υπάρχει πρόγνωση αναρτημένη μπορείτε να την διαβάσετε στο:

Πρόγνωση Θεσσαλίας και Ελλάδας για 7-9/9/2024+ ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

Τοπικά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα , που θα είναι πιο πολλές και αξιόλογες στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Ηπείρου της δυτικής και κεντρικής Στερεάς της δυτικής Πελοποννήσου όλων των νησιών του Ιονίου και έντονα κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονίας στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου.

 

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Ενδεχομένως έντονα φαινόμενα στη Θράκη τα νησιά του βόρειου ανατολικού Αιγαίου από την Λέσβο και βορειότερα και τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας. Λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε άλλα τμήματα του ανατολικού Αιγαίου από τη Σάμο και βορειότερα στις βόρειες Κυκλάδες στις Σποράδες στην Εύβοια και παροδικά στην κεντρική Μακεδονία τη δυτική Ελλάδα την Στερεά στα ορεινά της Κρήτης τα νησιά του Ιονίου και ακόμα λιγότερο στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Τοπικά φαινόμενα μόνο στο βόρειο Ιόνιο και ενδεχομένως θα παραθαλάσσια της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της βορειοδυτικής Πελοποννήσου των υπόλοιπων νησιών του Ιονίου και της κεντρικής Μακεδονίας.

 

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου.

Αξιόλογα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ηπειρο και ενδεχομένως στη δυτικής Στερεά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στη Μακεδονία τη Θράκη το βορειοανατολικό Αιγαίο και ενδεχομένως στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και του εσωτερικού της Πελοποννήσου.

 

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Τοπικα αξιόλογα φαινόμενα μόνο στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα από την δυτική Στερεά και βορειότερα και ενδεχομένως σε κάποια βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης. Πολύ λίγα διάσπαρτα φαινόμενα και στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης του βορειοανατολικού Αιγαίου και της δυτικής Πελοποννήσου καθώς και σε κάποια ορεινά τμήματα της  Ηπειρωτικής χώρας.

 

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Διάσπαρτες βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά την Θράκη και κάποια ορεινά τμήματα  της Μακεδονίας στα βόρεια σύνορά μας και ενδεχομένως στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

 

Λίγες επισημάνσεις :

1) Οι γεωγραφικές περιοχές που δεν αναφέρονται στις καθημερινές εκτιμήσεις πιο πάνω σημαίνει ότι δεν θα έχουν φαινόμενα καθόλου.

2) Τοπικές προγνώσεις για κάθε χωριό και κάθε πόλη δεν υπάρχουν για τόσες μέρες μπροστά.

3) Οι παραπάνω εκτιμήσεις ενδέχεται να αλλάξουν ελαφρώς τις επόμενες ημέρες με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

4) Παρακολουθήστε καθημερινως τις εκτιμήσεις μας και μπαίνετε στο weathergroup.gr και διαβάστε τα τελευταία άρθρα. Δεν είναι δυνατόν να απαντάμε σε προσωπικά μηνύματα την στιγμή μάλιστα που δεν είναι αυτή η δουλειά για τα προς το ζειν αλλά απλά είναι ένα χόμπι. Ενδεχομένως σε λίγο καιρό να υπάρχει και συνδρομητική πρόγνωση για όσους θέλουν με το αντίστοιχο αντίτιμο υπο την μορφή δωρεάς.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *