Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 27ης Μαΐου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

Η κίνηση του δείκτη είναι τελείως ασαφής βρίσκεται εντός της ασθενούς επίδρασης στο καιρικό μοτίβο. Η κίνηση του θα είναι από τη φάση 7 στη φάση 8,1, 2, 3 και 4.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση καιρού για κάθε χωριό και κάθε πόλη) άνα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

17 με 24 Ιουνίου.
Ζεστός καιρός σε όλη την ηπειρωτική χώρα λίγο λιγότερο στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου. Πολύ πιθανό ενα κύμα καύσωνα απροσδιόριστης βέβαια έντασης από τόσο νωρίς και γενικά οι θερμοκρασίες 3 με 5 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Σύντομες καταιγίδες στη Μακεδονία τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο και ενδεχομένως σε ορεινά της Θεσσαλίας. Έλλειψη βροχοπτώσεων για την υπόλοιπη χώρα.

 

24 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου.
Συνεχίζεται ο ζεστός καιρός στη χώρα μας με μικρότερες αποκλίσεις κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας. Οι μέγιστες θερμοκρασίες γενικά θα φτάσουν σε ευπαθείς περιοχές τους 36 με 39 βαθμούς κελσίου. Τοπικές μπόρες και καταιγίδες κύριως σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και των ορεινών της κεντρικής Μακεδονίας της Ηπείρου και της βόρειας Θεσσαλίας κάποιες από τις ημέρες. Πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα για τα παραθαλάσσια τμήματα και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά της χώρας.

 

1 έως 8 Ιουλίου.
Ελαφρώς θερμότερος από τα κανονικά επίπεδα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της  χώρας αλλά και του Αιγαίου και του Ιονίου. Κατά μέσο όρο 0-2 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Μέγιστες γενικά κατα μέσο όρο 33 με 36 βαθμούς κελσίου. Μικρή πιθανότητα αυτή τη στιγμή για κύμα καύσωνα. Πιθανότητα λίγων μεμονωμένων καταιγίδων και αν αυτές συμβούν στην δυτική Μακεδονία και την ανατολική Μακεδονία και Θράκης στα βουνά. Απουσία βροχοπτώσεων στην υπόλοιπη χώρα.

 

8 έως 15 Ιουλίου.
Ελαφρως θερμότερος από τα κανονικά επίπεδα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ σε κάποια τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας στα βρισκόμαστε κοντά στις κανονικές τιμές. Μέγιστες θερμοκρασίας κατα μέσο όρο 32 με 36 βαθμούς κελσίου με πολύ μικρή πιθανότητα για κάποιο καυσωνα αυτή τη στιγμή. Έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη χώρα εκτός ενδεχομένως από κάποιες μεμονωμένες σε ορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

15 έως 22 Ιουλίου.
Υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου κατά μέσο όρο 1-3 βαθμούς κελσίου λίγο καλύτερη η κατάσταση στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Η πιθανότητα για έντονο κύμα καύσωνα πολύ μικρή. Δεν αναμένονται καθόλου φαινόμενα στη χώρα.

 

22 με 29 Ιουλίου.
Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στη χώρα κατα μέσο όρο 2 με 4 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές των ηπειρωτικών και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η πιθανότητα για κάποιο κύμα καύσωνα είναι μέτρια. Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τη Θράκη κάποια από τα μεσημέρεια ενω στην υπόλοιπη χώρα απουσία βροχοπτώσεων.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι για το υπόλοιπο του Ιουνίου θα σημειωθούν κάποιες καταιγίδες πιθανόν ισχυρές λόγω των πολύ υψηλων θερμοκρασιών που προηγούνται σε κάποια τμήματα της Μακεδονίας της δυτικής και βόρειας θΘεσσαλίας της Ηπείρου και της Θράκης  κυρίως το τρίτο δεκαήμερο χωρίς βέβαια αυτό να καλύπτει το έλλειμμα βροχής που έχουμε. Μεγάλη προσοχή όμως γιατί όπως είπαμε λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα έχουμε τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι πολύ ισχυρά με χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Για τον Ιούλιο έχουμε να πούμε ότι θα είναι ένας ξηρός μήνας και με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα χωρίς να φαίνεται αυτή τη στιγμή κάποιο έντονο κύμα ζέστης πράγμα όμως που μπορεί να αλλάξει στις επόμενες ανανεώσεις. Δυστυχώς όπως συνέβη και τον Ιούνιο αν και είχαμε την εικόνα για έναν ζεστό μήνα δεν μπορούμε από τόσο νωρίς να γνωρίζουμε αν θα σημειωθεί ένα έντονο κύμα καύσωνα έστω και σύντομο όπως συνέβη πραγματικά τις προηγούμενες ημέρες.

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *