Βροχες και καταιγίδες στη χώρα σήμερα και αύριο αλλά όχι παντού. Επικαιροποιημένοι χάρτες βροχόπτωσης και πρόγνωση Αττικής, Θεσσαλονίκης και περιφέρειας Θεσσαλίας!

Ασθενή διαταραχή θα επηρεάσει τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου σήμερα από αργά το απόγευμα αλλά και αύριο έως τις απογευματινές ώρες 25-26/5/2024. Επικαιροποιούμε την προγνωση μας μιας και τα στοιχεία έχουν αλλάξει αρκετά έχουμε σημαντική μετατόπιση των αξιόλογων φαινομένων.
Βλέπουμε στον χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων με τη μαύρη γραμμή την διαταραχή και τις περιοχές που κυρίως θα επηρεάσει.

https://www.metoffice.gov.uk/

 

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το ποσό της βροχόπτωσης που θα πέσει στον ελλαδικό χώρο στον πρώτο χάρτη ενω στο δεύτερο χάρτη είναι η ανάλυση όλων των μελών του συγκεκριμένου προγνωστικού μοντέλου(ensembles)
Βλέπουμε λοιπόν πλήρη συμφωνία για τις περιοχές που θα δεχτούν τα πιο αξιόλογα φαινόμενα και αυτές είναι η Hπειρος η δυτική και κεντρική Στερεά το κεντρικό κυρίως κομμάτι της Πελοποννήσου και τμήματα του βόρειου Ιονίου και της δυτικής Μακεδονίας όπου τοπικά θα σημειωθούν και πάνω από 15 με 25 mm βροχής. Σε ορεινες μάλιστα περιοχές της ραχοκοκκαλιάς της Πίνδου από την Φλώρινα και τα Ιωάννινα έως την Τρίπολη  και την Σπάρτη θα πέσουν τοπικά και πάνω από 30 με 40 mm βροχής.
Αρκετά λιγότερα τα φαινόμενα σε τμήματα της δυτικής Θσσαλίας ανατολικής Στερεάς Εύβοιας και τμημάτων της κεντρικής Μακεδονίας όπου θα σημειωθούν κατά τόπους 0 έως και 7 με 8 mm βροχής. Όσο πιο δυτικά προς την ραχοκοκαλιά της Πίνδου τα φαινόμενα θα είναι και πιο αξιόλογα ενώ όσο πάμε ανατολικότερα και κυρίως σε παραθαλάσσια τμήματα αυτά θα είναι μηδενικά. Σποραδικες καταιγίδες σύντομης διάρκεια στα εκδηλωθούν όπως βλέπετε και στο ορεινό κύριος κομμάτι της Κρήτης και ενδεχομένως σε κάποια νησιά των Δωδεκανήσων.

Για το νομό Θεσσαλονίκης φαίνεται τι θα εκδηλωθούν κάποιες σύντομες καταιγίδες διασπαρτες και μεμονωμενες σήμερα το μεσημέρι και κυρίως στην γυρω ορεινή ζώνη ενώ εκ νέου κάποιες τοπικές βροχές μικρής έντασης και διάρκειας δεν αποκλείονται και κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας νωρίς το πρωί έως και το μεσημέρι με γρήγορη βελτίωση.

Για το νομό Αττικής ο καιρός θα είναι καλύτερος με πιθανότητα σήμερα αργά το βράδυ για κάποια σύντομη μπόρα ενώ πολύ μικρότερη πιθανότητα για κάποια τοπική βροχή νωρίς το πρωί με πολύ γρήγορη βελτίωση.

Για την περιφέρεια Θεσσαλίας σήμερα το μεσημέρι θα εκδηλωθούν κάποιες σποραδικές καταιγίδες πρωτα στα ορεινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και στα βόρεια της Λάρισας και ενδεχομένως προς το βράδυ να επηρεαστούν και κάποιες πεδινές περιοχές κυρίως του νομού Τρικάλων Καρδίτσας Ελασσόνας Φάρσαλων και τις πρώτης πρωινές ώρες αύριο γύρω από το όρος Οθρυς και τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας με σταδιακή βελτίωση όσο πάμε προς το μεσημέρι και μετά. Γενικά δεν αναμένονται πάνω από 0 έως 5 mm βροχής για το πεδινό κομμάτι της περιφέρειας αλλά και τα παραθαλάσσια και τα αξιόλογα φαινόμενα τελικά μετακινούνται στον ορεινό και ημιορεινό όγκο των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας όπου  τοπικά θα σημειωθούν και πάνω από 15 με 25 χιλιοστά βροχής και που οι καταιγίδες θέλουν μία σχετική προσοχή αφού θα είναι έντονες.

Αργά το βράδυ θα ακολουθήσει και τάση του καιρού των επόμενων δύο εβδομάδων αφού ο καιρός έχει μεγάλο ενδιαφέρον και από άποψη φαινομένων αλλά και από άποψη σημαντικής ανόδου της θερμοκρασίας. Μείνετε συντονισμένοι!!

++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *