ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024 – ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΡΩΠΗ.

Το weather group.gr σας ενημερώνει για τις τελευταίες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου για το καλοκαίρι που έρχεται. Να τονίσουμε ότι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις πάνω από 10 με 15 ημέρες είναι τελείως επισφαλής και το ποσοστό επιβεβαίωσης τους είναι μεν μεγάλο για τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας αλλά όχι για τις ακριβεις αποκλίσεις θερμοκρασίας και βροχόπτωσης.
Τις ελευταίες μέρες παρουσιάστηκε το θέμα των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων σαν κάτι απόλυτο σαν κάτι που έχει 100% πιθανότητες να επιβεβαιωθεί και πάντα με το λάθος τρόπο άσχετων με το αντικείμενο sites και μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας.
Η επιστήμη της μετεωρολογίας δεν έχει φτάσει ακόμα σε επίπεδα να γνωρίζουμε τον ακριβή καιρό πάνω από τις 3-5 ημέρες. Με αυτές λοιπόν τις αβεβαιότητες και τις διευκρινίσεις προχωρούμε στην εικόνα που δίνει το ευρωπαϊκό προγνωστικό κέντρο μέσω των χαρτών του COPERNICUS ανά μήνα το φετινό καλοκαίρι.

 

Ιούνιος 2024.
Θερμότερος των κανονικών για το μεγαλύτερο μέρος της Eυρώπης ενώ για τη Bαλκανική Xερσόνησο αλλά και τη χώρα μας πιθανότητες 70 με 90% για θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές. Φαίνεται ότι θα έχουμε και βροχοπτώσεις κοντά στις κανονικές τιμές για το μήνα και έτσι σε κάποια τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας θα μετριάζεται η κατάσταση. Η μέση απόκλιση θερμοκρασίας βρίσκεται κοντά στο +1 βαθμό κελσίου χωρίς βέβαια όπως είπαμε αυτό να αποτελεί κάτι το σίγουρο. Αξίζει να σημειωθεί οτι οι εκτιμήσεις φέτος για τον Ιούνιο είναι πιο θερμές σε σχέση με τις περσινές.

https://climate.copernicus.eu/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ιούλιος 2024.
Θερμότερος από τις κανονικές τιμές θα είναι ο Ιούλιος στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ενώ η περιοχή της χώρας μας αλλά και η ανατολική Μεσόγειος φαίνεται να είναι το θερμότερο τμήμα της Ηπείρου. Πιθανότητα επιβεβαίωσης 90 έως και 100% που μας δίνει την πρώτη εικόνα ότι ο Ιούλιος σίγουρα θα είναι θερμότερος σε σχέση με τις κανονικές τιμές. Η μέση απόκλιση μάλιστα βρίσκεται στους +2 βαθμούς κελσίου χωρίς βέβαια όπως είπαμε αυτό να αποτελεί κάτι το σίγουρο. Αξίζει  σε αυτή την περίπτωση να τονιστεί ότι οι φετινες εκτιμήσεις για τον Ιούλιο είναι αρκετά πιο θερμές σε σχέση με τις περσινές της ίδιας περιόδου για τονΙούλιο του 2023. Ο ιούλιος 2023 ήταν ο πιο θερμός στη χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι αν και θα υπάρξουν αρνητικές αποκλίσεις κυρίως στη βόρεια Ελλάδα ο μήνας δεν θα είναι τελείως άνυδρος αφού θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα από κάποιες αστάθειες που θα πλησιάσουν τη χώρα μας από τα βόρειο δυτικά με τη μορφή ψυχρών λιμνών.

https://climate.copernicus.eu/

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Αύγουστος 2024.
Ακόμα ένας θερμότερος των κανονικών μήνας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με την περιοχή της Ισπανίας αλλά και των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου να έχουν πιθανότητες άνω του 80% για αυτή την εξέλιξη. Η απόκλιση της θερμοκρασίας είναι και για αυτό το μήνα +2 βαθμοί κελσίου για την περιοχή της χώρας μας και ειναι απλά ενδεικτική χωρίς να είναι κάτι το σίγουρο. Αυτό που αλλάζει στον Αυγουστο είναι ότι θα έχουμε λιγότερες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας κατα τουλάχιστον 25 με 30%. Ο Αύγουστος κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει τα στατιστικά του σαν ο πιο ξηρός μήνας του καλοκαιριού.

https://climate.copernicus.eu/

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

Καλοκαίρι Συνολικά 2024.
Ενα θερμό καλοκαίρι μας περιμένει σύμφωνα με το ευρωπαϊκό προγνωστικό κέντρο αλλά και το μέσο όρο των 8 παγκόσμιων προγνωστικών κέντρων. Οι αποκλίσεις μάλιστα που βλέπουμε είναι σαφώς ανώτερες από την περσινή χρονιά που ζήσαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι σχεδόν το πιο ζεστό όλης της ιστορίας της χώρας μας για τις περισσότερες περιοχές αυτής. Αυτό προκαλεί μία ανησυχία ότι τα συνεχόμενα θερμά καλοκαίρια με τα συχνα ρεκόρ συνεχίζονται.
Δυστυχώς πια δεν παίζει κανένα ρόλο το αν υπάρχουν μεταβάσεις από τα φαινόμενα EL-NINO σε LA-NINA αλλά και από τις διακυμάνσεις της ηλιακής ακτινοβολίας με τους 11ετής κύκλους της. Σταθερή ανοδική τάση σχεδόν κάθε χρόνο παγκόσμια αλλά και στη χώρα με πολλή μεγάλη συσχέτιση(άνω του 0,9) με τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αλλά και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Τέλος η ίδια εικόνα φάνηκε και στις εκτιμήσεις του Απριλίου αλλά και του Μαρτίου. Μία συνέπεια τους τελευταίους 2 μήνες στην ίδια εκτίμηση για ένα θερμό και σχετικά ξηρό καλοκαίρι στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

2 thoughts on “ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024 – ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΡΩΠΗ.

  1. Pingback: Εφιαλτικές προβλέψεις για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο - MyCity

  2. Pingback: Έρχεται το πιο καυτό καλοκαίρι: Εφιαλτικές προβλέψεις για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο (χάρτες)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *