Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 24ης Απριλίου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δίνει τα γενικά μοτίβα του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

Ο δείκτης αυτός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση 2 σταδιακά τις επόμενες 25 περίπου ημέρες θα κινηθεί προς τις φάσεις 3, 4 οριακά 5 για να επιστρέψει στη συνέχεια και πάλι στις φάσεις 4, 3 και 2. Φαίνεται λοιπόν με τα καινούργια προγνωστικά στοιχεία η μικρή αλλαγή της πορείας του αφού τελικά δεν θα κάνει μία πλήρη περιστροφή από όλες τις φάσεις αλλά θα επιστρέψει σταδιακά στην ίδια φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Αυτό υποδηλώνει σαν μια πρώτη χονδρική εικόνα ότι ο καιρός μπορεί μεν να ζεσταθεί αρκετά το επόμενο διάστημα αλλά και πάλι σίγουρα θα επιστρέψουν οι αστάθειες κάποια στιγμή τον επόμενο μήνα.

 

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση καιρού για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανά βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

20 έως 27 Μαΐου.
Συνεχίζονται οι τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες στα βόρεια Βαλκάνια. Μερος της αστάθειας θα περάσει κυρίως στην Μακεδονία και δευτερευόντως στη Θράκη τη Θεσσαλία την κεντρική Στερεά και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική χώρα, τμήματα παραθαλάσσια της Πελοποννήσου της ανατολικής Στερεάς και νοτιότερα. Θερμοκρασία σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά για τμήματα της δυτικής κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας ενώ από τη Θεσσαλία και βορειότερα με τα τοπικά φαινόμενα κατά περιόδους και τη συννεφιά θα παραμείνει στα κανονικά γενικά επίπεδα.

 

27 Μαΐου έως 3 Ιουνίου.
Μειωμένη αλλά υπαρκτη η αστάθεια κυρίως για το βόρειο Ιόνιο την Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία πολύ λίγα φαινόμενα δεν αποκλείονται και στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της κεντρικής και δυτικής Στερεάς και των ορεινών της Πελοποννήσου. Επικράτηση βοριάδων που θα περιορίσουν σημαντικά την αστάθεια στη Θράκη και την περιοχή του Αιγαίου. Συνεχίζονται οι ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για τη δυτική Ελλάδα και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο ενώ αντίθετα ψυχρός βοριάς θα εισέλθει στην κεντρική ανατολική και βόρεια χώρα κρατώντας τον υδράργυρος σε κανονικά ή και λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της Μακεδονίας της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

3 έως 10 Ιουνίου.
Καλοκαιρινές συνθήκες με πολύ καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μικρή αστάθεια στη δυτική Μακεδονία και σε κάποια ορεινά τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Καθόλου φαινόμενα στα υπόλοιπα δυτικά κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Άνοδος της θερμοκρασία σε όλη τη χώρα με τις μέγιστες να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς κελσιου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ μόνο στα ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονία οι τοπικές μεμονωμένες καταιγίδες ενδεχομένως να συγκρατήσουν τον υδραργυρο κοντά στις κανονικές τιμές.

 

10 έως 17 Ιουνίου.
Πολύ λίγες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της Θράκης ενω σχεδόν καθόλου φαινόμενα στα υπόλοιπα πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας. Θερμοκρασίες σε υψηλότερα απο τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα νησιά του Ιονίου το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου και την νότια χώρα και κοντά στις κανονικές τιμές για τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

 

17 έως 24 Ιουνίου.
Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στη Μακεδονία τη Θεσσαλία το βόρειο Αιγαίο την ανατολική Στερεά και τα ορεινά της Πελοποννήσου ενώ πολύ λίγα ως καθόλου φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κοντά στα κανονικά μόνο σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης με τα σποραδικά μεμονωμένα φαινόμενα.

 

++++++++++++++++++++++

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία συμφωνούν την προηγούμενη ανάλυση μας ότι ο Μάιος έως το τέλος του θα δώσει εκ νέου αρκετές βροχές και καταιγίδες που πιθανόν να είναι και έντονες στη βόρεια Ελλάδα αρχικά ενώ λιγότερα αλλά υπαρκτά φαινόμενα θα σημειωθούν και σε άλλες περιοχές της Θράκης της Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και των ορεινών της Πελοποννήσου αντίθετα η κατάσταση δεν είναι καλή για τα νησιωτικά τμήματα που θα υπάρξει σχεδόν πλήρη απουσία φαινομένων. Η θερμοκρασία για το μήνα φαίνεται να τελειώνει σε λίγο υψηλότερα απ τα κανονικά επίπεδα όπως ακριβώς είχαμε πει για πολλές περιοχές τις ανατολικής κεντρικής δυτικής και νότιας χώρας ενώ σε περιοχές από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα που σημειώθηκαν αρκετά φαινόμενα θα βρεθεί περίπου στις κανονικές τιμές για το μήνα.
Η πρώτη εικόνα που υπάρχει για τον Ιούνιο συμφωνεί με την προηγούμενη ανάλυση μας δηλαδή σε θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τις περισσότερες από τις ημέρες και με τις βροχοπτώσεις και καταιγίδες λιγότερες από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ σε κάποια τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου ενδεχομένως να υπάρξουν μικρά διαστήματα αξιόλογων φαινομένων.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *