Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 3/5/2024. Ανοιξιάτικος καιρός με εξάρσεις αστάθειας αλλά και άνοδο θερμοκρασία στο τέλος.

ffffff

Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος (ensembles) των τριών βασικών προγνωστικών μοντέλων. Θα υπάρξει άρθρο τις επόμενες μέρες για να εξηγήσουμε τι σημαίνει η παραπάνω διαδικασία για όσους δεν γνωρίζουν.

6 και 7 Μαΐου.
>95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη την χώρα με παροδικές νεφώσεις μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας με μικρή πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Θερμοκρασία αρχικά 27 και στη συνέχεια 29 με 30 βαθμούς κελσίου στά ανατολικά ηπειρωτικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.
++++++++++++++++

8 με 10 μαΐου.
52% πιθανότητα για μπορες και καταιγίδες στη Μακεδονία τη βόρεια Θεσσαλία και παροδικά στα υπόλοιπα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας και τα νησιά του Ιονίου στις 8 Μαΐου , έντονη αστάθεια σε όλα τα ηπειρωτικά από την ανατολική Μακεδονία έως και την Πελοπόννησο τα νησιά του Ιονίου και παροδικά τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο στις 9 Μαΐου ενώ στις 10 Μαΐου έντονη αστάθεια στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία και παροδικά στο βόρειο Αιγαίο τη Θράκη τα νησιά του Ιονίου τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα ορεινά των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασία αρχικά 28 με 31 βαθμούς κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά θα πέσει σημαντικά πρώτα στα δυτικά και βόρεια και στις 9-10/5 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά όπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 20 με 24 βαθμούς κελσίου απο βορρά προς νότο.
35% πιθανότητα για τοπική αστάθεια μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας στη Μακεδονία τη Θράκη και τα ορεινά της Θεσσαλίας της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και των νησιών του Ιονίου στις 8 του μήνα, έντονη αστάθεια στη Μακεδονία τη Θράκη τη βόρεια Θεσσαλία τα βόρεια τμήματα της Ηπείρου ενώ πολύ λιγότερα φαινόμενα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα νησιά του Ιονίου και του βόρειου Αιγαίου στις 9 του μήνα και συνέχιση της έντονης αστάθειας στη Μακεδονία τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά την Εύβοια τη Θράκη την Ηπειρο στις 10 του μήνα και παροδικά στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία αρχικά έως και 29 με 31 βαθμούς κελσίου στα ανατολικά τμήματα θα πέσει αρκετά στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα στις 9 και 10  δεν θα ξεπερνά τους 20 με 23 στα κεντρικά και βόρεια και τους 24 με 25 στα ανατολικά και νότια ενω στη Θράκη θα είναι ακόμα χαμηλότερη.
13% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες μπόρες τσα ορεινα της Μακεδονίας της Ηπείρου και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας στις 8 Μαΐου, αξιόλογη αστάθεια στην Ηπειρο τη δυτική Θεσσαλία τη δυτικής Στερεά τη δυτική Μακεδονία και τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και πολύ λιγότερη στην υπόλοιπη Μακεδονία Ηπειρο Στερεά Πελοπόννησο Θεσσαλία και νησιά του Ιονίου στις 9 Μαΐου και αξιόλογη αστάθεια στην Στερεά και Πελοπόννησο και νησιά του Ιονίου στις 10 του μήνα πολύ λιγότερα φαινόμενα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά την Κρήτη και το βόρειο αΑιγαίο ενώ ανεπηρεάστα τμήματα της Θράκης των Σποράδων των Δωδεκανήσων και νησιών των ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία 28 με 30 βαθμούς κελσίου αρχικά στα ανατολικά που θα πέσει στους 23 με 27 στις 9 και κυρίως της 10 Μαΐου ενώ θα είναι λίγο χαμηλότερη έτσι κι αλλιώς τα δυτικά και βόρεια τμήματα.
+++++++++++++++++++++++

11 εως 13 Μαΐου.
38% πιθανότητα για ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νοτιανατολικό Αιγαίο και παροδικά αξιόλογα φαινόμενα στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και τα νησιά ολόκληρου του Αιγαίου την Κρήτη τα Δωδεκάνησα ενώ πολύ λίγα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου στις 11 Μαΐου, βελτιωμένος καιρός με λίγες μεμονωμένες μπόρες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης στις 12 του μήνα ενω στις 13 λίγο πιο αυξημένη αστάθεια στα ηπειρωτικά και κυρίως όμως τα ορεινά τμήματα. Θερμοκρασία 20 με 24 βαθμούς κελσίου στά ηπειρωτικά όλες τις ημέρες.
38% πιθανότητα για αξιόλογη αστάθεια στα ηπειρωτικά από τη Θεσσαλονίκη ως την Πελοπόννησο στα ορεινά της Κρήτης και τα νησιά του Ιονίου ενώ ανεπηρέαστες οι άλλες περιοχές στις 11 του μήνα, αστάθεια στη Θράκη την Ηπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά την Πελοπόννησο τη Θεσσαλία και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου στις 12 του μήνα, πολύ μειωμένη αστάθεια που θα περιοριστεί μόνο στην Εύβοια την Πελοπόννησο της Στερεά την Ηπειρο και τη Θεσσαλία στις 13-14 του μήνα και παροδικά στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης του των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης. Θερμοκρασία στα ανατολικά έως και 25 με 27 βαθμούς αρκετά χαμηλότερη στη δυτική Ελλάδα θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα όλες τις ημέρες.
26% πιθανότητα για τοπικές μπόρες μέτριας ένταση σε όλες τις περιοχές της χώρας αρχικά ενω στις 12 του μήνα αξιόλογα φαινόμενα στη βόρεια Κρήτη και κάποια ορεινά τήματα της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας και της Θράκης ενω στις 13 του μήνα βελτιωμένος καιρός παντού. Θερμοκρασίες εως 20 με 23 βαθμούς κελσίου στά ηπειρωτικά όλες τις ημέρες με μικρή άνοδο στις 13 του μήνα στους 24 με 25 στα ηπειρωτικά.
+++++++++++++++++++++++++

14 με 18 Μαΐου.
30% πιθανότητα για καλό καιρός στις 14 και 15 Μαΐου, τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία τη Θράκη και τη βόρεια Θεσσαλίας στις 16 του μήνα, περιορισμένη αστάθεια στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και ανατολική Θεσσαλία στις 17 του μήνα. Θερμοκρασία αρχικά έως 28 βαθμούς κελσίου στη συνέχεια έως 32 με 34 και θα παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα έως τις 17 του μήνα όπου θα σημειώσει μικρή πτώση έως 30.
26% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας στις 14 και 15, βελτιωμένος καιρός στις 16 και 17 με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα προς τις 18 Μαΐου στα βουνά της Μακεδονίας. Θερμοκρασία αρχικά έως 25 με 28 βαθμούς κελσίου με άνοδος στις 16 και 17 στους 30 με 33 βαθμούς κελσίου κυρίως στα κεντρικά και νότια.
23% πιθανότητα για τοπικές μπόρες μικρής έως μέτριας έντασης στις 14-15-16 του μήνα στα ηπειρωτικά μακριά από τη θάλασσα ενω από τις 17 του μήνα θα περιοριστούν μόνο σε κάποια βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Θερμοκρασία 20 με 24 βαθμούς κελσίου με μικρή άνοδο στους 24 με 26 στις 16 & 17 Μαΐου.
21% πιθανότητα για αξιόλογη αστάθεια στη Μακεδονία τη Θράκη και κατά τόπους Ηπειρο Θεσσαλίας Στερεά και ορεινά Πελοποννήσου στις 14 και μήνα, μειωμένη αστάθεια στις 16 και 17 μόνο στην Ηπειρο τη δυτική Μακεδονία και ενδεχομένως κάποια ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας με τάση βελτίωσης. Θερμοκρασία 24 με 26β.κ όλες τις ημέρες εκτός από μία μικρή προσκαιρη πτωση στις 16 του μήνα στην ανατολική χώρα όπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 22 βαθμούς κελσίου.
++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι για τις 6 και 7 Μαΐου δεν θα υπάρχουν φαινόμενα στη χώρα εκτός από κάποια μεμονωμένα και αν πέσουν σε βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά στους 27 με 30 βαθμούς κελσίου στα ανατολικά λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.
Για τις 8 έως 10 Μαΐου υπάρχει πιθανότητα άνω του 85% για έντονη αστάθεια για ένα διήμερο ή τριήμερο στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως στη συνέχεια και σε νησιά του Αιγαίου με τη θερμοκρασία να πέφτει σημαντικά από τους 28 με 31 βαθμούς στους 20 με 25 κατα μέσο όρο από βορρά προς νοτο.
Για τις 11 έως 13 Μαΐου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες αρχικά να έχουμε αξιόλογη αστάθεια σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου με σταδιακή βελτίωση και τη θερμοκρασία αρχικά χαμηλή και στη συνέχεια να ανεβαίνει ελαφρώς στα κανονικά για την εποχή επίπεδα 25 με 27 βαθμούς κελσίου.
Τέλος για την περίοδο 14 έως 18 Μαΐου υπάρχουν μικρές πιθανότητες για αξιόλογη αστάθεια κάποιες από τις ημέρες ενώ το γενικό μοτίβο(60-65% πιθανοτητα) είναι ότι ο καιρός να βελτιωθεί και θα υπάρχουν μόνο παροδικά φαινόμενα σε κεντρική και βόρεια χώρα και κυρίως στα ορεινά. Θερμοκρασία αρχικά κανονική φαίνεται στη συνέχεια να παίρνει τον ανήφορο και να πλησιάζει τους 30+ βαθμούς κελσίου.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *