ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΙΟΥ 2024 – ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλά πήγε η Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Απριλίου αφου εντοπίστηκαν πολύ σωστά το πρώτο μισό των υψηλών θερμοκρασιών και το δεύτερο μισό με τις κανονικές σχεδόν θερμοκρασίες αλλά και την ύπαρξη περισσότερων βροχών. Συνολικά όπως βλέπετε και στους πραγματικούς χάρτες σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας σημειώθηκαν κανονικές ή και λίγο πάνω απ τις κανονικές βροχοπτώσεις ενώ αντίθετα στο νησιωτικό κομμάτι του Ιονίου τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και το νότιο Αιγαίο βρεθήκαμε σε χαμηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις όπως περίπου αναμέναμε. Από άποψη θερμοκρασίας βλέπουμε ότι τελικά ο μήνας ήταν πάρα πολύ ζεστός ξεπερνώντας και τους 2.5 με 3 βαθμούς κελσίου σε κάποιες περιοχές καθιστώντας τον έναν από τους πιο ζεστούς Απρίληδες τα τελευταία 100 ετη στη χώρα μας.

https://psl.noaa.gov/
https://psl.noaa.gov/

 

 

Για τον Μάιο η μελέτη του δείκτη MJO δείχνει ότι θα ξεκινήσει από την φάση 4 και έως τις 10 του μήνα θα έχει πλησιάσει τη φάση 6 και 7 ενω στις συνέχεια θα συνεχιστεί η κυκλική πορεία του σχετικά με γοργό βήμα κάνοντας μία πλήρη περιστροφή από τις φάσεις 8 ,1, 2, 3 και κάπου στη φάση 4 θα ολοκληρωθεί ο μήνας. Δείχνει ότι και πάλι θα έχουμε έναν μήνα που θα έχει πολλά πρόσωπα και θα μας κρατήσει  σε γρήγορση και μεγάλο ενδιαφέρον.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

 

Η πιθανή πορεία του καιρού αν απενθήμερο έχει ως εξής.
1 εως 5 Μαΐου.
Τοπικές βροχές και μπόρες σε αρκετές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας πιο αξιόλογες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Λίγα φαινόμενα δεν αποκλείεται να σημειωθούν και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιωτικών τμημάτων του Ιονίου και του Αιγαίου. Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

6 έως 10 Μαΐου.
Συνεχίζεται ο άστατος καιρός σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως και κυρίως στα βορειότερα τμήματα πιο πολύ. Λιγότερα έως καθόλου φαινόμενα στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την νοτια Ελλάδα. Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με τα περισσότερα φαινόμενα.

 

11 έως 15 Μαΐου.
Αρκετές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου ενώ λιγότερα αλλά και πάλι αρκετά αξιόλογα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ελαφρώς χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στην αρχή της περιόδου σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με τα περισσότερα φαινόμενα.

 

16 έως 20 Μαΐου.
Σταδιακά μειώνεται η αστάθεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά και πάλι σε κάποια τμήματα της ανατολικής χώρας και του Ιονίου θα σημειωθούν λόγω του βορείου ρεύματος κάποια φαινόμενα γενικά μικρής έντασης και διάρκειας ενώ πολύ λιγότερα θα ειναι τα φαινόμενα στην Ηπειρο τη δυτικής Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και ενδεχομένως στη Θράκη. Σταδιακή μικρή άνοδο της θερμοκρασίας η οποία όμως και πάλι δεν θα ξεφύγει πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές καθιστώντας και αυτό το πενθήμερο πολύ άνετο για τον πληθυσμό.

 

20 έως 25 Μαΐου.
Μειωμένη αστάθεια θα υπάρξει λίγες από τις μέρες για τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου γενικά μικρής όμως έντασης και διάρκειας ενώ θα υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα του καιρού. Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για τα κεντρικά και βόρεια τμήματα ενώ σημαντικά πιο θερμός για τμήματα της νότιας και ανατολικής χώρας με τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Δεν αναμένονται όμως μετά μέχρι στιγμή στοιχεία κάποιο σημαντικό κύμα ζέστης.

 

26 έως 31 Μαΐου.
Παραμένει η αστάθεια κυρίως σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κάποιες από τις ημέρες ενώ αρκετά λιγότερα τα φαινόμενα έως και καθόλου στην ευρύτερη περιοχή των νησιωτικών τμημάτων του Αιγαίου της Αττικής της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου των Δωδεκανήσων των Κυκλάδων και τμημάτων της Κρήτης. Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για τα κεντρικά και βόρεια τμήματα ενώ σημαντικά πιο θερμός για τμήματα της νότιας και ανατολικής χώρας με τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Δεν αναμένονται όμως μετά μέχρι στιγμή στοιχεία κάποιο σημαντικό κύμα ζέστης.

+++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Μάιος θα έχει αρκετά πιο πολλές αστάθειες από τον Απρίλιο και θα σημειωθούν βροχές κανονικές ή και περισσότερες από τις κανονικές για την εποχή στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου των ηπειρωτικών τμημάτων και νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αρκετά λιγότερες από τις κανονικές βροχές στις Κυκλάδες στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα τις Σποράδες και την ανατολική Πελοπόννησο. Μετά από πολλούς μήνες θα έχουμε έναν μήνα κοντά στα κανονικά επίπεδα 0.5-1 βαθμό κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές για το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου ενώ στα υπόλοιπα πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας θα έχουμε απόκλιση έως και 1,5β.κ πάνω από τις κανονικές τιμές.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *