ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ 6 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΜΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ 13 ΠΟΛΕΩΝ (ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ %)

Όπως έχουμε πει εδώ και λίγο διάστημα έχουμε στη διάθεσή μας λογισμικό με το οποίο μπορούμε να βλέπουμε διάφορες παραμέτρους που μας απασχολούν στην πρόγνωση καθ΄ύψος δηλαδή από το έδαφος έως και τα 12 km υψόμετρο περίπου.
Ένα από αυτά τα διαγράμματα είναι η σχετική υγρασία (επι τοις εκατο) που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μιας και μέσω αυτής μπορούμε να γνωρίζουμε που και πότε θα υπάρχουν νεφώσεις που εν δυνάμει μπορεί να δώσουν και κάποιες παροδικές βροχές , εντονες καταιγιδες ή αιθριο καιρο.

Παρουσιάζουμε λοιπόν την πορεία της σχετικής υγρασίας από το έδαφος(1000 χεκτοπασκαλ) έως και τα 12 km (200 χεκτοπασκαλ) περίπου υψόμετρο για 13 χαρακτηριστικές περιοχές της χώρας  από τα δεδομένα του προγνωστικού μοντέλου GFS στο μεσημεριανο τρέξιμο της 29ης Απριλίου εως και τις 5/5 μεσημερι ΠΑΣΧΑ (κατω αξονας)

Καφετί και κόκκινες αποχρώσεις σημαίνουν έλλειψη υγρασίας άρα και νεφωσεων ενώ όταν πηγαίνουμε στις μπλε αποχρώσεις και ειδικά σε αυτές σε πιο έντονα μπλε ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ 8-10km ΥΨΟΜΕΤΡΟ πάνω από 75-85% ΣΧΕΤ.ΥΓΡΑΣΙΑ τότε μιλάμε για πυκνες νεφώσεις με βροχες-καταιγιδες.

 

Βλέπουμε λοιπόν για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης υπάρχουν ανάπτυξη νεφωσεων με το σκούρο μπλε χρώμα στις 3 Μαΐου με λίγα φαινόμενα ,ενώ στις 4  Μαιου θα σημειωθούν λίγο πιο αξιόλογα φαινόμενα.

Για την Αθήνα θα υπάρχουν αραιες νεφώσεις και contrials στις 1 και 2 Μαιου ενώ για τις 4 και 5 Μαΐου θα υπάρχουν τοπικές νεφωσεις που αυτή τη στιγμή δεν δίνουν σημαντικές πιθανότητες για κάτι αξιόλογο παρα ίσως για κάποια σύντομες παροδικές μπόρες.

Για την περιοχή της Κέρκυρας θα έχουμε κάποια σποραδικά φαινόμενα την 1η Μαΐου και πιθανόν τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου ενώ αυξημένες νεφώσεις θα υπάρχουν και πάλι στις 3-4 Μαιου όπου και πάλι θα σημειωθούν διάσπαρτα φαινόμενα όχι γενικά μεγάλη έντασης και διάρκειας.

Για την περιοχή της Φλώρινας και των Ιωαννίνων θα έχουμε παρόμοια εικόνα με αυτή τη Κερκυρας αφού στις 1 Μαΐου και μετά στις 4 και 5 θα σημειώνονται κατά περίοδος σποραδικά φαινόμενα όχι πολύ μεγάλης έντασης και διάρκειας με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία.

Για την περιοχή της Ρόδου και του Ηρακλείου αίθριος καιρός με λίγες αραιες νεφώσεις και contrails κατά περιόδους στις 1- 2 Mαΐου και τοπικές νεφώσεις την παραμονή και ανημερα το Πασχα χωρίς φαινόμενα.

Για τις περιοχές της Λάρισας και της Λαμίας τα υπάρχουν κάποιες αραιες νεφώσεις κάτω περιόδους 1-2 Μαΐου άνευ σημασίας ενώ το ενδιαφέρον πηγαίνει κυρίως για τις 4 και 5 όπου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για κάποιες παροδικές μπόρες κατά περιόδους.

Για την περιοχή της Πάτρας πολύ πιο μειωμένες οι πιθανότητες για τις ίδιες μέρες 1, 4 και 5 Μαΐου για κάποια μεμονωμένα φαινόμενα.

Γιατί περιοχή της Σάμου αιθριος καιρός με λίγες αραιες νεφωσεις και contrials 1-2 Μαΐου ενω στις 4-5 Μαιου αυξημένες νεφωσεις και θα σημειωθούν κάποιες σποραδικές μπόρες.

Τέλος της μεγαλύτερες πιθανότητες για αξιόλογες βροχές τις έχει η περιοχή των Σερρών για τις 4 Μαΐου και λίγο λιγότερες για τις 5 Μαΐου ενω τις υπόλοιπες μέρες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πολύ μικρή πιθανότητα κάποιων φαινομένων.

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν αραιες νεφώσεις όλες σχεδόν τις μέρες κατά περιόδους ενώ μικρή πιθανότητα για παροδική βροχή/μπορα έχουμε στις 2 Μαΐου και πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες στις 4 Μαΐου ενώ λιγότερα φαινόμενα δεν αποκλείονται και την ημέρα του Πάσχα.

Οι επεξηγήσεις που δίνουμε είναι προσωρινές ώστε να γίνει κτήμα όλων των ακολούθων μας το πως διαβάζονται τα διαγράμματα.
Οσοι ενδιαφέρονται για τις δικές τους περιοχές μπορούν να μας στέλνουν μήνυμα/σχόλιο κάτω από το άρθρο ώστε να προσθέσουμε και κάποια άλλα μέρη της χώρας.

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *