Αρκετά καλά πήγε η μακροπρόθεσμη εκτίμηση Μαΐου αφού περιγράφει αρκετά καλά τις θερμές μάζες που θα έρχονταν το τρίτο δεκαήμερο αλλά και την περίοδος αστάθειας που υπήρξε κυρίως στα δύο πρώτα δεκαήμερα. Ο μήνας όπως βλέπουμε από τους επίσημους χάρτες ήταν κανονικός θερμοκρασιακά στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, λίγο θερμότερα στα δυτικά και νότια τμήματα και λίγο ψυχρότερα στα βόρειαανατολικά. Απο θέμα βροχοπτώσεων και καταιγίδων φαίνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας πλησιάσανε τις κανονικές τιμές ενώ σε κάποια ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου της Κρήτης αλλά και της Μακεδονίας ξεπεράστηκαν οριακά. Υπήρξαν βέβαια και περιοχές στη δυτική Ελλάδα αλλά και την βορειοανατολική χώρα όπου οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Πρέπει να τονίσουμε ότι τη θερινή περίοδο δεν μπορεί να γνωρίζουμε αν θα βρέξει σε κάθε χωριό και κάθε πόλη αφού οι βροχοπτώσεις έρχονται συνήθως από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης τα οποία δεν γνωρίζουμε πού θα ανοίξουν και θα ρίξουν το πολύ νερό ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα δεν θα βρέξει καθόλου. Τελικως όντως είχαμε έναν μήνα πολύ κοντά στις κανονικές τιμές θερμοκρασιακά μετά από πολλούς πολλούς μήνες και έναν μήνα με κανονικές βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η πορεία του καιρού ανα πενθήμερο έχει ως εξής:
1 έως 5 Ιουνίου.
Λίγα μεμονωμένα φαινόμενα και αν αυτά σημειωθούν σε βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο στους 30 με 34 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και τοπικά σε ευπαθεις στη ζέστη περιοχές της Θεσσαλίας της Στερεάς και της Πελοποννήσου 35 με 38 βαθμούς κελσίου κάποιες από τις ημέρες.
6 έως 10 Ιουνίου.
Σποραδικες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στην Ηπειρο τη Θεσσαλία την Μακεδονία τη Θράκη και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας κάποιες από τις ημέρες και μικρή κάμψη της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας σταθερά όμως πάνω από τους 30 βαθμούς κελσίου και σε ευπαθεις στη ζέστη περιοχές τοπικά και πάνω από 34 βαθμούς κελσίου.
11 έως 15 Ιουνίου.
Αξιόλογο κυμα αστάθειας για πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως για την Ηπειρο τη Θεσσαλία την Μακεδονία τη Θράκη και τη βόρεια Στερεά. Θερμοκρασία σε κάμψη στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα παραμείνει όμως πάνω από τα κανονικά επίπεδα ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Θερμοκρασίες 30 έως 35 βαθμούς κελσίου θα σημειώνονται κατά μέσο όρο από βορρά προς νότο.
16 ως 20 Ιουνίου.
Συνεχίζονται οι λίγο υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κατά μέσο όρο και πάλι οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται τις περισσότερες ημέρες πάνω από τους 32 με 34 βαθμούς κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Αν και περιορισμένη η αστάθεια θα συνεχιστεί για αρκετές περιοχές της ηπειρωτικης χώρας του βόρειου Αιγαίου και του Ιονίου.
21 έως 25 Ιουνίου.
Θερμοκρασία 2 με 3 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα για όλες τις περιοχές της χώρας. Μειωμένη αστάθεια για το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ενώ θα παραμείνουν κάποια φαινόμενα τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στη Θεσσαλία τη Μακεδονία το βόρειο Αιγαίου την Ηπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Γενικά βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
26 έως 30 Ιουνίου.
Συνεχίζεται ο θερμός καιρός με θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Βελτιωμένος καιρός με σχεδόν απουσία φαινομένων στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
+++++++++++++++++++++++++
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Ιούνιος θα ξεκινήσει πολύ θερμός και ξηρός αλλά στη συνέχεια και κυρίως την περίοδο 10 με 22 θα υπάρξει μία σημαντική περίοδο αστάθειας που ενδεχομένως στη βόρεια Ελλάδα και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας να πλησιάσουμε τις κανονικές τιμές για το μήνα. Από άποψη θερμοκρασιών φαίνεται ότι αυτός ο μήνας θα είναι και πάλι κλασικά ένας πολύ θερμός μήνας σε σχέση με τις κανονικές τιμές κατά μέσο όρο 1.5-2.5 βαθμούς κελσίου.