ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΧΕΙΜΩΝΑ 2024-2025.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ : ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση ανά μήνα του υπόλοιπου φθινοπώρου καθώς και μια πρώτη εικόνα για το χειμώνα.

Το weather group.gr συνέλεξε το προηγούμενο δεκαήμερο όλα τα προγνωστικά στοιχεία από 8 παγκόσμια προγνωστικά κέντρα για την πιθανή πορεία του καιρού τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου καθώς και μία πρώτη εικόνα για το χειμώνα που έρχεται.

Να ενημερώσουμε το κοινό ότι προγνώσεις γίνονται έως 3-5 ημέρες μπροστά και όλες οι υπόλοιπες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λέγονται εκτιμήσεις και τάσεις και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την ακρίβεια των προγνώσεων.

Το αναφέρουμε αυτό διότι από την εμπειρία μας τόσα χρόνια στο διαδίκτυο και στο site μας αλλά και τις επίσημες έρευνες για το IQ των Ελλήνων δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Έτσι λοιπόν μπορείτε να δείτε τη γενική κατάσταση που θα επικρατήσει στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας ανά μήνα το επόμενο διάστημα.

 

Νοέμβριος 2024.

Σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές βροχές σε τμήματα της Σκανδιναβίας της Ρωσίας και της Μαύρης θάλασσας και γενικά χαμηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις σε τμήματα της Μεσογείου.

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα σημειωθούν βροχές κοντά στις κανονικές τιμές ιδιαίτερα στα δυτικά κεντρικά τα βόρεια το ανατολικό Αιγαίο ενώ όσο πιο νότια τόσο ελαφρώς χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές θα είναι αυτές. Γενικά θα έχουμε έναν αξιοπρεπή μήνα από άποψη βροχοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης ενώ κοντά στις κανονικές θα βρίσκονται τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης .

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα είναι ένας μήνας ελαφρώς θερμότερος από τα κανονικά επίπεδα και μάλιστα θα υπάρξουν και αρκετές μέρες κυρίως στην ανατολική και βόρεια χώρα που η επικράτηση βοριάδων θα κατεβάζει τη θερμοκρασία και κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Σημαντική πιθανότητα λόγω των αυξημένων φαινομένων σε κάποιες περιοχές να υπάρξουν και αξιόλογες χιονοπτώσεις σε βουνά της βόρειας Ελλάδας. 

 

Δεκέμβριος 2024.

Σημαντικά αυξημένες βροχοπτώσεις μόνο στα βορειότερα τμήματα της Σκανδιναβίας και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της κεντρικής Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Σημαντικά μειωμένες σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και της μέσης Ανατολής.

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα σημειωθούν βροχοπτώσεις πάνω από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ ελαφρώς κάτω από τα κανονικά επίπεδα στα ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα αυτής.

Σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στην βόρεια Ευρώπη και τμήματα της βορειοδυτικής ενώ αντίθετα τμήματα της Μεσογείου και τμημάτων της νότιας Ευρώπης θα βρεθούν κοντά στις κανονικές τιμές .

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά επίπεδα αφού θα υπάρχει και συνεχή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη βορειοανατολική Ευρώπη σε σύγκρουση με νότιο ρεύμα στα δυτικά και ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών . Αρκετά πιθανές αξιόλογες χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας .

 

Ιανουάριος 2025.

Σημαντικά αυξημένες βροχοπτώσεις μόνο στα πολύ βόρεια της Σκανδιναβίας γύρω από την Ισλανδία και στην Μεσόγειο στα ανατολικά και νότια τμήματα αυτής.

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα είναι ένας μήνας με αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της νότιας χώρας αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα ενώ αξιόλογες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα κοντά στις κανονικές τιμές.

Συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο του καιρού και τον Ιανουάριο με υψηλές θερμοκρασίες στην βορειοδυτική και βόρεια Ευρώπη και κανονικές ή και κάτω από τις κανονικές στο ανατολικό και νότιο κομμάτι αυτής και τμήματα της Μεσογείου.

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα και ενδεχομένως και λίγο κάτω από αυτά. Σε συνδυασμό και με τις αυξημένες βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας η πιθανότητα αξιόλογων χιονοπτώσεων ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της χώρας είναι μεγάλη.

 

 Φεβρουάριος 2025.

Σημαντικά αυξημένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της δυτικής κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για τη χώρα μας φαίνεται ένας αξιόλογος μήνας ακόμα με βροχοπτώσεις κοντά ή και πάνω  από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ανατολικό τμήμα του Αιγαίου και την δυτική Ελλάδα ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε βροχοπτώσεις κοντά στις κανονικές τιμές.

Υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στην ανατολική Ευρώπη και τμήματα της βόρειας ενώ σε κανονικά επίπεδα κυρίως στην κεντρική και δυτική.

Για τη χώρα μας υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να βρεθούμε στο θερμό τομέα αυτό το μήνα με αποτέλεσμα η θερμοκρασίες να βρεθούν σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά με επικράτηση νοτιάδων. Έτσι λοιπόν οι αυξημένες βροχοπτώσεις ή κανονικές σε αρκετές περιοχές της χώρας δεν θα ευνοήσουν φαινόμενα χιονιού σε πεδινά τμήματα αλλά μόνο σε ορείνα κυρίως της δυτικής και βόρειας χώρας .

 

Μάρτιος 2025.

Αυξημένες βροχοπτώσεις στις Σκανδιναβία και περιοχές της Ρωσίας.

Για τη χώρα μας προβλέπεται ακόμα ένας ενδιαφέρον μήνας με αξιόλογες έως πάνω από τις κανονικές τιμές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ ενδεχομένως μόνο κάποια τμήματα της δυτικής Ελλάδας να βρεθούν οριακά κάτω από τις κανονικές τιμές.

Επιστρέφει το ευνοϊκό μοτίβο του καιρού με υψηλές θερμοκρασίες στη δυτική και βόρεια Ευρώπη καθώς και στη μέση Ανατολή και κανονικές η χαμηλότερες από τις κανονικές το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής ανατολικής και νότιας Ευρώπης.

Για τη χώρα μας αναμένετε ακόμα ένας μήνας που θα βρεθούμε θερμοκρασιακά κοντά στα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας λίγο πάνω ή λίγο κάτω από αυτά. Ο συνδυασμός των αυξημένων βροχοπτώσεων η κανονικών στις περισσότερες περιοχές της χώρας με αυτές τις θερμοκρασίες θα ευνοήσουν αξιόλογες χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές περιοχές της  ηπειρωτικής χώρας.

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Η πρώτη εκτίμησή μας λοιπόν για τον χειμώνα ανά μήνα αυτή τη φορά δείχνει να έχει αρκετό ενδιαφέρον μετά το περσινό έκτρωμα αλλά και των τελευταίων χρόνων. Δεν υπάρχουν καθόλου σημάδια που να μπορούν να συνδέσουν το φετινό χειμώνα με το περσινό αφού όλες οι μεταβλητές είναι διαφορετικές για αυτό και το αποτέλεσμα των παγκόσμιο προγνωστικών μοντέλων φέρνει έναν χειμώνα αξιόλογο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και νότιας Ευρώπης.

Συνολικά λοιπόν για όλο το τρίμηνο του χειμώνα αναμένονται υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε τμήματα της Σκανδιναβίας του Ηνωμένου Βασιλείου της Ισλανδίας και της μέσης Ανατολής ενώ αντίθετα πολύ μικρές θετικές αποκλίσεις ή και αρνητικές θα υπάρξουν σε τμήματα της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα έχουμε έναν χειμώνα με κανονικές θερμοκρασίες γενικά και ενδεχομένως σε τμήματα τις δυτικής της βόρειας χώρας και του ανατολικού Αιγαίου και ελαφρώς χαμηλότερες από τις κανονικές. Όπως είδαμε πιο πάνω οι μήνες Δεκέμβριος και Ιανουάριος είναι οι πιο αξιόλογοι για ψυχρές εισβολές ενώ ο μήνας Φεβρουάριος αρκετά πιο θερμός με επικράτηση νοτιάδων.

Από θέμα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων θα σημειωθούν πάνω από τα κανονικά επίπεδα φαινόμενα σε τμήματα της  Σκανδιναβίας της Μαύρης θάλασσας της Ιταλίας και της χώρας μας. Φαινόμενα κάτω από τις κανονικές τιμές συνολικά θα σημειωθούν σε τμήματα της κεντρικής Ευρώπης της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου και κάποιων τμημάτων γύρω από το Ηνωμένο βασίλειο και την Ισλανδία.

Για τη χώρα μας φαίνεται ένας χειμώνας που θα σημειωθούν κανονικές βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ όσο πάμε στα ανατολικά και νότια θα είναι αρκετά πιο αυξημένες. Ενδεχομένως χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα βροχοπτώσεων θα έχουν μόνο η ανατολική Μακεδονία η Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Έτσι λοιπόν μετά από 3 χρόνια μεγάλης έλλειψης χιονιού για τα βουνά μας φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε έναν χειμώνα που θα προσφέρει απλόχερα  χιόνια στα βουνά και ενδεχομένως και σε χαμηλότερα υψόμετρα της ανατολικής και βόρειας χώρας. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από την εκτίμηση που δώσαμε τον Σεπτέμβριο και αυτό είναι καλό αφού υπάρχει μια σημαντική συμφωνία με μεταξύ των 8 παγκοσμίων προγνωστικών μοντέλων.

Σημαντική επισήμανση: Ο Οκτώβριος γενικά στη χώρα μας θα φύγει ελαφρώς θερμότερος των κανονικών επιπέδων και αρκετά ξηρός. Με μια πρώτη ανάγνωση θα πούμε ότι η εκτιμήση που δώσαμε ήταν λανθασμένη τον προηγούμενο μήνα. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μία μικρή μετατόπιση δυτικότερα της χώρας μας των αρκετών φαινομένων που αναμέναμε και έτσι λοιπόν αυτά πραγματοποιήθηκαν αλλά στην περιοχή της Ιταλίας και όχι της Ελλάδας. Θέλουμε να πούμε με λίγα λόγια ότι η γενική τάση του καιρού ήταν σωστή αλλά όπως γνωρίζουμε και έχουμε πει χιλιάδες φορές δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς για μήνες μπροστά που θα σημειωθούν φαινόμενα αναλυτικά αλλά μόνο σαν μία γενική εικόνα περιοχών.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *