Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και το ευρωπαϊκο μοντέλο.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 8ης Σεπτεμβριου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Aυτή τη στιγμή ο δείκτης βρίσκεται στη φάση 4 και τις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα ενισχυθεί και θα κινηθεί προς τις φάσεις 5 6 και 7 έως και το τέλος του μήνα. Στις αρχές του Νοεμβρίου φαίνεται ότι σταδιακή κίνηση θα συνεχιστεί κυκλικά στη φάση 8 & ενδεχομένως στη συνέχεια να μικρύνει αρκετά η επιρροή αυτού του δείκτη χωρίς να γνωρίζουμε επακριβώς σε ποιες φάσεις στα κινηθεί.

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

7 έως 14 Οκτωβρίου.

Πολύ λίγες βροχές στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ λίγα φαινόμενα δεν αποκλείονται το επόμενο διάστημα κυρίως ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Χαλκιδική, Εύβοια, ανατολική Στερεά, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά ανατολικού Αιγαίου.

Θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές τις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στα ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας η απόκλιση θα ξεπερνάει και τους 3-5 βαθμούς κελσίου κάποιες από τις ημέρες.

 

14 έως 21 Οκτωβρίου.

Διάσπαρτα φαινόμενα κυρίως στις Σποράδες στην Εύβοια στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη και πολύ λιγότερα φαινόμενα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ενώ σχεδόν απουσία φαινομένων θα υπάρχει για το Ιόνιο την δυτική χώρα και τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της δυτικής Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και της κεντρικής Πελοποννήσου καθώς και της νότιας Κρήτης.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κοντά στα κανονικά σε πολλές περιοχές της κεντρικής βόρειας και ανατολικής χώρας ενώ όσο πάμε προς τα νότια θα είναι λίγο υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα .

 

21 έως 28 Οκτωβρίου.

Αξιόλογα έως αρκετά αξιόλογα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας ενώ λιγότερα και μετρίως αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.

Διατήρηση των θερμοκρασιών κοντά στις κανονικές τιμές έως και το τέλος του μήνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και βορειοανατολικά τμήματα της χώρας  ενώ όσο πάμε προς τα νότια θα είναι ελαφρώς υψηλότερη .

 

28 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου.

Μέτρια φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στην κεντρική και ανατολική χώρα καθώς και στα νησιά του Ιονίου ενώ αρκετά λιγότερα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές της  ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής χώρας.

Θερμοκρασία κανονική στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά και της Βαλκανικής  με αρκετές πιθανότητες για ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στην κεντρική Μεσόγειο .

 

4 έως 11 Νοεμβρίου.

Συνεχίζονται τα μέτρια φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου ενώ λιγότερα θα είναι στην ηπειρωτική και κυρίως στη δυτική χώρα και το Ιόνιο.

Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες κυρίως στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα ενω οσο πάμε προς τη βόρεια Ελλάδα θα βρισκόμαστε κοντά στις κανονικές τιμές .

 

11 έως 18 Νοεμβρίου.

Συνεχίζεται η μέτρια καιρική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικά φαινόμενα κατά περιόδους. 

Κοντά στη κανονικές τιμές φαίνεται να παραμένει η θερμοκρασία και αυτή την εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως για το εσωτερικό της  ηπειρωτικής χώρας ενώ τα παραθαλάσσια και τα νησιωτικά θα έχουν θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές.

 

++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ακόμα ένας ζεστός μήνας όπως αναμέναμε θα είναι Οκτώβριος με την απόκλιση και πάνω από 2 με 2.5 βαθμούς κελσίου σε πολλές περιοχές της κεντρικής ανατολικής δυτικής και νότιας χώρας και λίγο μικρότερη στα βόρεια. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι θα σημειωθούν κάποια φαινόμενα αφού θα υπάρχει καιρική δραστηριότητα στην κεντρική Μεσόγειο κάποιες από τις ημέρες. Η μέχρι στιγμής μεγάλη εικόνα είναι να σημειωθούν αξιόλογα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά καθώς και σε κάποια τμήματα γύρω από την Εύβοια ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας  θα βρεθούμε σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά και όσο νοτιότερα ακόμα χαμηλότερα.

Η πρώτη εικόνα που έχουμε για τον Νοέμβριο είναι ότι θα είναι πιο ισορροπημένος θερμοκρασιακά κοντά στις κανονικές τιμές ενώ από άποψη βροχοπτώσεων τουλάχιστον για το πρώτο του μισό φαίνεται και αυτός θα έχει μία δυσκολία στο να φέρει αξιόλογα έως πολλά νερά που τόσο έχουμε ανάγκη στη χώρα.

 

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *