ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 – ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλά έως άριστα πήγε η εκτίμηση Σεπτεμβρίου αφού πραγματικά η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας βρέθηκαν κοντά στον 1-2 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα ενώ υπήρξαν και αρκετές ημέρες όπως αναμέναμε με θερμοκρασίες πάνω από τους 30 με 33 βαθμούς κελσίου.

Από θέμα βροχοπτώσεων ο μήνας έφτασε σε αρκετές περιοχές  κοντά στα κανονικά επίπεδα ενώ κυρίως σε βόρεια και την Κρήτη σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά αντίθετα σε νησιά του Ιονίου και κάποια νησιά του Αιγαίου ξεπέρασε τις κανονικές τιμές.

ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
https://psl.noaa.gov/

 

 

ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ
https://psl.noaa.gov/

 

 

Για τον νέο μήνα Οκτώβριο η πιθανή πορεία του καιρού ανά πενθήμερο είναι η εξής:

 1 έως 5 Οκτωβρίου.

Θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές θα αγγίζει κατά τόπους τους 24 με 28 και τοπικά στα ανατολικά και  νότια και πάνω από τους 30 βαθμούς κελσίου.

Αξιόλογες έως έντονες βροχοπτώσεις στο Ιόνιο τη δυτική χώρα και κατά τόπους στη δυτική Μακεδονία και το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο ενώ λιγότερα φαινόμενα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και πολύ λίγα στη Θράκη την ανατολική Μακεδονία τις Σποράδες τις Κυκλάδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα .

 

6 έως 10 Οκτωβρίου.

Θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα 2 με 4 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας τοπικά στα ανατολικά θα πλησιάζουν και πάλι τους 28 με 32 βαθμούς κελσίου.

Αξιόλογα για την εποχή φαινόμενα στο βορειοανατολικό και ανατολικό Αιγαίο τη Θράκη τμήματα την Μακεδονία ενώ λιγότερο φαινόμενα αλλά πιθανώς αξιόλογα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

 

11 έως 15 Οκτωβρίου.

Συνεχίζονται οι αρκετά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στα ανατολικά και νότια που κατά τόπους θα συνεχιστούν οι 28 με 31 βαθμοί κελσίου κατά περιόδους.

Διάσπαρτα φαινόμενα σε τμήματα του Ιονίου της Μακεδονίας της Θράκης του ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα .

 

16 με 20 Οκτωβρίου.

Στο ίδιο μοτίβο ο καιρός με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια με απόκλιση 2 με 3 βαθμούς κελσίου.

Φαινόμενα μέτριας έντασης μόνο στη δυτική τη βόρεια χώρα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ από την Στερεά και νοτιότερα πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα .

 

21 με 25 Οκτωβρίου.

Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές για τη δυτική χώρα και το Ιόνιο ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι εμφανώς πάνω από τις κανονικές τιμές 1 με 2 βαθμούς κελσίου.

Μέτρια φαινόμενα στη δυτική τη βόρεια Ελλάδα τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο ενώ λιγότερα στα υπόλοιπα τμήματα της  ηπειρωτικής χώρας και ακόμα λιγότερα στα νότια νησιωτικά .

 

26 με 31 Οκτωβρίου.

Πτώση της θερμοκρασίας στις κανονικές ή και λίγο κάτω από τις κανονικές τιμές για τα ηπειρωτικά τμήματα και το Ιόνιο , ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές για τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα.

Λίγα διάσπαρτα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενδεχομένως πιο αξιόλογα στις Κυκλάδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα .

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας ζεστός έως αρκετά ζεστός μήνα σε σχέση με τις κανονικές τιμές. Τα δύο πρώτα δεκαήμερα θα είναι σημαντικά πάνω από τις κανονικές τιμές ενώ όσο οδεύουμε στο 3ο δεκαήμερο και κυρίως προς το τέλος του μήνα η θερμοκρασία θα πέσει στις κανονικές για την εποχή. Γενικά αναμένουμε απόκλιση της θερμοκρασίας κοντά στον +1.5 με 2.5 βαθμούς κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Από θέμα βροχοπτώσεων φαίνεται ότι τμήματα του Ιονίου της δυτικής χώρας της Θράκης και του βόρειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου θα πλησιάσουν και θα ξεπεράσουν κατά τόπους τις κανονικές για το μήνα τιμές ενώ κοντά στις κανονικές λίγο πάνω ή λίγο κάτω από αυτές θα σημειωθούν κατά τόπους και στη Μακεδονία τμήματα της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας κεντρικής Στερεάς και κεντρικής Πελοποννήσου. Λιγότερες έως αρκετά λιγότερες βροχές από τα κανονικά φαίνεται να επικρατούν σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων της Εύβοιας των Κυκλάδων της Κρήτης και την τμημάτων των Δωδεκανήσων.

++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *