ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΧΕΙΜΩΝΑ 2024-2025.

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση ανά μήνα του υπόλοιπου φθινοπώρου καθώς και μια πρώτη εικόνα για το χειμώνα.

Το weather group.gr συνέλεξε το προηγούμενο δεκαήμερο όλα τα προγνωστικά στοιχεία από 8 παγκόσμια προγνωστικά κέντρα για την πιθανή πορεία του καιρού τους υπόλοιπους 2 μήνες του φθινοπώρου καθώς και μία πρώτη εικόνα για το χειμώνα που έρχεται.

Να ενημερώσουμε το κοινό ότι προγνώσεις γίνονται έως 3-5 ημέρες μπροστά και όλες οι υπόλοιπες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λέγονται εκτιμήσεις και τάσεις και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την ακρίβεια των προγνώσεων. 

Το αναφέρουμε αυτό διότι από την εμπειρία μας τόσα χρόνια στο διαδίκτυο και στο site μας αλλά και τις επίσημες έρευνες για το IQ των Ελλήνων δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

 

Έτσι λοιπόν μπορείτε να δείτε τη γενική κατάσταση που θα επικρατήσει στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας ανά μήνα το επόμενο διάστημα.

Οκτώβριος 2024.

Βροχές πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ευρώπης γύρω από τις Σκανδιναβία αλλά και σε τμήματα της κεντρικής ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι στη δυτική Ελλάδα τμήματα του ανατολικού Αιγαίου των Δωδεκανήσων και ενδεχομένως της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθούν κανονικές ή και πάνω από τις κανονικές βροχές για την εποχή.  Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν κανονικές ή λίγο κάτω από τις κανονικές βροχοπτώσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για άνομβρο μήνα. Σημαντική πιθανότητα στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική χώρα οι βροχοπτώσεις να είναι πολύ σημαντικές.

Οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης θα βρίσκονται σε τιμές πάνω από τις κανονικές ενώ οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια την ανατολική Μεσόγειο και την Ιβηρική χερσόνησο όπου τοπικά δεν αποκλείεται ο μήνας να είναι 1-3 βαθμούς κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές .

Για τη χώρα μας το μοτίβο του Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί και τον Οκτώβριο με θερμοκρασίες 1-2 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές και αρκετές μέρες επικράτησης νοτιάδων .

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Νοέμβριος 2024.

Βροχές πάνω από τις κανονικές τιμές σε τμήματα της Σκανδιναβίας και της κεντρικής ανατολικής Ευρώπης και τμήματα των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα σημειωθούν κανονικές ή λίγο πάνω από τις κανονικές βροχές στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας αλλά και τμημάτων του νοτίου Αιγαίου. Στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στα βόρειο ανατολικά και το βόρειο Αιγαίο οι βροχοπτώσεις θα είναι κανονικές ή λίγο χαμηλότερα από τις κανονικές χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να μιλάμε για άνομβρο μήνα.

Οι θερμοκρασίες της περισσότερες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης θα βρίσκονται σε τιμές κανονικές ή λίγο πάνω από τις κανονικές ενω οσο πάμε στα βορειότερα και τα πολύ ανατολικά τμήματα προς την Ασία θα βρίσκονται σε επίπεδα σαφώς πάνω από τα κανονικά .

Για την χώρα μας φαίνεται ότι οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται κοντά στις κανονικές τιμές ιδιαίτερα στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα ενώ μικρές θετικές αποκλίσεις θα υπάρχουν στα νοτιότερα τμήματα. Ο συνδυασμός θερμοκρασιών και αυξημένου υετού δεν αποκλείει αξιόλογες χιονοπτώσεις στα βουνά της χώρας μας που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη .

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Χειμώνας 2024-2025.

Δραστήριος χειμώνας από άποψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων φαίνεται να είναι για το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευρώπης από την Αγγλία έως και τη Ρωσία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων της Μαύρης θάλασσας και της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου. Λιγότερα φαινόμενα κάτω από τα κανονικά μόνο στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Ηπείρου.

Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα έχουμε ένα χειμώνα αρκετά δραστήριο με διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά και στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της χώρας μας με αποτέλεσμα βροχοπτώσεις πάνω από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου με έμφαση στις Κυκλάδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ και στην υπόλοιπη χώρα σε γενικές γραμμές στα σημειωθούν κανονικές βροχοπτώσεις και μόνο σε τμήματα της βορειοδυτικής χώρας και του βορειοανατολικού Αιγαίου ενδεχομένως να βρισκόμαστε ελαφρώς κάτω από τις κανονικές τιμές.

Θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ευρώπης τον χειμώνα που έρχεται και τοπικά και σε κάποια τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και της κεντρικής Ευρώπης.

Για την χώρα μας φαίνεται ότι θα έχουμε έναν δραστήριο χειμώνα και από άποψη θερμοκρασίας αφού επιτέλους φαίνονται αποκλίσεις κοντά στις κανονικές τιμές για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά και ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου της Μαύρης θάλασσας αλλά και της κεντρικής Μεσογείου. Ο συνδυασμός των θερμοκρασιών που φαίνεται να επικρατούν αλλά και του υετού δίνει σοβαρή πιθανότητα για αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά του ηπειρωτικού κορμού της χώρας αλλά και της Κρήτης που τόσο έχουμε ανάγκη.

Αρκετά ενθαρρυντικά λοιπόν τα στοιχεία που συλλέξαμε τον Σεπτέμβριο για την πιθανή πορεία του καιρού το υπόλοιπο του φθινοπώρου αλλά και τον χειμώνα που έρχεται. Αρκετά φαινόμενα και θερμοκρασίες που σταδιακά θα αρχίσουν να πλησιάζουν τις κανονικές τιμές είναι ότι καλύτερο μπορούμε να δούμε μετά από  τους τελευταίους τρεις ανύπαρκτους χειμώνας.

Τα δεδομένα του Οκτωβρίου θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα αφού θα πλησιάζουμε ακόμα περισσότερο προς τον χειμώνα.

Η παραπάνω ανάλυση έχει μεγάλα ποσοστά λάθους και είναι μόνο μία γενική εικόνα των βαρομετρικών συστημάτων άνα μήνα και όχι πρόγνωση καιρού.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *