Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 21ης Ιουνιου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

Η κίνηση του δείκτη  φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει από την 3 φάση που είναι τώρα στην 4 την 5 και στη συνέχεια σε πολυ ασθενείς τιμές. Φαίνεται λοιπόν ότι τις επόμενες 10 με 15 ημέρες αυξάνεται η πιθανότητα θερμής εισβολής στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

8 έως 15 Ιουλίου.
Ξεκάθαρο σημα καύσωνα με τη θερμοκρασία 3 έως 6 βαθμούς κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές ιδιαίτερα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά κοντά στους 38 με 42 βαθμούς κελσίου. Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες κι αν αυτές συμβούν σε ορεινά κύριως τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας και του βόρειου Αιγαίου.

 

15 έως 22 Ιουλίου.
Συνεχίζονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως σε περιοχές μακριά από την επίδραση των βοριάδων του Αιγαίου. Μέγιστες θερμοκρασίες και πάλι πάνω από τους 36 με 38 βαθμούς κελσίου όλες σχεδόν τις ημέρες με το ταβάνι κοντά στους 39-42 βαθμούς κελσίου αυτή τη στιγμή. Πιθανότητα τοπικών καταιγίδων τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στα ορεινα και ημιορεινά της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης μακριά από τις ακτές κάποιες από τις ημέρες.

 

22 έως 29 Ιουλίου.
Ο ζεστός καιρός φαίνεται να συνεχίζεται σε όλη τη χώρα με κάποια κάμψη όμως της θερμοκρασίας κυρίως τά ηπειρωτικά αλλά και πάλι θα βρισκόμαστε σταθερά σε τιμές πάνω από τους 35 βαθμούς κελσίου. Η πιθανότητα αυτή τη στιγμή για σημαντικό καύσωνα είναι μικρή. Καιρική δραστηριότητα με κάποιες τοπικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία κάποιες από τις ημέρες ενώ ενδεχομένως να επηρεαστούν και κάποια πεδινά τμήματα κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

 

29 ιουλίου έως 5 Αυγούστου.
Σταθερά θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά αλλά και στις περισσότερες περιοχές των νησιωτικών τμημάτων με μικρή όμως πιθανότητα για κάποιο έντονο κύμα καύσωνα. Συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο του καιρού με κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη δυτική Μακεδονία και την ορεινή Ηπειρο ενώ απουσία φαινομένων σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

 

5 έως 12 Αυγούστου.
Αμετάβλητη η κατάσταση με τον νοτιοδυτικό ρεύμα στην μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα να μεταφέρει θερμές αέριας μάζες και στην περιοχή μας με αποτέλεσμα θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμοί κελσίου να είναι γεγονός. Ανομβρία σε όλη τη χώρα με πιθανότητα μόνο για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

12 εως 19 Αυγούστου.
Συνεχίζεται η ζέστη σε ένα μονότονο και πολύ μακρύ καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες και πάλι να ξεπερνούν τους 35 βαθμούς κελσίου τις περισσότερες από τις ημέρες σε ευπαθεις στη ζέστη περιοχές. Επικράτηση αστάθειας κάποιες από τις ημέρες σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας με τοπικές μπόρες και καταιγίδες.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν αναμένονται βροχές και καταιγίδες για τις επόμενες 15-20 τουλάχιστον ημέρες. Κάποια φαινόμενα φαίνονται μόνο για τμήματα της Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θράκης για το δεύτερο μισό του μήνα χωρίς βέβαια να λύνεται κάποιο πρόβλημα με την ανομβρια που μαστίζει τη χώρα. Η θερμοκρασία του Ιουλίου θα βρεθεί τουλάχιστον 3-4 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα καθιστώντας τον ένα από τους πιο θερμούς των τελευταίων 120 ετών.
Για τον Αύγουστο η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι και αυτός θα ξεκινήσει στο πρώτο μισό του τουλάχιστον με αρκετή ζέστη χωρίς αυτή τη στιγμή από τόσο νωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν σημαντικά κύματα καύσωνα. Υπάρχει μία πιθανότητα για την περίοδο 12-19 Αυγούστου να μας επισκεφτεί κάποιο κύμα αστάθειας αλλά βέβαια όταν μιλάμε για μετά από 1,5 μήνα δεν μπορουμε να δώσουμε πολύ σοβαρή πιθανότητα.

 

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *