Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και το ευρωπαϊκο μοντέλο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

 Αυτή την στιγμή ο δείκτης MJO Βρίσκεται στη φάση 1 και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να κινείται κυκλικά τις επόμενες 25-30 μέρες προς τις φάσεις 2, 3, 4, 5, 6 και 7. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και πρέπει να περιμένουμε μέρα με την ημέρα είναι αν το πλάτος του δείκτη θα αυξηθεί, που σημαίνει ότι θα έχει σημαντικότερη επιρροή στην πιθανή πορεία του καιρού των επόμενων εβδομάδων.

https://www.ecmwf.int/

Οι ζωνική ανεμοι βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο που σημαίνει ότι η πολική δίνη έχει πια κατακερματιστεί και δεν πρόκειται να ξανα οργανωθεί για τη φετινή χειμερινή σεζόν. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη αντικυκλώνα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη από τη Γροιλανδία έως και την Σιβηρία με αποτέλεσμα κατά περιόδους ψυχρές αέριες μάζες να κατεβαίνουν προς τη δυτική, κεντρική και ανατολική Ευρώπη ανάλογα με τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων.

Τέλος πρέπει να πούμε οτι βρισκόμαστε σε ουδέτερη φάση του ENSO αφήνοντας πίσω μας μια πολύ ασθενική LA NINA ενώ έως και τον επερχόμενο χειμώνα δεν φαίνεται να βγαίνουμε από την ουδέτερη ζώνη. Έτσι λοιπόν τα δεδομένα που είχαμε το περσινό χειμώνα οτι ο νέος χειμώνας 2025 -2026 θα είχε EL NINO τελικά δεν επιβεβαιώνεται.

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχει ως εξής:

 

7 έως 14 Απριλίου.

Τοπικά αξιόλογα φαινόμενα στην αρχή της περιόδου στο θαλάσσιο χώρο του Θερμαϊκού της Χαλκιδικής και των Σποράδων και σε δεύτερη φάση στη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το νοτιοανατολικό Αιγαίο και ενδεχομένως στην αρχή της περιόδου στη Θράκη. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από πολύ χαμηλές τιμές για την εποχή σε τιμές κοντά στις κανονικές δηλαδή περί των 17-20 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

 

 14 έως 21 Απριλίου- Μεγάλη εβδομάδα.

Βροχοπτώσεις σημαντικά χαμηλότερες εως πολύ χαμηλές από τις κανονικές τιμές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και αν σημειωθούν κάποιες λιγοστές θα είναι στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως στα Δωδεκάνησα, τη νότια Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ στα ανατολικά τμήματα της χώρας και σε περιοχές κοντά στο Αιγαίο θα βρίσκονται κοντά στις κανονικές ή λίγο υψηλότερες από τις κανονικές τιμές .

 

21 έως 28 Απριλίου.

Αυξάνεται ελαφρώς το καιρικό ενδιαφέρον με κάποια φαινόμενα πιθανώς αξιόλογα κυρίως για τμήματα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, όπως της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της βόρειας Στερεάς, της Ηπείρου των Σποράδων της Εύβοιας του βορείου Αιγαίου και της Θράκης και πολύ λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Μεγάλες πιθανότητες για θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και νότια τμήματα, ενώ οι περιοχές γύρω από το Αιγαίο και στο Αιγαίο θα βρίσκονται κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές .

 

28 Απριλίου έως 5 Μαίου.

Περιορισμένη καιρική δραστηριότητα με λιγοστά φαινόμενα και αυτά κυρίως στο Ιόνιο, στη δυτική χώρα και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της Hπείρου της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου και πολύ λιγότερα στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Συνεχίζονται οι θερμοκρασίες σε ελαφρώς υψηλότερες από την εποχή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στην περιοχή του Αιγαίου, της Ευβοίας, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, Κυκλάδων και βόρειας Κρήτης θα βρίσκονται κοντά στις κανονικές τιμές λόγω του ισχυρού βόρειου ρεύματος .

 

5 έως 12 Μαίου.

Μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή των Βαλκανίων θα αυξήσουν την αστάθεια κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με κάποιες βροχές και καταιγίδες. Λιγότερα τα φαινόμενα κυρίως στα νοτιότερα και νησιωτικά τμήματα της χώρας. Θερμοκρασίες κανονικές ή λίγο υψηλότερες από τις κανονικές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά, κεντρικά και βόρεια κοντά στις κανονικές τιμές .

 

12 έως 19 Μαίου.

Παραμένει αυξημένο το καιρικό ενδιαφέρον κυρίως για το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, αφού φαίνεται ότι ενεργοποιείται και πάλι η περιοχή της κεντρικής Μεσογείου από βαρομετρικά χαμηλά ενώ θα σημειωθούν και κάποια φαινόμενα στα ανατολικά και νότια νησιωτικά της χώρας μας χωρίς αυτή τη στιγμή να φαίνεται κάτι το έντονο. Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές στο Ιόνιο, τα δυτικά και τις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και της Θράκης κοντά στα κανονικά επίπεδα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

++++++++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι για το υπόλοιπο κομμάτι του Απριλίου οι θερμοκρασίες θα ανέβουν στις κανονικές και στη συνέχεια και σε τιμές πάνω από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τελικά ο μήνας θα καταστεί ελαφρώς ψυχρότερος των κανονικών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αφού δεν φαίνεται οι μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν εύκολα τους 24 με 27°C και έτσι ο μήνας μάλλον θα διατηρηθεί σε ελαφρώς αρνητικό πρόσημο.

Μία πρώτη εικόνα που έχουμε για τον Μάιο είναι ότι θα κινηθεί θερμοκρασιακά σε λίγο υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες, τουλάχιστον το πρώτο μισό του ενώ από άποψη βροχοπτώσεων μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποια σημαντική περίοδος με οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά αν και φαίνεται ότι θα υπάρξουν περιόδους με αστάθεια. Σε επόμενες αναλύσεις θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα.

 

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *