ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ 6 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΜΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ 12 ΠΟΛΕΩΝ (ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ %)

Μετά από αρκετό καιρό παρουσιάζουμε και πάλι τα αποκλειστικά διαγράμματα της σχετικής υγρασίας καθ ύψος της ατμόσφαιρας για μεγάλες πόλεις της χώρας μας και τις γύρω περιοχές τους.

Η πρώτη εικόνα είναι υπόδειγμα για την πόλη της Λάρισας ώστε να μάθετε σιγά σιγά τον τρόπο ανάγνωσης των διαγραμμάτων.

Στον κάθετο άξονα βλέπετε το υψόμετρο σε χιλιόμετρα από το 0 δηλαδή το έδαφος έως και τα 7 km υψόμετρο περίπου.

Στον οριζόντιο άξονα είναι οι ημερομηνίες στο παράδειγμα μας από 20 Φεβρουαρίου στις 6:00 το πρωί έως και 26 Φεβρουαρίου στις 6:00 το πρωί δηλαδή για ένα διάστημα 6 ημερών.

Ο χρωματισμός δείχνει σχετική υγρασία πάνω από 50 έως και 100% στις αποχρώσεις του μπλε ενώ έχουμε ξηρασία ή πολύ χαμηλές υγρασίες στις αποχρώσεις του κόκκινου.

Τέλος βλέπετε σε δύο χαρακτηριστικές περιοχές του τι επικρατεί για να αντιλαμβάνεστε και να διαβάζετε σωστά τα διαγράμματα.

Στο πρώτο παράδειγμα κοιτάμε τον καιρό για τις 21 Φεβρουαρίου από τις πρωινές ώρες ως και τις απογευματινές ώρες και βλέπουμε ότι από το έδαφος έως και ένα υψόμετρο 3 km περίπου υπάρχει αυξημένη υγρασία ενώ από κει και πάνω έως το τέλος της ατμόσφαιρας η υγρασία είναι πολύ χαμηλή έως σχεδόν μηδενική. Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε εύκολα είναι ότι νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα πολύ χαμηλά στρώματα που σημαίνει ότι θα έχουμε γενικά ασθενείς ποτιστικές βροχές και σίγουρα όχι καταιγίδες και ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση μελετάμε μία περίοδο από το απόγευμα της 24 Φεβρουαρίου έως και το μεσημέρι της 25 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το διάστημα βλέπουμε ότι από το έδαφος έως και το τέλος του διαγράμματος η υγρασία είναι πολύ υψηλές και πλησιάζει το 90 και 100%. Την χειμερινή περίοδο ένα τέτοιο διάγραμμα δείχνει αξιόλογες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και χωρίς διακοπές. Την θερινή περίοδο υπάρχει σημαντική πιθανότητα εκδήλωσης και καταιγίδων αφού αυτό το διάγραμμα προδιαθέτει για νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης δηλαδή τα γνωστά βαμβάκια που φέρνουν καταιγίδες χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια μιλάμε για Φεβρουάριο οπότε μιλάμε για αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις και όχι καταιγίδες.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο διαρκείας είναι η υγρή μεταφορά πιο αξιόλογα φαινόμενα έχουμε ενώ όταν είναι για πολύ μικρές χρονικές περιόδους τότε μιλάμε για διάσπαρτα σποραδικά φαινόμενα.

Τα συγκεκριμένα διαγράμματα από το καλοκαίρι και μετά κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα θα είναι συνδρομητικά και θα δίνονται κατά παραγγελία σε όσους θα ζητούν για συγκεκριμένες τοποθεσίες της χώρας αφού πρώτα κάνουν τη δωρεά τους.

Σας παρουσιάζουμε τώρα την σχετική υγρασία καθ ύψος σύμφωνα με το τρέξιμο του μοντέλου Icon 0Ζ της 30 Μαρτίου 2025.

Για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης βλέπουμε ότι έως και τις 2 Απριλίου θα υπάρχει αυξημένη υγρασία κατά διαστήματα καθ ύψος της ατμόσφαιρας αλλά όπως βλέπετε με αρκετά ανοίγματα που σημαίνει ότι ο καιρός θα ναι άστατος με πιθανές μεν μπόρες αλλά και αρκετές περιόδους βελτίωσης ενώ φαίνεται πιο έντονα και αξιόλογα φαινόμενα από το μεσημέρι της 1 Απριλίου έως και το βράδυ της 2 Απριλίου ενώ στη συνέχεια όπως βλέπετε έως και τις 6 Απριλίου θα υπάρχουν χαμηλές νεφώσεις που θα δίνουν μόνο παροδικές βροχές κατά περιόδους και όχι έντονα φαινόμενα.

Για την περιοχή της Αθήνας βλέπουμε παρόμοια εικόνα με αυτή της Αλεξανδρούπολης με σποραδικά φαινόμενα κατά περιόδους περισσότερα στις 1 και 2 Απριλίου και πολύ πιο διάσπαρτα σήμερα και αύριο ενώ μετά τις 4 του μήνα θα υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για κάποια μεμονωμένα φαινόμενα κυρίως στα ορεινά.

Για τα Γιάννενα πάλι φαίνεται ότι θα έχουμε άστατο καιρό με διάσπαρτα κατά τόπους φαινόμενα όλες τις ημέρες υπο την μορφή μπόρας και καταιγίδας έως και το τέλος της περιόδου.

Για την περιοχή του Ηρακλείου θα λέγαμε ότι υπάρχουν μικρά διαστήματα με καταιγίδες μόνο κάποιες ώρες της ημέρας και για τις 31 Μαρτίου 1 Απριλίου και 2 Απριλίου ενώ από κει και πέρα φαίνονται λιγότερες νεφώσεις χαμηλές που πολύ πιθανόν να μη δίνουν και καθόλου φαινόμενα στην περιοχή. Παρόμοια κατάσταση θα επικρατήσει και στην περιοχή της Νάξου .

Για την περιοχή της Λάμιας φαίνεται συμπαγείς υγρασίες στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα όλες τις μέρες έως και τις 3 Απριλίου με αποτέλεσμα κυρίως στις 1, 2 Απριλίου να έχουμε γενικευμένες βροχές κατά τόπους ισχυρές ενώ τις υπόλοιπες ημέρες διάσπαρτα φαινόμενα μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας και στις 4-5-6 του μήνα πιθανόν να υπάρξει μία ανάπαυλα και βελτίωση του καιρού.

Η ίδια ακριβώς κατάσταση φαίνεται και στην περιοχή της Λάρισας αλλά και των Τρικάλων του Βόλου και της Θεσσαλονίκης με το διήμερο 1 και 2 Απριλίου να είναι η μέρες με τα εντονότερα φαινόμενα.

Για την περιοχή της Μυτιλήνης φαίνεται αυξημένη υγρασία κατά διαστήματα και εκεί έως και τις 3 Απριλίου με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλωθούν φαινόμενα σήμερα αύριο και λίγο περισσότερα στις 1 και 2 Απριλίου με σταδιακή βελτίωση από τις 3 Απριλίου το μεσημέρι και μετά.

Για την περιοχή της Πάτρας θα έχουμε και εκεί άστατο καιρό με κάποια φαινόμενα κάτα περιόδους αλλά θα υπάρχουν και ανοίγματα του καιρού αφού η υγρασία δεν είναι συμπαγής σε όλο το ύψος της ατμόσφαιρας έως και τις 3 Απριλίου ενώ  στην συνέχεια θα υπάρξουν σαφώς και διαστήματα με μεγάλη βελτίωση.

Ευελπιστώ  η περιγραφή που κάναμε για τις χαρακτηριστικές πόλεις της Ελλάδας να σας δώσουν τη γνώση να μπορείτε να διαβάσετε τα συγκεκριμένα διαγράμματα που για μένα προσωπικά είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη μετεωρολογία και δίνονται μόνο μέσω συνδρομής σε ελάχιστα site του εξωτερικού.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *