Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 30 Δεκεμβρίου 2024.
2 και 3 Ιανουαρίου.
> 95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου που στις 3 Ιανουαρίου δεν αποκλείεται να δώσουν πολύ λίγες ασθενείς βροχές γύρω από την Κέρκυρα και ενδεχομένως σε κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την δυτική Πελοπόννησο άνευ σημασίας. Μέγιστη θερμοκρασία 12 με 16 βαθμούς κελσίου κατά μέσο όρο στα ηπειρωτικά με ελαφρύ παγετό τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια μακριά από τη θάλασσα.
++++++++++++++++++++++++++++
4 έως 6 Ιανουαρίου.
> 90% πιθανότητα για βροχές και καταιγίδες στα νησιά των ανατολικού Αιγαίου και λιγότερα φαινόμενα σε όλη τη δυτική Ελλάδα τις Κυκλάδες και την νότια Κρήτη στις 4 του μήνα, τα φαινόμενα θα παραμείνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και ενδεχομένως στην Κρήτη και τα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου μικρής γενικά έντασης και διάρκειας με τάση βελτίωσης παντού στις 6 του μήνα. Μέγιστη θερμοκρασία 13 με 17 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με μικρή πτώση στα βόρεια προς το τέλος της περιόδου με μέγιστες όχι πάνω από 9 με 14 βαθμούς κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
++++++++++++++++++++++++++++++++
7 έως 9 Ιανουαρίου.
53% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα ενώ στις 7 και 8 του μήνα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές που στις 9 του μήνα θα σταματήσουν παντού. Μέγιστες θερμοκρασίες ως 12 με 14 βαθμούς στα βόρεια 14 με 17 στα νότια της χώρας με σταδιακή άνοδο παντού στους 15 με 18 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά.
47% πιθανότητα για κακοκαιρία στα νησιά του Ιονίου και την δυτική ηπειρωτική χώρα και πολύ λίγα φαινόμενα και στο ανατολικό Αιγαίο στις 7 του μήνα ενώ στις 8 έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με πολύ λιγότερα φαινόμενα σε τμήματα των Κυκλάδων και της ανατολικής Κρήτης και έντονα σε όλη τη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην συνέχιση της κακοκαιρίας κυρίως στη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο τις Κυκλάδες στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα και λιγότερα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις στο τέλος της περιόδου σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά 13 με 17 βαθμούς κελσιου στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σταδιακή πτώση στη βορειοδυτική Ελλάδας στις 8 του μήνα με μέγιστη 8 έως 12 βαθμούς κελσίου ενώ στις 9 Ιανουαρίου σημαντική πτώση παντού με μέγιστες 5 με 9 βαθμούς κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη και το εσωτερικό της Ηπείρου και 9 με 14 από βορρά προς νότο στην υπόλοιπη χώρα και ελαφρύ παγετό το πρωί και το βράδυ σε ορεινά και ημιορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.
+++++++++++++++++++++++++++++++
10 ως 14 Ιανουαρίου.
34% πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές στην Κρήτη και τα ανατολικό Αιγαίο στις 10 του μήνα, λίγο περισσότερα στις ίδιες περιοχές στις 11 του μήνα, και λίγο ακόμα πιο πολλά στις 12 που θα επεκταθούν και σε τμήματα της Εύβοιας της Θράκης με τάση βελτίωσης στις 13 του μήνα παντού και μόνο στην δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά υπάρχει πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές. Λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις σε βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Μέγιστη θερμοκρασία 12 με 16 βαθμούς κελσίου από βορρά προς νότο με μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια στις 13 και 14 του μήνα. Ελαφρύ παγετός είναι πιθανως σε τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας τις πρωινές και βραδινές ώρες όλες τις ημέρες.
26% πιθανότητα για πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές στις 10 Ιανουαρίου στην Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο βελτιωμένο καιρός στις 11 του μήνα τοπικά φαινόμενα κατά τόπους αξιόλογα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά στις 12 του μήνα και κακοκαιρία στη Θράκη όλο το Αιγαίο ,Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα Θεσσαλία, ανατολικής Στερεά, Εύβοια, Σποράδες και λιγότερα φαινόμενα και στην υπόλοιπη χώρα ενώ πολύ λίγα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο και την κεντρική Μακεδονία. Θερμοκρασία 14 με 17 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχής της ηπειρωτικής χώρας από βορρά προς νότο στις 10 11 και 12 του μήνα ενώ στις 13 στα υπάρξει μια μικρή πτώση κυρίως τα ορείνα της δυτικής και βόρειας χώρας.
23% πιθανότητα για κακοκαιρία στο Ιόνιο την Ήπειρο την δυτική και κεντρική Στερεά τη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τα νησιά του Ιονίου ενώ λιγότερα φαινόμενα στην Κρήτη την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες και τα βόρεια τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ στις 11 του μήνα τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα με ιδιαίτερη ένταση στη Θεσσαλία την Στερεά την Πελοπόννησο τις Σποράδες και την Εύβοια και θα συνεχιστούν και στις 12 του μήνα κυρίως στην ανατολική χώρα και λιγότερο στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά με τάση βελτίωσης στο Ιόνιο και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και παραμονή της κακοκαιρίας στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες στην Εύβοια την ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στις 13 του μήνα. Χιονοπτώσεις τα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας και γρήγορα και σε πεδινά τμήματα πρώτα της Μακεδονίας και στη συνέχεια της Θεσσαλίας της Θράκης της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας και χαμηλά τμήματα της Πελοποννήσου και της Ηπείρου κατά διαστήματα όλες τις ημέρες ενώ προς το τέλος της περιόδου δεν αποκλείεται να χιονίσει έντονα και σε νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και ημιορεινά της Κρήτης. Θερμοκρασίες 0 έως 5 βαθμούς κελσίου σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης αρχικά με περαιτέρω πτώση και σε άλλες περιοχές και ολικό παγετό από τις 11 του μήνα και μετά σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας που θα είναι ισχυρός μάλιστα προς το τέλος της περιόδου ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς ενώ ελαφρύς παγετός θα παρατηρείται ακόμα και σε νησιωτικά τμήματα.
17% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο κυρίως στις 10 του μήνα και νέα αλλαγή προς το τέλος της ημέρας στη δυτική Μακεδονία την Ηπειρο και το βόρειο Ιόνιο στις 11 του μήνα, ενώ στις 12 τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη το Ιόνιο τα ηπειρωτικά και τμήματα του ανατολικού Αιγαίου ενώ πολύ λίγα θα είναι γύρω από τις Κυκλάδες στην Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο την Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με περαιτέρω επιδείνωση του καιρού κυρίως στο Αιγαίο τη κεντρική και ανατολική Μακεδονία την Θράκη και τη δυτική Ελλάδα και λιγότερο στη Θεσσαλία τη δυτική Μακεδονία την Εύβοια την ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο και ανατολική Κρήτη στις 13 του μήνα. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Μέγιστη θερμοκρασία στα βόρεια έως 10 με 13 βαθμούς στα κεντρικά ανατολικά δυτικά και νότια 14 με 19 με παραμονή των χαμηλών θερμοκρασιών σε Μακεδονία και Θράκη ενώ από τη Θεσσαλία και κάτω θα φτάνει τους 14 με 18 βαθμούς κελσίου με μικρή άνοδο και στα βόρεια στις 13 και 14 του μήνα.
+++++++++++++++++++++++++++++
Για την περίοδο 2 έως 6 Ιανουαρίου είναι ξεκάθαρη η πορεία του καιρού από την πιο πάνω ανάλυση.
Για τις 7 έως 9 Ιανουαρίου υπάρχουν μοιρασμένες πιθανότητες είτε για παραμονή του καλού και μαλακού καιρού στη χώρα είτε αλλαγής σημαντικής στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές καταιγίδες και λίγα χιόνια. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα για να ξεκαθαρίσει η αρχική κατεβασιά του αυλώνα.
Τέλος για τις 10 έως 14 Ιανουαρίου υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της πορείας του καιρού λόγω του ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή κατεβασιά του πρώτου αυλώνα. Η πιθανότητα για σοβαρή ψυχρή εισβολή στη χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο 23% αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Φαίνεται γενικά αρχικά καλός καιρός αλλά στη συνέχεια κάποιο βαρομετρικό χαμηλό θα μας επισκεφτεί αυτή τη στιγμή περισσότερες πιθανότητες με μαλακό καιρό αλλά θα πρέπει όπως είπαμε να περιμένουμε την τελική κατάληξη του αυλώνα στις 7 περίπου του μήνα για να έχουμε περισσότερα στοιχεία και τη μετέπειτα πορεία του καιρού. Δεν ξεχνούμε την σημαντική θέρμανση του πλανήτη που δυστυχώς έχει κάνει ακόμα πιο ρευστή την κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών και βαρομετρικών υψηλών καθώς και τα πολύ πιο συχνά μπλοκαρίσματα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.