Σε συνέχεια της ανάλυσης της 8ης Οκτωβριου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:
Αυτή την στιγμή ο δείκτης βρίσκεται στη φάση 1 και σταδιακά θα κινηθεί τις επόμενες 20 μέρες στη φάση 2, 3 και 4. Η αλλαγή του μήνα σε Δεκέμβριο θα γίνει σε αυτή τη φάση ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα βρισκόμαστε στις φάσεις 5 και 6. Σε γενικές γραμμές συνεχίζεται το νότιο ρεύμα στη δυτική Ελλάδα και τα ηπειρωτικά όπως και οι τοπικές βροχές σε αυτές τις περιοχές. Απόλυτα σύμφωνη με την μακροπρόθεσμη εκτίμηση αλλά και το επιστημονικό μας άρθρο ”Εμμονικός καιρός με αντικυκλωνικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου και της χώρας μας. Έρευνα για τις αιτίες και πιθανή πορεία του καιρού το επόμενο διάστημα.”
Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:
11 έως 18 Νοεμβρίου.
Θερμοκρασίες ελαφρώς κάτω από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενω σε κάποιες ορεινές περιοχές της βορείου Ελλάδος ενδεχομένως και 2-4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα ενώ αντίθετα με τους νοτιάδες τμήματα της Πελοποννήσου και το νότιων νησιωτικών θα βρεθούν οριακά και ελαφρώς πάνω από τις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές για την εποχή. Κατά μέσο όρο 10 με 15 βαθμούς κελσίου στα κεντρικά και βόρεια τμήματα έως και 15 με 22 βαθμούς κελσίου στα νοτιότερα . Κατα τόπους αξιόλογα και έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τη δυτική χώρα ενώ τοπικά αξιόλογα σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας και του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου .
18 έως 25 Νοεμβρίου.
Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας ελαφρώς πάνω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 15 με 20 βαθμούς κελσίου στα βόρεια 22 με 25 στα δυτικά κεντρικά και νότια κάποιες από τις ημέρες. Συνεχίζεται ο άστατος καιρός κατά περιόδου στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική χώρα με έντονα φαινόμενα και αξιόλογα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Μακεδονία τη Θράκη και ενδεχομένως κάποια τμήματα της Θεσσαλίας κεντρικής Στερεάς και κεντρικής Πελοποννήσου.
25 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.
Σταδιακή κάμψη της θερμοκρασίας γενικά στις κανονικές για την εποχή τιμές κυρίως στην κεντρική βόρεια και ανατολική χώρα ενώ στα δυτικά και νότια θα βρίσκεται ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές. Διάσπαρτα φαινόμενα μέτριας έντασης και διάρκειας κυρίως σε περιοχές της ανατολικής νησιωτικής χώρας γύρω από τις Σποράδες στη Χαλκιδική την Εύβοια και τις Κυκλάδες ενώ πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας .
2 ως 9 Δεκεμβρίου.
Θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και ενδεχομένως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας το Ιόνιο και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου και λίγο κάτω από αυτές. Καιρός βορείου ρεύματος με σποραδικά φαινόμενα κυρίως στην Εύβοια την Αττικοβοιωτία τις Κυκλάδες στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα και πολύ λιγότερο στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιά του Ιονίου .
9 έως 16 Δεκεμβρίου.
Συνεχίζονται οι κανονικές ή και λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πιθανή ψυχρή εισβολή στον ευρύτερο ελλαδικό και βαλκανικό χώρο. Ψυχρός και ξηρός καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας .
16 έως 23 Δεκεμβρίου.
Θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές σε όλη τη χώρα και κυρίως στα κεντρικά ανατολικά και βόρεια με πιθανή ψυχρή εισβολή στον ευρύτερο ελλαδικό και βαλκανικό χώρο. Αυξημένη πιθανότητα ενεργοποίησης της μεσογειακής λεκάνης με κάποια βαρομετρικά χαμηλά να δίνουν βροχές και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας χωρίς ακόμα να μπορούμε να γνωρίζουμε αν μιλάμε για κάτι έντονο ή κάτι παροδικό.
+++++++++++++++++++++++
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Νοέμβριος θα τελειώσει με θερμοκρασίες κοντά ή λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές κυρίως τη δυτική και νότια χώρα ενώ όσο πάμε βορειότερα θα βρεθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Από θέμα βροχοπτώσεων φαίνεται ότι η δυτική Ελλάδα με τα συνεχή βαρομετρικά χαμηλά κατά περιόδους θα φτάσει και θα ξεπεράσει τοπικά τις κανονικές για την εποχή τιμές ενώ αντίθετα στο υπόλοιπο κομμάτι της ηπειρωτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου θα βρεθούμε σε αξιόλογες βροχές αλλά κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές και στα νοτιότερα νησιωτικά σαφώς κάτω από τις κανονικές τιμές.
Μια πρώτη εικόνα για τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου είναι ότι θα έχουμε θερμοκρασίες κανονικές ή και χαμηλότερες. Φαίνεται ότι το δεύτερο δεκαήμερο πολύ πιθανό να επηρεαστούμε από ψυχρή εισβολή η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πιθανότητα χιονοπτώσεις να σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας. Δυστυχώς είμαστε πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε λεπτομέρειες αυτών των πιθανών αλλαγών.