Τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες παρατηρείται μία δυσκολία στην αποκρυπτογράφηση της πιθανής πορείας του καιρού στην Ευρώπη αλλά και κυρίως στη Μεσόγειο.
Υπάρχει τεράστια ρευστότητα στα προγνωστικά στοιχεία και αυτό μου έδωσε το έναυσμα να ψάξω λίγο την κατάσταση μήπως και μπορέσω να εντοπίσω κάποιες πιθανές αιτίες.
Όταν τα καλύτερα προγνωστικά μοντέλα εδώ και δύο εβδομάδες περίπου μας δείχνουν σημαντική αλλαγή του καιρού με αρκετές βροχές και καταιγίδες και ξαφνικά στη συνέχεια αυτό εξαφανίζεται ή μετατίθεται για αρκετά πιο μετά είναι κάτι που χρήζει έρευνας.
Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν του πως θα εξελιχθεί το φθινόπωρο σε σχέση με το EL NINO και το LA NINA. Έτσι λοιπόν εδώ και αρκετούς μήνες συνεχώς τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα βρισκόμασταν είτε σε ουδέτερη φάση είτε σε ελαφρώς αρνητική δηλαδή θα είχαμε ένα πολύ ασθενικό LA NINA.
Έτσι λοιπόν αν και αναμέναμε ότι σταδιακά θα πάμε σε αρνητική φάση έστω και ασθενική φαίνεται ότι αυτό συνεχώς παίρνει παράταση και βρισκόμαστε συνεχώς σε ουδέτερη φάση. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν τα τελευταία δεδομένα πολύ δύσκολα θα αγγίξουμε την ελαφρά LA NINA κι αν αυτό συμβεί θα συμβεί μέσα στο χειμώνα.
Στη συνέχεια ελέγξαμε τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε ουδέτερη φάση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και λαμβάνοντας και υπόψη το προηγούμενο διάστημα το πως κύλησε δηλαδή ο καιρός έως της 20 περίπου Οκτωβρίου.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο αδιάφορος καιρός θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα. Εως οτου η ατμόσφαιρα αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν ελαφρύ LA NINA και όχι σαν ουδέτερη φάση που είναι τώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε καμιά σημαντική αλλαγή στον καιρό.
Ο ισχυρός αντικυκλώνας στην ανατολική Ευρώπη που καλύπτει κατά διαστήματα και τα Βαλκάνια θα συνεχίζεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως και για τις επόμενες 30 μέρες κατά διαστήματα. Είναι εμφανές μάλιστα και η ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο όπως πράγματι συμβαίνει το τελευταίο μεγάλο διάστημα όπου σημειώνονται και πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε αντίθεση με τα Βαλκάνια την χώρα μας και την ανατολική Μεσόγειο . Βλέπετε στις 2 εικόνες το πιθανό μοτίβο του καιρού των επόμενων αρκετών ημερών.
Κάποιες πιθανές περιόδους που αυτός ενδέχεται να σπάσει και να αφήσει από τα δυτικά κάποιες βροχές είναι την περίοδο 6 έως 11 με 12 Νοεμβρίου. Στην συνέχεια θα πρέπει να κοιτάξουμε και πάλι το τρίτο δεκαήμερο μήπως έως τότε υπάρξει κάποια οριακή μεταστροφή της ατμόσφαιρας σε ελαφρύ LA NINA που θα ανοίξει το δρόμο σε βαρομετρικά χαμηλά στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας να δώσουν αξιόλογες βροχές
Pingback: Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 29/10/2024.Η ουδέτερη φάση του ENSO διατηρεί την ανομβρία. Όσο
Pingback: Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και το ευρωπαϊκο μοντέλο. – Wea