Μακροπρόθεσμη εκτίμηση.Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και το ευρωπαικο μοντέλο.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

Αυτή τη στιγμή ο δείκτης βρίσκεται στη φάση 7 με σταδιακή κίνηση στις φάσεις 8 και 1. Μπαίνοντας ο Οκτώβριος  θα κινηθεί προς τους δείκτες 2, 3 και 4 χωρίς να γνωρίζουμε σίγουρα την μετέπειτα πορεία του το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Φαίνεται αρκετή κινητικότητα στον μηνα που θα ξεκινήσει με σημαντικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

 

 23 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Μέτριες βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου τη δυτική χώρα και κάποια νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου ενώ αντίθετα απουσία φαινομένων στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του νοτίου Αιγαίου.

Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο σε όλη τη χώρα θα φτάσει και θα ξεπεράσει με τους νοτιάδες στα ανατολικά και νότια τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου .

 

30 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου.

Λίγα έως μέτρια φαινόμενα κυρίως στη βόρεια Ελλάδα την Πελοπόννησο και νησιά Ιονίου πελάγους ενώ πολύ λιγότερα φαινόμενα έως καθόλου στην υπόλοιπη χώρα.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας της κανονικές για την εποχή τιμές σε πολλά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ αντίθετα στα νησιωτικά και παραθαλάσσια και στη νότια Ελλάδα θα παραμείνει σε ελαφρώς υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα αγγίζοντας τοπικά και τους 28 με 30 βαθμούς κελσίου .

 

7 έως 14 Οκτωβρίου.

Πολύ λίγα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου και την Κρήτη ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν  φαινόμενα γενικά μικρή ως μέτριας έντασης.

Θερμοκρασία σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε όλη τη χώρα κατά 1-3 βαθμούς κελσίου με αποτέλεσμα και πάλι θερμοκρασίες πάνω από 25 με 26 βαθμούς κελσίου πολύ πιθανή για πολλές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας .

 

14 έως 21 Οκτωβρίου.

Λίγα έως μέτρια φαινόμενα κυρίως στη βόρεια και ανατολική χώρα ενώ πολύ λίγα στη δυτική Ελλάδα και τα περισσότερα τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και της νότιας Κρήτης.

Συνεχίζονται οι ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές για τις περισσότερες περιοχές της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στα ανατολικά και νότια που με τους νοτιάδες ο υδράργυρος και πάλι θα ξεπερνά πολλές μέρες τους 25 με 28 βαθμούς κελσίου .

 

21 έως 28 Οκτωβρίου.

Τοπικά φαινόμενα μέτριας έντασης στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι αρκετά λιγότερα από τις κανονικές τιμές στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Συνεχίζεται το μοτίβο του της προηγούμενης εβδομάδας με θερμοκρασία σε ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα ανατολικά κεντρικά και νότια που με την επικράτηση νοτιάδων θερμοκρασίες πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς κελσίου είναι πολύ πιθανές.

 

28 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου.

Αύξηση της διέλευσης βαρομετρικών χαμηλών στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Περισσότερα θα είναι τα φαινόμενα τα νησιά του Αιγαίου και τα νησιά του Ιονίου και λίγο λιγότερα στο εσωτερικό της  ηπειρωτικής χώρας.

Σταδιακή αλλαγή του μοτίβου με κάθοδο ψυχροτέρων αερίων μαζών στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας όπου η θερμοκρασία θα  κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα δηλαδή κοντά στους 18 με 22 βαθμούς κελσίου ενω οσο πάμε στα νησιωτικά και παραθαλάσσια της δυτικής κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας ο υδράργυρος θα βρίσκεται  σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

 

+++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Σεπτέμβριος θα τελειώσει σαν ένας ζεστός μήνας με απόκλιση θερμοκρασίας κοντά στο +1 με +2 βαθμό κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας . Από άποψη βροχοπτώσεων σημειώθηκαν αξιόλογα φαινόμενα  στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου ενώ ελαφρώς λιγότερες σε κάποια τμήματα της Μακεδονίας και της Κρήτης. Γενικά ο μήνας χαρακτηρίζεται κανονικός ή ελαφρώς βροχερός σε σχέση με τις κανονικές τιμές για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η πρώτη εικόνα που έχουμε για τον Οκτώβριο  είναι ότι θα κυλήσει στο μεγαλύτερο διάστημα του με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές κατα 1-3 με βαθμούς κελσίου με εμφανή ψυχρή εισβολή προς το τέλος του. Άπο άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι θα βρεθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας χωρίς να μπορούμε από τώρα να τον χαρακτηρίσουμε άνομβρο αφού φαίνεται ότι κάποιες διαταραχές θα μας πλησιάσουν κατά διαστήματα και κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. 

 

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *