Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε πως κινούνται οι πιθανότητες για την ανάπτυξη κάποιων πολύ ισχυρών βαρομετρικών χαμηλών στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας παρακολουθούμε τη θερμοκρασία της θάλασσας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Έτσι λοιπόν συλλέξαμε για εσας την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά επίπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις 24 Αυγούστου καθώς και στις 18 Σεπτεμβρίου.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αναπτύχθηκαν βαρομετρικά χαμηλά στη δυτική και κεντρική Μεσόγειο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του κόλπου της Γένοβας. Δύο από τις πιο σημαντικές κακοκαιρίες ήταν η ATENA και ο BORIS που μάλιστα εισήλθαν και στο εσωτερικό της ανατολικής Ευρώπης δημιουργώντας μεγάλες πλημμύρες σε κάποιες περιπτώσεις και ακραίες. Είναι πραγματικά τραγικό αλλά και αστείο επαγγελματίες μετεωρολόγοι της χώρας μας να προσπαθούν συστηματικά να υποβαθμίζουν τις τρομερές αλλαγές που έχει παρουσιάσει το κλίμα τα τελευταία χρόνια!! Δυστυχώς αυτή είναι η νοοτροπία τον σκεπτικιστών σε οποιοδήποτε θέμα καιρικό η κοινωνικό απασχολεί τον πλανήτη μας. Πάντα η μειοψηφία προσπαθεί να κάνει θόρυβο για να παρασύρει πολίτες που δεν έχουν τη μόρφωση που απαιτείται για να καταλάβουν την αλήθεια.
Στο θέμα που διαπραγματευόμαστε σε 2 εικόνες μπορούμε να δούμε το πόσο ”φθηνά” την γλιτώσαμε η ευρύτερη περιοχή της χώρας μας της Τουρκίας και της ανατολικής Μεσογείου το τελευταίο διάστημα.
Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε την απόκλιση θερμοκρασίας που υπήρχε 24 Αυγούστου και όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας η θάλασσα φλεγόταν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Μεσογείου. Η απόκλιση έφτανε και τους 3-3.5 βαθμούς κελσίου στην Αδριατική και την ευρύτερη περιοχή της Γένοβας ενώ και στις περιοχές που απασχολούν τον ελλαδικο χώρο δηλαδή στο Ιόνιο και το Αιγαίο η απόκλιση έφτανε τους +2.4/2.7 βαθμούς κελσίου και ήταν σημαντικά πιο μεγάλη από πέρυσι πριν από το Daniel.
Μετά το πέρασμα αυτων των συστημάτων βλέπουμε την απόκλιση της θερμοκρασίας στις 18 Σεπτεμβρίου του 2024. Φαίνεται λοιπόν το πόσο μεγάλα ποσά θερμικής ενέργειας απομακρύνθηκαν από την επιφάνεια της θάλασσας αυτή την περίοδο. Στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου και της Αδριατικής η απόκλιση της θερμοκρασίας βρίσκεται κοντά στο μηδέν με κάποιες περιοχές κάτω από τις κανονικές τιμές και κάποιες περιοχές λίγο πάνω από τις κανονικές. Η πιθανότητα για κάποιο ακραίο καιρικό σύστημα σε αυτές τις περιοχές έχει μικρύνει πολύ και ότι κι αν συμβεί θα βρίσκεται μέσα στις λογικές καταστάσεις λογω των κανονικών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας.
Αντίθετα για την περιοχή της Ελλάδας συνεχίζει να είναι θετική ειδικά στο Αιγαίο που παραμένει και πάλι πάνω από τους 2 βαθμούς κελσίου ενώ και στο Ιόνιο αν και έχει γίνει ανάμειξη με τις πιο ψυχρές αέρες μάζες που βρίσκονται δυτικότερα και πάλι η απόκλιση βρίσκεται κοντά στον 1,5 βαθμόυς κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι αυτή ακριβώς ήταν ή απόκλιση της θερμοκρασίας πέρυσι την 1η Σεπτεμβρίου λίγες μέρες δηλαδή πριν την έλευση του Daniel. Είναι εμφανές ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση κάποιων ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων στη χώρα μας δεν έχει εκλείψει απλά οι πιθανότητες έχουν μειωθεί από τις πάρα πολύ μεγάλες που υπήρχαν με τις τρομακτικές αποκλίσεις πριν από 20 μέρες σε αποκλίσεις παρόμοιες με τις περσινές που όπως είδαμε εφέραν την καταστροφή.
Γίνεται αντιληπτό τι θα γινόταν στη χώρα μας αν τα συστήματα που επηρέασαν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη είχαν εμφανιστεί στο Ιόνιο!!
Μακροπρόθεσμα μπορούμε να πούμε ότι αποφεύγετε αυτός ο κίνδυνος για τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον με την επικράτηση αντικυκλωνικών συνθηκών πάνω από τη Μεσόγειο τη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό όμως αυξάνει τις πιθανότητες η θερμοκρασία της θάλασσας να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα αν επισκεφτούν την περιοχή μας βαρομετρικά χαμηλά και ψυχρές λίμνες το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και μετά να αυξηθεί και πάλι ο κίνδυνος ισχυρών φαινομένων κατακόρυφα. Μένει να δούμε την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος όσο περνάνε οι μέρες για να δούμε αν θα εμφανιστούν και πάλι σενάρια όπως είχαν εμφανιστεί και το Σεπτέμβριο ευτυχώς με πολύ μικρές πιθανότητες.