ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 – ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλά έως άριστα πήγε η εκτίμηση Αυγούστου αφού πραγματικά οι θερμοκρασίες βρέθηκαν κοντά στους 2 με 3 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και υπήρξαν κάποια διαστήματα που ο υδράργυρος ξεπέρασε και τους 40 με 41 βαθμούς κελσίου σε κάποιες περιοχές της  ηπειρωτικής χώρας και κυρίως της δυτικής και νότιας.

Από άποψη βροχοπτώσεων το τέλος του μήνα ήταν αυτό έδωσε κάποια φαινόμενα σε  τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα δυτικά και κεντρικά αποφεύγοντας έτσι να πούμε ότι είχαμε ανομβρία σε όλη τη χώρα. Αντίθετα στο Αιγαίο  και κυρίως στην βόρεια Ελλάδα όπως βλέπετε και στην εικόνα είχαμε σημαντική έλλειψη βροχοπτώσεων από τις κανονικές τιμές.

https://psl.noaa.gov/

 

 

https://psl.noaa.gov/

 

 

Για το νέο μήνα Σεπτέμβριο η πιθανή πορεία του καιρού ανα πενθήμερο είναι η εξής:

1 έως 5 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα κεντρικά ανατολικά και νότια από τοπικά θα δούμε και 33 με 36 βαθμούς κελσίου κάποιες από τις ημέρες ενώ στα δυτικά θα είναι λίγο χαμηλότερη. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρώτες μέρες στη νότια Ελλάδα ενώ στις συνέχεια λιγότερα φαινόμενα δεν αποκλείεται να επηρεάζουν τη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου και τα ορεινά της υπόλοιπης περιοχής χώρας.

 

6 έως 10 Σεπτεμβρίου.

Γενικά δεν αναμένονται έντονα φαινόμενα στη χώρα εκτός από την 8 Σεπτεμβρίου που ενδεχομένως να έχουμε για μία μέρα αστάθεια στα ηπειρωτικά. Υποψία νέας αλλαγής του καιρού από τα δυτικά στο τέλος του πενθημέρου. Θερμοκρασίες σε γενικά λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα έως 33 με 36 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά με κάμψη μετά τις 8 του μήνα παντού όπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 30 με 33 βαθμούς κελσίου.

 

11 έως 15 Σεπτεμβρίου.

Τοπικές μπόρες και καταιγίδες στη δυτική και βόρεια χώρα κατά κύριο λόγο και τα νησιά του Ιονίου ενώ ενδεχομένως στην αρχή της περιόδου να επηρεαστούν και άλλα τμήματα της  ηπειρωτικής χώρας εκτός από την Εύβοια την Αττικοβοιωτία τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα  και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά κυρίως ανατολικά και νότια τμήματα με τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας κοντά στις κανονικές τιμές στη δυτική και βόρεια χώρα με τα περισσότερα φαινόμενα.

 

16 έως 20 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζεται το δυτικό ρεύμα στη χώρα με αποτέλεσμα τοπικά φαινόμενα ενδεχομένως αξιόλογα να επηρεάζουν κυρίως το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας το Ιόνιο και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο κατά περιόδους ενώ πολύ λιγότερα τα φαινόμενα ανατολικό Αιγαίο την Αττικοβοιωτία  τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και ενδεχομένως στη Θράκη. Θερμοκρασίες κοντά στη κανονικές τιμές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με τα οποία φαινόμενα ενώ στα παραθαλάσσια και νησιωτικά πάνω από τις κανονικές τιμές σημαντικά .

 

21 έως 25 Σεπτεμβρίου.

Μάλλον λιγότερα φαινόμενα αναμένονται αυτό το πενθήμερο επικεντρωμένα κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και πολύ λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Επικράτηση κυρίως βορείων ανέμων στο Αιγαίο αυτό το πενθήμερο . Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

26 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζεται  η μέτρια αστάθεια σε τμήματα κυρίως του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του βορείου Αιγαίου κάποιες από τις ημέρες. Επικράτηση του βόρειου ρεύματος αυτό το πενθήμερο. Οι ελαφρώς υψηλότερες τιμές συνεχίζονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά 1-3 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο μήνας θα έχει  θερμοκρασίες κατά 1-2 βαθμούς κελσίου υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενω οσο πάμε στα ανατολικά και νότια που θα επικρατήσει και νότιο ρεύμα κάποιες από τις ημέρες ενδεχομένως η απόκλιση να είναι και λίγο υψηλότερη. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται να είναι ο πρώτος μήνας που βάζει σημαντικές πιθανότητες να τελειώσει κοντά στις κανονικές τιμές σε πολλές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν και 1-2 αξιόλογα βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά τότε ειδικά στη δυτική Ελλάδα και το Ιονιο θα ξεπεραστούν και οι κανονικές τιμές. Αντίθετα ακόμα ένας μήνας με λιγότερες από τις κανονικές βροχές αναμένεται για τη Θράκη το Αιγαίο την Αττικοβοιωτία την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αφού δεν φαίνεται κάποιο σοβαρό καιρικό  σύστημα να επηρεάζει έντονα την περιοχή του Αιγαίου. Δεν θα λείψουν βέβαια οι αξιόλογες βροχές λίγες από τις ημέρες αλλά δεν φαίνεται να συμπληρώνεται η μέση τιμή του μήνα.

++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *