Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 30/8/2024. Άλλες μέρες καλοκαίρι κι άλλες μέρες φθινόπωρο και έντονα φαινόμενα.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 30 Αυγούστου 2024.

 

2 και 3 Σεπτεμβρίου.

> 90% πιθανότητα για καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας κυρίως και λιγότερο στα ορεινά της Κρήτης των Δωδεκανήσων και του Ιονίου. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 29 με 32 και στα ανατολικά από την κεντρική Μακεδονία έως και την ανατολική Πελοπόννησο 33 με 36 βαθμούς κελσίου.

++++++++++++++++++

4 έως 6 Σεπτεμβρίου.

40% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στις 5 του μήνα σε αρκετές περιοχές της  ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης καθώς και νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου τις θερμές ώρες της ημέρας μέτριας έντασης ενώ καλός καιρός τις υπόλοιπες 2 ημέρες. Θερμοκρασία 32 με 34 βαθμούς κελσίου σε  ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της χώρας.

35% πιθανότητα για καλός καιρός σε όλη τη χώρα με πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες μπόρες στις 6 του μήνα κυρίως στα βουνά της  ηπειρωτικής χώρας και την ανατολική Μακεδονία. Θερμοκρασία 31 με 34 βαθμούς κελσίου όλες τις ημέρες.

25% πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στη νότια Πελοπόννησο την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και τη Χαλκιδική στις 4 Σεπτεμβρίου, στις 5 λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου. Θερμοκρασία κατά μέσο όρο 31 με 34 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές και παροδικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεάς στις 6 Σεπτεμβρίου 34/36 βαθμούς κελσίου.

++++++++++++++++++

7 έως 9 Σεπτεμβρίου.

50% πιθανότητα για καλό καιρό όλο το τριήμερο με θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 32 με 35 βαθμούς κελσίου.

22% πιθανότητα για κακοκαιρία στα νησιά του Ιονίου τη δυτική χώρα και τοπικά στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και λιγότερο στα υπόλοιπα ηπειρωτικά στις 7 του μήνα ενώ στις 8 τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα ηπειρωτικά από τη Θεσσαλονίκη έως και τα Κύθηρα τα νησιά του Ιονίου ενώ πολύ λιγότερα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα ενώ στις 9 του μήνα θα υπάρξει βελτίωση στις περισσότερες περιοχές με τοπικά φαινόμενα μόνο στη βορειοδυτική χώρα. Θερμοκρασία στα  ηπειρωτικά 27 βαθμούς στα δυτικά και βόρεια έως 30 με 31 στα ανατολικά θα πέσει παντού στους 26 με 30 στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

17% πιθανότητα λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στη Θράκη στις 7 Σεπτεμβρίου, μέτρια αστάθεια σε όλα τα ηπειρωτικά από την Καβάλα έως και την Σπάρτη στις 8 Σεπτεμβρίου και μειωμένη αστάθεια μόνο στη δυτική Ελλάδα και κάποια ορεινά τμήματα της Κρήτης και της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας στις 9 Σεπτεμβρίου. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά αρχικά 33 με 36 βαθμούς κελσίου θα σημειώσει σημαντική πτώση στις 8 του μήνα έως 32 ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου θα ανέβει  Στους 31 με 34 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

11% πιθανότητα για καλός καιρός στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα και αν σημειωθούν στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας ενω στις 9 του μήνα σημαντική αλλαγή στα νησιά του Ιονίου μεγάλο μέρος της  ηπειρωτικής χώρας από τη Θεσσαλονίκη ως και την Σπάρτη ενώ πολύ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Θράκη το Αιγαίο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πολύ έντονα τα φαινόμενα σε τμήματα της δυτικής χώρας και των νησιών του Ιονίου. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 27 με 31 βαθμούς κελσίου και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 32 με 33 και στις 8 του μήνα και 34 με 36 με σημαντική πτώση παντού στις 9 του μήνα όπου στα δυτικά και βόρεια δεν θα ξεπεράσει 24 με 28 βαθμούς κελσίου ενός στη Θράκη και τα ανατολικά ηπειρωτικά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάνει ακόμα μία μέρα του 30 με 34 βαθμούς με σημαντική πτώση στη συνέχεια.

++++++++++++++++++++++++

10 έως 14 Σεπτεμβρίου.

22% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική και βόρεια χώρα και ενδεχομένως σε κάποια νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου στις 10 του μήνα, στις 11 λίγα φαινόμενα κυρίως το βόρειο κεντρικό Αιγαίο ενώ πολύ λίγα φαινόμενα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά,  λίγες μεμονωμένες μπόρες στη βόρεια Ελλάδα στις 12 του μήνα και αξιόλογα φαινόμενα στο Ιόνιο την Ήπειρο και κατά τόπους στη δυτική και κεντρική Μακεδονία στις 14 του μήνα και πολύ λιγότερα στη Θεσσαλία και τη Θράκη. Θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια έως 28 με 30 βαθμούς έως 33 στα ανατολικά ηπειρωτικά θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα όλες τις ημέρες.

22% πιθανότητα για τοπικές μπόρες το Ιονιο και τα ηπειρωτικά εκτός από τη Θράκη την Αττικοβοιωτία την Εύβοια τις Σποράδες και όλο το Αιγαίο στις 10 του μήνα ,πολύ λιγότερα φαινόμενα στα ορεινά της  ηπειρωτικής χώρας της Κρήτης και του Ιονίου στις 11  12 & 13 Σεπτεμβρίου. Θερμοκρασίες έως 32/34 ανατολικά έως 27/30 στα δυτικά θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα όλες τις ημέρες.

 20% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με πιθανότητα μόνο στις 10 του μήνα να σημειωθούν λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας άνευ σημασίας. Θερμοκρασία στα ανατολικά έως 33 με 35 βαθμούς κελσίου στα δυτικά έως 32 όλες τις ημέρες.

19% πιθανότητα για καλό καιρό στις 10 και 11 του μήνα, ισχυρή κακοκαιρία μόνο στην Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο στις 12 του μήνα ενώ λίγα φαινόμενα δεν αποκλείονται και στην Κρήτη και θα συνεχιστούν στις 13 του μήνα τα έντονα φαινόμενα στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο και στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης που θα σημειώνονται και πλημμύρικα φαινόμενα. Θερμοκρασία στα  ηπειρωτικά 30 με 34 βαθμούς κελσίου όλες τις μέρες με μικρή κάμψη στις 12 μόνο του μήνα και επαναφορά στους 31 με 34 στις 13 και 14 του μήνα.

17% πιθανότητα για αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της  ηπειρωτικής χώρας του Ιονίου και του Αιγαίου εκτός από την Κρήτη στις 10 του μήνα στις 11 έντονα φαινόμενα θα παραμείνουν στο Ιόνιο τα δυτικά ηπειρωτικά και πολύ λιγότερα στη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ακόμα λιγότερα στις ίδιες περιοχές στις 12 και 13 του μήνα. Θερμοκρασία στα δυτικά έως 25 με 27 στα ανατολικά 30 με 32 και τοπικά στις 11 και 12  και 13 του μήνα 33 με 34 βαθμούς κελσίου.

+++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά  μπορούμε να πούμε ότι για τις 2 και 3 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν μεμονωμένες καταιγίδες σε ορεινές περιοχές της δυτικής και βορειας χώρας μακριά από τη θάλασσα με μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν και κάποιες πεδινές περιοχές ενώ η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα τα κανονικά επίπεδα στους 29 με 32 ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει και τους 33 με 36 για μία μέρα.

Για τις 4 έως 6 Σεπτεμβρίου φαίνεται τα φαινόμενα θα είναι λίγα με εξαίρεση στις 5 Σεπτεμβρίου που πιθανό θα διέλθει κάποια διαταραχή που θα δώσει φαινόμενα πιο αξιόλογα σε κάποιες περιοχές της  ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές όπως αναμένουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό σε συνεχόμενα άρθρα που αναρτούμε κατά μέσο όρο  32 με 34 βαθμούς κελσίου χωρίς να αποκλείεται σε Θεσσαλία ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο μία ή δύο μέρες να φτάσει και τους 35 με 36.

Για τις 7 έως 9 Σεπτεμβρίου πιθανότητες κοντά στο 45-50% να έχουμε καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τη θερμοκρασία και πάλι κοντά στους 32 με 35 βαθμούς κελσίου. Υπάρχουν όμως και πιθανότητες 45-50% που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα υπάρξει αστάθεια σε αρκετές περιοχές του Ιονίου και της  ηπειρωτικής χώρας τουλάχιστον για 2από τις 3 ημέρες της εκτίμησης οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν τελικά θα κατέβει η ψυχρή λίμνη στην περιοχή μας ή όχι.

Τέλος για την περίοδο 10 έως 14 Σεπτεμβρίου οι περισσότερες  πιθανότητες κοντά στο 60-65% συγκλίνουν σε περιορισμένη αστάθεια κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα κάποιες από τις ημέρες και τη θερμοκρασία κοντά στους 30 βαθμούς κελσίου στα βόρεια και δυτικά 32 με 35 στις υπόλοιπες περιοχές. Ας κρατήσουμε όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μας και ένα ποσοστό κοντά στο 35% για αξιόλογη αλλαγή του καιρού είτε στην Πελοπόννησο και την Κρήτη με πολύ έντονα φαινόμενα είτε από διαταραχή που θα επηρεάσει όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τουλάχιστον για ένα διήμερο και που θα δώσει και πάλι αξιόλογα φαινόμενα και κατά τόπους έντονα.

Έχει αρχίσει και υπάρχει αρκετή ρευστότητα  στις εκτιμήσεις του καιρού και αυτό είναι καλό γιατί φαίνεται ότι σιγά-σιγά ο υποτροπικός αεροχειμμαρος που δεν άφησε ολόκληρο το καλοκαίρι τις διαταραχές να κατέβουν από την κεντρική Ευρώπη στην Βαλκανική φαίνεται ότι σταδιακά κινείται πολύ νοτιότερα προς τα βόρεια της Αφρικής και έτσι ανοίγει το δρόμο  ώστε να νιώσουμε σιγά-σιγά φθινόπωρο έστω και με ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *