Ο κρίσιμος ο ρόλος της θερμοκρασίας των νερων της Μεσογείου στον καιρό της χώρας μας. Μετρήσεις θερμοκρασίας και απόκλισεις.

Ένας χρόνος σχεδόν πέρασε από την ανάπτυξη του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλό στα ανοιχτά του Ιονίου λόγω ψυχρής λίμνης η οποία από την περιοχή της Ουκρανίας κατηφόρισε προς τα Βαλκάνια και στρογγυλοκάθισε για ένα διήμερο στα ανοιχτά του Ιονίου μεταφέροντας ψυχρές και ασταθείς αέριας μάζες που συγκρούστηκαν με τις πόλυ θερμές των νερών του Ιονίου.

Όπως βλέπετε και στην εικόνα η θέση στην οποία δημιουργήθηκε είναι ακριβώς αυτή που μεταφέρει με νότιο ανατολικό ρεύμα απο την περιοχή του Αιγαίου τεράστια ποσά υγρασίας προς τα ενδότερα της  ηπειρωτικής ώρες και κυρίως προς τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων και της Εύβοιας.

https://www.meteociel.fr/modeles

 

Έτσι βλέπετε στην χονδρική εικόνα του προγνωστικού μοντέλου ότι αρκετές μέρες πριν γνωρίζαμε ότι θα πέσουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας τοπικά και πάνω από τα 300 με 400 mm  βροχής ενώ τα περιοχικά μοντέλα είχαν δείξει ότι θα υπήρχαν και αρκετά σημεία και μέσα στην πεδιάδα που θα ξεπερνιούνταν τα 600 με 800 mm μέσα σε 2-3 24ωρα.

https://www.meteociel.fr/modeles

 

Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε  τις θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στις ελληνικές θάλασσες με το Ιονιο να έχει πάρει φωτιά και να φτάνει τους 28 με 30 βαθμούς κελσίου ενώ παρόμοιες θερμοκρασίες υπάρχουν στον Θερμαϊκό και τμήματα του βόρειου Αιγαίου στα νότια της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα. Στο εσωτερικό του Αιγαίου λόγω του συνεχόμενου βόρειου ρεύματος οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα επίπεδα των 25 με 27 βαθμων κελσίου που για εκεί είναι αρκετά ψηλότερες των κανονικών.

http://www.emy.gr/emy/el/

 

Τέλος πηγαίνουμε στη  σημαντικότερη εικόνα του άρθρου αυτή με την απόκλιση της θερμοκρασίας σε περιοχές κλειδιά όπου αναπτύσσονται βαρομετρικά χαμηλά την φθινοπωρινή περίοδο.

Με την κιτρινωπή απόχρωση είναι η απόκλιση της θερμοκρασίας την χθεσινή ημέρα από τις κανονικές τιμές και με την θαλασσιά απόχρωση από κάτω η απόκλιση της θερμοκρασίας πέρυσι τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου λίγο πριν την έλευση του Daniel.

 

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν για τις τρεις περιοχές είναι τα εξής:

1) για το σύνολο του Αιγαίου η απόκλιση της θερμοκρασίας την φετινή χρονιά είναι 2.4 βαθμοί κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές ενώ αντίστοιχα πέρυσι τις ίδιες περίπου ημέρες ήταν 2.1 βαθμοί κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές. Έχουμε λοιπόν ένα πολύ θερμό Αιγαίο στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι άρα οποιαδήποτε ψυχρή λίμνη με κέντρο το Αιγαίο θα έδινε στις γύρω περιοχές πολύ έντονα φαινόμενα.

2) για την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μεσογείου την περιοχή από την Τυνησία εως την Σικελία την Κορσική την Σαρδηνία τον κόλπο της Γένοβας και τη βόρεια Αδριατική που δημιουργούνται αρκετά βαρομετρικά χαμηλά την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο πριν φτάσουν στη χώρα μας η απόκλιση της θερμοκρασίας είναι ίδια και τη  φετινή αλλά και την περσινή χρονιά κοντά στους 2.4 βαθμούς κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές. Ακόμα μία περιοχή της Μεσογείου που περιμένει απλά το φυτίλι μιας ισχυρής ψυχρής λίμνης για να δημιουργήσει έντονα φαινόμενα.

3) για την πιο σημαντική περιοχή όσο αφορά τον ελλαδικό χώρο την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου  έως  και τον κόλπο της Σύρτης στη βόρεια Αφρική η απόκλιση της φετινή χρονιά είναι 2.7 βαθμοί κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές ενώ την αντίστοιχη περσινή λίγο πριν έρθει ο Daniel ήταν μόλις 1.6 βαθμοί κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

 

 

Έτσι λοιπόν πέρασε ένας χρόνος ασχοληθήκαμε με συνομωσιολογίες, ασχοληθήκαμε με ευθύνες που έχουν οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, ασχοληθήκαμε με ανεμογεννήτριες ,ασχοληθήκαμε με φωτιές, ασχοληθήκαμε με αποζημιώσεις των αγροτών, ασχοληθήκαμε με το πόσο γρήγορα θα φύγουν τα νερά για να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. 

Φτάσαμε όμως πάλι στο σημείο 0 με το οποίο δεν ασχολήθηκε κανείς ένα χρόνο τώρα. Όταν πέρυσι λέγαμε ότι θα πρέπει να σπάσουν αυγά και να αλλάξουν τα μυαλά των αγροτών και των κυβερνώντων κατά 360 μοίρες κάποιοι μας είπαν ότι κινδυνολογούμε κάποιοι κοιτάξαν να ρίξουν τις ευθύνες σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την κλιματική αλλαγή που είναι εδώ φωνάζει παρών και τα επόμενα χρόνια θα φέρει ζημιές που κανένας δεν μπορούσε να σκεφτεί πριν από 40 και 50 χρόνια. 

Τα λέω όλα αυτά γιατί τις προηγούμενες μέρες υπήρξε ψυχρή λίμνη στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο που έφερε πλημμύρες ενώ τις επόμενες μέρες θα έχουμε ψυχρή λίμνη στη Μαύρη θάλασσα η οποία με τά κράσπεδά της τα νότια θα επηρεάζει κατά περιόδους τη χώρα μας χωρίς ακραία φαινόμενα. Αν όμως με λίγο ατυχία καταφέρει αυτή ή μια επόμενη ψυχρή λίμνη να εγκατασταθεί στην κεντρική Μεσόγειο ή στο Ιόνιο τότε θα ξαναλέμε τα ίδια που λέγαμε πέρυσι πριν από το Daniel και δεν νομίζω ότι η χώρα μας αντέχει δεύτερη φορά τέτοια καταστροφή μέσα σε 2 χρόνια.

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *