Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και το ευρωπαϊκο μοντέλο.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 21ας Αυγουστου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

Ο δείκτης βρίσκεται στη φάση 3 και θα κινηθεί στη φάση 4 έως και το τέλος του μήνα. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ο άστατος καιρός να διατηρηθεί κατά διαστήματα έως και το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια ο νέος μήνας θα μας βρει στη φάση 5 και αργότερα 6 πράγμα που δείχνει ότι σταδιακά ο καιρός στα βελτιωθεί σημαντικά στη χώρα μας και θα επικρατήσουν και νότιοι άνεμοι κατά περιόδους.

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

 

26 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές κοντά στη θάλασσα και τα νησιωτικά τμήματα τη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία και ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια. Όσο κινούμαστε όμως προς το εσωτερικό της  ηπειρωτικής χώρας οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται στα κανονικά επίπεδα και μάλιστα σε ορεινά της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας και κάτω από τις κανονικές τιμές ελαφρώς. Μέγιστη θερμοκρασία λίγες από τις ημέρες έως και 34 με 37 βαθμούς κελσίου με πτώση στη συνέχεια.

Αρκετά άστατος καιρός στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από το ύψος της Θεσσαλονίκης έως και της Σπάρτη ενώ αντίθετα ανατολικά της Θεσσαλονίκης σε όλο το Αιγαίο την Κρήτη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα .

 

2 έως 9 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τις περισσότερες περιοχές της χώρας τα πιο ανατολικά παραθαλάσσια και νησιωτικά τόσο μεγαλύτερες οι αποκλίσεις ενώ όσο πάμε προς τα όρεινα της κεντρικής και βόρειας χώρας τόσο πιο κοντά στις κανονικές τιμές για την εποχή θα βρίσκεται ο υδράργυρος. Θερμοκρασίες στα ανατολικά ηπειρωτικά λίγες από τις ημέρες έως 33 με 36 βαθμούς κελσίου με πτώση ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες.

Μέτρια αστάθεια με έμφαση στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική χώρα ενω οσο πάμε ανατολικότερα θα υπάρξουν κάποια φαινόμενα αλλά αρκετά λιγότερα από τις κανονικές για την εποχή τιμές ενώ λίγες έως καθόλου βροχοπτώσεις στις Σποράδες στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη το βορειοανατολικό Αιγαίο και τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας .

 

9 έως 16 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες στις περισσότερες περιοχές της χώρας όσο πιο κοντά στη θάλασσα τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά το Αιγαίο και το Ιόνιο. Θερμοκρασίες και πάλι κοντά στους 32 με 35 βαθμούς κελσίου πολύ πιθανές για ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Σποραδικά φαινόμενα μικρής γενικά έντασης και διάρκειας στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο ενώ πολύ λίγα τα φαινόμενα στη βόρεια ανατολική χώρα και το βόρειο Αιγαίο καθώς και σε όλο το υπόλοιπο Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου δεν είναι έτσι κι αλλιώς εποχή βροχοπτώσεων .

 

16 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές σε όλες τις περιοχές της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στα νότια ανατολικά και δυτικά της χώρας και λιγότερο για τα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Λίγες σποραδικές  βροχοπτώσεις στα ηπειρωτικά τη δυτική χώρα ενώ πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα στην Θράκη όλο το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα .

 

23 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν φαίνεται σημαντική αλλαγή με τις θερμοκρασίες και πάλι να παραμένουν στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές ενω οσο πάμε προς τα βόρεια και τα ορεινά τμήματα για αποκλίσεις θα είναι μικρότερες και οι τιμές στα πλησιάζουν τις κανονικές για την εποχή.

Ενδεχομένως αύξηση της αστάθειας σε τμήματα της  ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου αυτή τη φορά και λιγότερο της δυτικής Ελλάδας  μέτριας έντασης και διάρκειας.

+++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για το Σεπτέμβριο είναι ελαφρώς καλύτερα αφού δεν αναμένονται έντονες θερμές εισβολές μεγάλης διάρκειας. Φαίνεται ότι η θερμοκρασία της περισσότερες ημέρες θα βρίσκεται σε ελαφρώς υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ιδιαίτερα στην νότια χώρα και τα δυτικά και ανατολικά παραθαλάσσια και νησιωτικά. Αντίθετα στο εσωτερικό της  ηπειρωτικής χώρας και ιδιαίτερα στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας θα σημειωθούν και αρκετές βροχές που μπορεί να πλησιάσουν τις κανονικές για το μήνα τιμές αλλά και η θερμοκρασία στα ένα αρκετά κοντά στις κανονικές για την εποχή. Με λίγα λόγια φαίνεται ότι απομακρύνεται το τρομακτικό καλοκαίρι της φετινής χρονιάς και ότι μπαίνουμε σε ηπιότερες καταστάσεις και με τις βροχοπτώσεις να μην είναι είδος προς εξαφάνιση ιδιαίτερα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *