Έντονη καταιγίδα στη Λάρισα 20/8/2024. Δορυφορικές μετρήσεις και αναλύσεις.

Η ανομβρία σχεδόν 3 μηνών έσπασε με εντυπωσιακό τρόπο όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές χθες και προχθές.

Έντονες καταιγίδες με έντονες χαλαζοπτώσεις που δημιούργησαν καταστροφές με ένταση ανέμων που ξεπέρασαν κατά τόπους τα 50 με 60 χιλιόμετρα ανά ώρα γύρω από τη Λάρισα.

Το ύψος βροχής όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές ποικίλει σημαντικά μέσα σε λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες μέτρα σε μια καταιγίδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσα σε λίγα χιλιόμετρα σημειώθηκαν από πολλά έως πολύ λίγα χιλιοστά ανάλογα του πόσο μακριά ήταν η τοποθεσία από τον πυρήνα της καταιγίδας.

Αναλυτικά από αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς είχαμε:

Λάρισα ATA 27μμ

Λάρισα Νεράιδα 27μμ

Λάρισα Κέντρο 15μμ

Λάρισα Πανεπιστήμιο 10μμ

Λάρισα EAA 12+μμ

Πλατύκαμπος 7+μμ

Δενδρα Τυρνάβου 7μμ

Nέσσωνας Συκουρίου 4μμ

Κουλούρι Λάρισας 4μμ  

Νίκαια 1μμ 

Χάλκη Λάρισας 0μμ

Μερικοί μετεωρολογικοι σταθμοί σταμάτησαν τη λειτουργία τους λόγω των κεραυνών λίγο πριν το τέλος της καταιγίδας για αυτό και τα χιλιοστά είναι προσεγγιστικά και συνοδεύονται από το σύμβολο(+).

 

Στις παρακάτω εικόνες βλέπετε την ανάπτυξη του νεφικού συστήματος και το ύψος των κορυφών των νεφών.

Όπως βλέπετε στις εικόνες από τον δορυφόρο πάνω στην Θεσσαλία και για δύο διαδοχικές ανανεώσεις δηλαδή για σχεδόν μισή ώρα οι κορυφές των νεφων έφταναν στη στάθμη των 155hPa δηλαδή στα 13,5 χιλιόμετρα ύψος. Η θερμοκρασία μάλιστα έφτασε στους -54 με -58 βαθμούς κελσίου στην κορυφή των νεφών δηλαδή νέφη τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να παράξουν έντονο χαλάζι ακόμα και μεγάλου μεγέθους όπως πράγματι έγινε στην τροχιά της καταιγίδας. 

eumetsat
eumetsat
meteologix.com

 

Τέλος μπορούμε να δούμε το προγνωστικό sounding για το απόγευμα για την περιοχή της Λάρισας.

Φαίνονται τα μεγάλα ποσά αστάθειας που έφτασαν τα 1279 J/kg (κίτρινωπή απόχρωση). Το κόκκινο κομμάτι από όλη αυτή την περιοχή είναι αυτό που ευνοεί την ανάπτυξη του χαλαζιού μέσα στο νέφος και βλέπουμε ότι είναι αρκετά μεγάλη αυτή η περιοχή μέσα στην τροποσφαιρα. Μια ακόμα λεπτομέρεια είναι ότι σε εκείνο το στρώμα υπάρχει και σχετική έλλειψη έντονης υγρασίας πράγμα που ευνοεί να μη λιώσει το χαλάζι και να πέσει στο έδαφος σε πιο μεγάλο μέγεθος.

Θα λέγαμε ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκτίμηση από το προγνωστικό μοντέλο για αυτό και τονίσαμε στην πρόγνωσή μας ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και κοντά στην πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή.

++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *