Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 13/8/2024. Από τις συνθήκες καύσωνα σε κάποια αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας και κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες.

Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 13ης Αυγούστου 2024.

 

16 και 17 Αυγούστου.

> 95% πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας της 16 του μήνα ενω στις 17 λίγο πιο αξιολογά φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία και τοπικά και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της υπόλοιπης Μακεδονίας της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά 37 με 40 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά πιθανώς και 41 με κάμψη κατά 2 με 5 βαθμούς κάμψη κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας  στις 17 του μήνα με τα φαινόμενα.

++++++++++++++++++++++++

18 έως 20 Αυγούστου.

30% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στις 18 και 19 Αυγούστου μεμονωμένες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας ενώ στις 20 λίγο εντονότερα φαινόμενα στην Ήπειρο τη δυτική Πελοπόννησο τη δυτική Στερεά και ενδεχομένως και σε κάποια τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας στο νησιών του Ιονίου της νότιας Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια 34 με 37 βαθμούς κελσίου στα δυτικά και βόρεια πιο χαμηλή με μικρή άνοδο και εκεί στις 20 του μήνα στους 37 βαθμούς κελσίου περίπου.

20% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας στις 18 και 20 του μήνα ενώ στις 19  πρόσκαιρα έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου λιγότερα στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία και πολύ λιγότερα  στα ορείνα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία στα κεντρικά και νότια 37 με 40 βαθμούς κελσίου  με πτώση  στις 19 και 20 του μήνα στη δυτική Ελλάδα με μέγιστες έως 34 βαθμούς κελσίου ενώ στα ανατολικά και νότια θα συνεχίσουν θερμοκρασίες 36 έως 39 βαθμούς κελσίου.

18% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες μπόρες στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας και τις τρεις ημέρες. Θερμοκρασίες αρχικά 32 με 34 στα βόρεια, 35 με 36 στα κεντρικά και νότια με άνοδος στις 20 του μήνα στα ανατολικά και νότια από τη Θεσσαλία και νοτιότερα στους 36 με 38 βαθμούς κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια όχι πάνω από 35 με 36.

14% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική και βόρεια χώρα θερμοκρασία όλες τις ημέρες σε επίπεδα καύσωνα 37 με 40 βαθμούς κελσίου κυρίως θα ανατολικά και νότια όλες τις ημέρες.

11% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στην Μακεδονία τις θερμές ώρες της ημέρας στις 18 Αυγούστου και πιθανόν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και βελτίωση του καιρού τις υπόλοιπες ημέρες. Θερμοκρασίες στα δυτικά και βόρεια με τα φαινόμενα όχι πάνω από 35 βαθμούς από τη Θεσσαλία και νοτιότερα 37 με 38 θα ανέβει στις 20 του μήνα και τους 39 κυρίως στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.

7% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία διάσπαρτες στις 19 του μήνα και ενδεχομένως σε ορεινά της Ηπείρου της υπόλοιπης Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και της Θράκης ενω στις 20 του μήνα έντονη αστάθεια με ισχυρές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τη Χαλκιδική τις Σποράδες και το βόρειο Αιγαίο και ενδεχομένως σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας . Θερμοκρασία αρχικά στα  ηπειρωτικά 37 με 39 βαθμούς κελσίου και τοπικά στις 19 του μήνα και 40 στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά με σημαντική πτώση στα ανατολικά και βόρεια με τά φαινόμενα στις 20 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνά τους 31 με 35 βαθμούς κελσίου ενω στα δυτικά θα βρίσκεται σε επίπεδα κοντά στους 35 με 37.

++++++++++++++++++++

21 έως 23 Αυγούστου.

34% πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά εκτός από την Θράκη στις 21 του μήνα με βελτίωση του καιρού τις επόμενες δύο ημέρες. Θερμοκρασία στα  ηπειρωτικά 33 με 35 βαθμούς κελσίου και τοπικά στις 22 και 23 του μήνα 36 με 38 κυρίως στα κεντρικά και δυτικά τμήματα.

28% πιθανότητα για λίγες τοπικές μπορες στην κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησος στις 21 του μήνα τοπικές μπόρες στα ορεινά της Κρήτης  στις 22 και βελτιωμένος καιρός παντού στις 23 Αυγούστου. Θερμοκρασία 30 με 33 βαθμούς  κελσίου στα ηπειρωτικά, λίγο υψηλότερη στα δυτικά όλες τις ημέρες τοπικά έως 35 με 36 βαθμούς.

 21% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές  νεφώσεις στα ορεινά της Κρήτης στις  23 του μήνα όπου δεν αποκλείονται λίγες μεμονωμένες μπόρες. Θερμοκρασίες στα  ηπειρωτικά 33 με 35 βαθμούς κελσίου και στα δυτικά έως 37 με πτώση στις 22 και 23 του μήνα όπου πουθενά δεν θα ξεπερνά τους 30 με 33 βαθμούς κελσίου υδράργυρος.

17% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στην Ηπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και ενδεχομένως στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας στις 21 Αυγούστου πολύ λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στις 22 στις ίδιες περιοχές και βελτιωμένος καιρός στη συνέχεια. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια 36 με 39 βαθμούς κελσίου λίγο χαμηλότερη στη βόρεια Ελλάδα.

+++++++++++++++++++++++++++

 24 έως 28 Αυγούστου.

 46% πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στην δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο στις 24 του μήνα βελτιωμένος καιρός τις υπόλοιπες ημέρες σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στα κεντρικά και δυτικά θα φτάνει τους 37 με 39 βαθμούς κελσίου λίγο χαμηλότερη στην υπόλοιπη χώρα όλες τις ημέρες.

37% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα βουνά της  ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 30 με 34 βαθμούς κελσίου έως 35  με 36 στα δυτικά όλες τις ημέρες.

17% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας στις 27 και 28 του μήνα. Θερμοκρασίες στα  ηπειρωτικά 34 με 37 βαθμούς κελσίου και τοπικά στα δυτικά 37 με 39 όλες τις ημέρες.

++++++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει να επιβεβαιώνεται η μακροπρόθεσμη εκτίμηση που δώσαμε πριν από λίγες μέρες ότι  γύρω στις 17 με 22 του μήνα θα υπάρξει μία ανάπαυλα της πολλής ζέστης σε κάποια τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας λόγω αστάθειας.

Για τις 16 και 17 Αυγούστου λίγες μεμονωμένες καταιγίδες δεν αποκλείονται στα βουνά της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας και ίσως στις 17 του μήνα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα με τη θερμοκρασία αρχικά πολύ υψηλη εως και 37 με 41 βαθμούς να πέφτει όσο πιο βόρεια είμαστε κατά 2-5 βαθμούς κελσίου.

Για τις 18 έως 20 Αυγούστου  υπαρκτή η αστάθεια στη δυτική και βόρεια χώρα με κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες περισσότερες στις 19 ή 20 Αυγούστου. Η πιθανότητα για έντονη αστάθεια είναι 7% μόλις οπότε μάλλον θα περιοριστούμε σε παροδικές μεμονωμένες καταιγίδες. Κάμψη της θερμοκρασίας κάτω από τους 35 βαθμούς κελσίου στη δυτική και βόρεια χώρα με τα οποία φαινόμενα ενώ από τη Θεσσαλία και νοτιότερα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάνω από τους 35 με 37 βαθμούς κελσίου  με ταβάνι τους 38/40.

Για τις 21 έως 23 Αυγούστου φαίνεται ότι θα υπάρξει για μία μέρα μάλλον η 21η Αυγούστου με αστάθεια σε τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής με βελτίωση στη συνέχεια σταδιακή σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία σε κάπως πιο υποφέρτα επίπεδα τις περισσότερες μέρες θα βρίσκεται πέριξ των 33 με 36 βαθμών κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πιθανόν λίγο πιο υψηλές στα δυτικά.

Για τις 24 έως 28 Αυγούστου η αστάθεια περιορίζεται μόνο σε βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας και αν τελικά σημειωθεί. Η  θερμοκρασία στη δυτική χώρα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα 36 με 39 βαθμούς κελσίου ενώ στην υπόλοιπη χώρα λίγο πιο χαμηλή.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται μια μικρή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας πρώτα σε περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας και προς το τέλος της περιόδου ανάλυσης και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πάντα βέβαια λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Με λίγα λόγια δροσιά δεν αναμένεται αλλά θα πλησιάσουμε λίγο πιο κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές που είναι οι 32 με 34 βαθμούς κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *