Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και το ευρωπαϊκο μοντέλο.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 22ας Ιουλίου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

Η κίνηση του δείκτη φαίνεται ότι από την φάση 1 σταδιακά τις αμέσως επόμενες μέρες θα κινηθει στις φάσεις 2, 3 και 4  με ενισχυόμενο κιόλας σήμα. Κάπου στις 5 με 10 Σεπτέμβρη θα παραμείνει κοντά στις φάσεις 4 και 5 χωρίς ακόμα αναγνωρίζουμε το πού ακριβώς θα κινηθεί για αυτό και η αξιοπιστία πέφτει σημαντικά όσο πάμε προς το τέλος της περιόδου. Φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια περίοδος με κάποια αστάθεια η οποία θα πλησιάσει τη γειτονιά μας μετά τις 14/17 του μήνα χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε αν θα μας επηρεάσει σοβαρά.

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

12 έως 19 Αυγούστου.

Θερμοκρασίες έως και 3-5 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές με τα δυτικά και βόρεια τμήματα να αγγίζουν κάποιες από τις ημέρες ακόμα και τους 39 με 41 βαθμούς κελσίου με κάμψη προς το τέλος της περιόδου στα βόρεια. Κάποια αστάθεια φαίνεται να επηρεάζει τμήματα της βόρειας Ελλάδας και ενδεχομένως της Ηπείρου κυρίως από τις 14 του μήνα και μετα κυρίως της ορεινές περιοχές .

 

19 έως 26 Αυγούστου.

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες τις περισσότερες από τις μέρες με τον υδράργυρο να φτάνει και πάλι αυτή τη φορά σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές με την εξασθένησή του βοριά τους 37 με 41 βαθμούς κελσίου. Σταδιακά σε τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας  θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας που φαίνεται να επηρεάζει κάποιες μέρες και την υπόλοιπη χώρα. Η βδομάδα βέβαια θα είναι και πάλι θερμή κατά 1-3 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην αρχή της εβδομάδας κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας με βελτίωση. 

 

26 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.

Αν επιβεβαιωθεί η μετάβαση  στην φάση 4 και 5 του δείκτη που περιγράψαμε πιο πάνω στο τέλος του Αυγούστου και στις αρχές του Σεπτέμβρη αναμένουμε εκ νέου αυτή την περίοδο την θερμοκρασία να πάρει τον ανήφορο και να κυμαίνεται τουλάχιστον 3-5 βαθμούς κελσιου πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή ακόμα ένα κύμα καύσωνα για τα δεδομένα Σεπτεμβρίου αυτή τη φορά και τέλη Αυγούστου στη χώρα μας.  θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμοί κελσίου πολύ πιθανοί για αυτή την περίοδο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πολύ περιορισμένα φαινόμενα και αν σημειωθούν σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας .

 

2 έως 9 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζονται οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε όλο τον ελλαδικό χώρο αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια με θερμοκρασίες και πάνω από 35 βαθμούς κελσίου να είναι πολύ πιθανές κάποιες από τις ημέρες. Πολύ ζέστη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Μικρή πιθανότητα για μεμονωμένες μπόρες στην ανατολική Μακεδονία την Θράκη το βόρειο Αιγαίο και την Εύβοια .

 

9 έως 16 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζεται το ατέλειωτο καλοκαίρι σε όλα τα τμήματα της Μεσογείου και της Βαλκανικής με τον υδράργυρο και στη χώρα μας να κυμαίνεται κατά μέσο όρο κοντά στους 32/35 τουλάχιστον βαθμούς κελσίου τις περισσότερες από τις ημέρες. Βελτιωμένος καιρός με απουσία αξιόλογων φαινομένων εκτός ενδεχομένως από κάποια πρωτοβρόχια στα νησιά του Ιονίου και τα παράλια της δυτικής Ελλάδας.

 

16 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Δεν φαίνονται σοβαρές μεταβολές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων με το νότιο ρεύμα στη χώρα μας να συνεχίζεται ακάθεκτο και αυτή τη βδομάδα και τις θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από 32/35 βαθμούς κελσίου κάποιες από τις ημέρες. Κάποια σποραδικά φαινόμενα δεν αποκλείονται για την δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου και ενδεχομένως στη βόρεια ανατολική χώρα ενώ στα υπόλοιπα τμήματα δεν θα είναι αξιόλογα τα φαινόμενα.

+++++++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε  ότι ο Αύγουστος θα βγει και αυτός σαν ένας πολύ θερμός κοντά στα ρεκόρ μήνας θερμοκρασιακά.  Μία ανάπαυλα λίγο χαμηλότερων θερμοκρασιών δεν αποκλείεται κοντά στις 20 του μήνα για τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας λόγω κάποιων διαταραχών που θα μας πλησιάσουν αλλά στη συνέχεια ο υδράργυρος τα ανέβει και πάλι. Απόκλιση κοντά στους 2/4βαθμούς κελσίου δεν αποκλείεται και για τον φετινό Αύγουστο μετά την απόκλιση 3/4 βαθμών κελσίου και του Ιουνίου αλλά και του Ιουλίου συνολικά για τη χώρα μας. Μιλάμε για το πιο ζεστό καλοκαίρι τουλάχιστον των τελευταίων 170 ετών που υπάρχουν ενόργανα στοιχεία από λίγους μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας μας αλλά και της βαλκανικής χερσονήσου που υπάρχουν ακόμα πιο πολλά στοιχεία.

Μία πρώτη εικόνα για το Σεπτέμβριο χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει είναι ότι και αυτός θα έχει θετική απόκλιση θερμοκρασίας με πιθανότητα στο πρώτο του μισό να υπάρχουν και αρκετές ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από 33 με 37 βαθμούς κελσίου. Από άποψη βροχοπτώσεων στην αρχή θα είναι πολύ ξηρός αλλά ίσως το δεύτερο μισό του να δώσει κάποια φαινόμενα απροσδιόριστης ακόμα έντασης και διάρκειας.

 

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *