Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και το ευρωπαϊκο μοντέλο..

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 6ης Ιουλιου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

Η κίνηση του δείκτη φαίνεται ότι από την φάση 5 που βρίσκεται αυτές τις μέρες θα κινηθεί σταδιακά στην 6, 7, 8, 1, 2 και 3 χωρίς όμως σε κανένα σημείο της τροχιάς του να δίνει ισχυρό σήμα. Σε αυτό οφείλεται και η μεγάλη ρευστότητα που έχουν τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 15 με 30 μέρες στην πορεία του καιρού από τα προγνωστικά μοντέλα.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

 22 έως 29 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τα κανονικά στα ηπειρωτικά τμήματα ενώ σε περιοχές από τη Θεσσαλία και βορειότερα με τα φαινόμενα κατά περιόδους θα βρεθεί σε κανονικές ή και λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές ενώ αντίθετα στο πολύ θερμό Αιγαίο και τις περιοχές κοντά στη θάλασσα θα βρίσκεται σε επίπεδα 1 έως 3 βαθμούς κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές. Αρχικά δηλαδή θερμοκρασία ως και 42 βαθμών κελσίου με γρήγορη πτώση στους 34 με 38 τις υπόλοιπες ημέρες. Αρκετές βροχές και καταιγίδες στο εσωτερικό της κεντρικής και βόρειας χώρας χωρίς να φτάνουμε τις κανονικές τιμές τις περισσότερες περιοχές ενώ στην υπόλοιπη χώρα ανομβρία .

 

29 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου.

Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία κατά περίοδος 35 με 40 βαθμοί κελσίου δεν αποκλείονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας ενώ οσο πάμε προς την βόρεια Ελλάδα με κάποια φαινόμενα αυτή θα βρίσκεται κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές. Λίγες μεμονωμένες σποραδικές καταιγίδες δεν αποκλείονται για τη βόρεια Ελλάδα και βουνά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας .

 

5 έως 12 Αυγούστου.

Συνεχίζεται ο ζεστός καιρός μόνο στα δυτικά ανατολικά και παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας ενω στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα βρισκόμαστε κοντά ή και λίγο πάνω από τις κανονικές κυρίως μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασίες 34 με 38 βαθμούς κελσίου κατά μέσο όρος στα ηπειρωτικά. Λίγο πιο αυξημένη αστάθεια δεν αποκλείεται να δώσεις σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και τα παραθαλάσσια της βόρειας Ελλάδας κάποιες από τις ημέρες.

 

12 έως 19 Αυγούστου.

Επιστρέφουν οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα κατά μέσο όρο 3-4 βαθμούς κελσίου οπότε οι θερμοκρασίες και πάλι κοντά στα όρια του καύσωνα δηλαδή 37 με 40 βαθμούς δεν αποκλείονται  για την ανατολική ηπειρωτική χώρα κυρίως λόγω του νοτιοδυτικού ρεύματος που θα αναπτυχθεί στην κεντρική Μεσόγειο επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Συνεχίζονται κάποια φαινόμενα μόνο τις θερμές όλες τις ημέρες κυρίως για τα βουνά της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

 

19 με 26 Αυγούστου.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ενδεχομένως σε κάποια ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας να βρίσκονται κοντά στα κανονικά επίπεδα λόγω κάποιων φαινομένων. Σε γενικές γραμμές θερμοκρασίας 35 με 39 βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας χωρίς να αποκλείεται λόγω του νότιου ρεύματος που θα επικρατήσει να υπάρξει και κάποιο κύμα καύσωνα. Τοπικά φαινόμενα δεν αποκλείονται μόνο στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας και ενδεχομένως και κάποιες πεδινές περιοχές λόγω της καιρικής δραστηριότητας που θα εντοπίζεται στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο .

 

26 Αυγούστου ως 2 Σεπτεμβρίου.

Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά ενώ αρκετά πιο ζεστές στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της δυτικής και ανατολικής χώρας. Σε κάποιες ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα βρεθούμε σε κανονικά επίπεδα λόγω κάποιων φαινομένων. Κατά μέσο όρο συνεχίζονται οι 34 με 38 βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Ενδεχομένως επαναφορά κάποιων τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως για τα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας κάποιες από τις ημέρες .

 

Το υπόλοιπο του Ιουλίου θα τελειώσει με κανονικές ή λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές καθιστώντας τον μήνα τον πιο θερμό ή τον δεύτερο πιο θερμό στην ιστορία της ελληνικής μετεωρολογικής ιστορίας. Δεν θα φύγει τελείως άνομβρος για περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας αφού αναμένονται για ένα διήμερο- τριήμερο τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα σημειωθούν σχεδόν καθόλου φαινόμενα.

Μια πρώτη εικόνα για τον Αύγουστο είναι ότι αν και αυτός θα είναι θερμός δεν φαίνεται να βρίσκεται στα τεράστια επίπεδα του Ιουνίου και του Ιουλίου και δεν θα απειληθεί κατά πάσα πιθανότητα κάποιο ρεκόρ. Υπάρχει μία τάση να έχουμε κάποιες μέρες με τοπικές καταιγίδες πράγμα το οποίο δεν φαινόταν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τόσο έντονα και αυτό αν παραμείνει και τις επόμενες ημέρες θα δώσει μία νότα αισιοδοξίας να τελειώσει αυτό το  ανυπόφορο φετινό καλοκαίρι με κάπως καλύτερες θερμοκρασίες.

 

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *