Πρώτα χειροπιαστά δροσερά νέα μετά το τεράστιο κύμα καύσωνα σε διάρκεια. Αναλυτική εκτίμηση ανά ημέρα έως και τις αρχές Αυγούστου.

Η πορεία του καιρού έως τις 21 Ιουλίου υπάρχει στην πρόγνωση του καιρού στο ΛΙΝΚ

 

Προοπτική καιρού από τις 22 Ιουλίου και μετά.

22 και 23 Ιουλίου. 

Τοπικές καταιγίδες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 22 Ιουλίου ενώ στις 23 έντονη αστάθεια με αξιόλογα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη μακριά από τη θάλασσα καθώς και σε άλλα τμήματα ,λιγότερα φαινόμενα της Μακεδονίας και ορεινά Ηπείρου Θεσσαλίας και ανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα κυρίως από την κεντρική Μακεδονία και νοτιότερα θα φτάνει τους 38 με 42 βαθμούς κελσίου με κάμψη στην Μακεδονία και την Θράκη στις 23 του μήνα αυτά είναι τους 35 με 36 βαθμούς ενώ από τη Θεσσαλία και πιο κάτω οι υψηλές θερμοκρασίες καύσωνα θα συνεχιστούν.

 

 

24 ως 26 Ιουλίου.

Μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας στις 24 του μήνα ,έντονη αστάθεια στην κεντρική και βόρεια χώρα μακριά από τη θάλασσα στις 25 του μήνα και τοπικά και στη Θράκη την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο με ασθενέστερα φαινόμενα και μετακίνηση της έντονης αστάθειας στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες στις 26 του μήνα ενώ λίγα φαινόμενα  θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα οι ηπειρωτικά αλλά και νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και το εσωτερικό της Κρήτης. Σημαντικές ανάσες δροσιάς με την μέγιστη θερμοκρασία αρχικά έως τους 36 με 38 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά να πέφτει στα κεντρικά και βόρεια στους 32 με 34 και στα νοτιότερα έως 36 βαθμούς ενω στις 26 του μήνα δεν θα ξεπερνά πουθενά τους 32 με 34 βαθμούς κελσίου.

 

 

27 έως 29 Ιουλίου.

Ενδεχομένως να συνεχιστούν για λίγες ώρες τα αξιόλογα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τις Σποράδες και το βόρειο Αιγαίο με σταδιακή βελτίωση  έως το βράδυ της 27 του μήνα ενώ λίγα φαινόμενα δεν αποκλείονται και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. 28 και 29 του μήνα φαίνεται ότι ο καιρός θα διατηρηθει πολύ καλύτερος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και πολύ μικρή πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Συνεχίζονται οι ανάσες δροσιάς με την μέγιστη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να μην ξεπερνά τους 30 με 34 βαθμούς κελσίου στις 27 και 28 Ιουλίου ενώ στις 29 θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας και θα φτάσει τους 35 με 37. Θα έχουμε τουλάχιστον ένα 4ήμερο με ανεκτές έως πολύ καλές θερμοκρασίες για την εποχή σε πολλές περιοχές της χώρας. Τονίζουμε ότι οι κανονικές θερμοκρασίες για Ιούλιο και Αύγουστο για ευπαθείς στη ζέστη περιοχές είναι οι 34 βαθμούς κελσίου ενώ για παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα οι 30 με 32 βαθμοί κελσίου.

 

 

30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου.

Η βεντάλια των σεναρίων είναι μεγάλη και δίνουμε τα ποσοστά μετά την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος για την πορεία του καιρού.

26% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες μεμονωμένες καταιγίδες και αν αυτές σημειωθούν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας στις 1, 2 και 3 Αυγούστου. Θερμοκρασία στα κεντρικά και νότια 36 με 39 βαθμούς κελσίου όλες τις ημέρες λίγο χαμηλότερη στη Μακεδονία και τη Θράκη.

22% πιθανότητα για τοπικές μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 2 και 3 Αυγούστου και καλοκαιρία τις υπόλοιπες ημέρες. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τους 35/36 στα ανατολικά και 38/39 στα δυτικά στους 38 με 41 στις 1 & 2 Αυγούστου ενώ στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

22% πιθανότητα για  λίγες μεμονωμένες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα βουνά της  ηπειρωτικής χώρας  ενω στα πεδινά αίθριος καιρός. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 36 με 38 βαθμούς κελσίου ενώ στις 1 2 και 3 Αυγούστου στα ανατολικά και 39 με 40 βαθμούς κελσίου.

21% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου στα βόρεια σύνορα της χώρας και σχεδόν  δεν θα επηρεαστούν καθόλου τα ενδότερα της Μακεδονίας και της Θράκης. Καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες αρχικά στα ανατολικά 43 με 46 βαθμούς κελσίου λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια θα πέσει παντού σημαντικά στις 1 Αυγούστου 32/34 στα δυτικά 35 με 37 στα ανατολικά και περισσότερο στις 2-3 Αυγούστου όπου δεν θα ξεπερνάει πουθενά τους 33 με 35 βαθμούς κελσίου.

9% πιθανότητα για λίγες με μονωμένες καταιγίδες στα βουνά της  ηπειρωτικής χώρας στις 30-31 και 1 Αυγούστου, έντονη  αστάθεια στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις 2-3 του μήνα με επέκταση στη Χαλκιδική, το βόρειο Αιγαίο, τμήματα της Θεσσαλίας ,της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασία αρχικά ως 36 με 39 βαθμούς κελσίου στα κεντρικά και νότια με πτώση στους 32 με 35 στο τέλος της περιόδου.

 

 

Υπομονή για αρκετές μέρες ακόμα με τη έντονη ζέστη αλλά ευτυχώς μπαίνει σιγά-σιγά η αστάθεια στο παιχνίδι όπως διαβάσατε και πιο πάνω ενώ φαίνεται να έχουμε ένα διάστημα 3-4 ημερών (από τις 26 Ιουλίου και μετά) με καταιγίδες σε αρκετές περιοχές από τη Θεσσαλία και βορειότερα κατά πάσα πιθανότητα και η θερμοκρασία θα βρεθεί σε ανθρώπινα και κανονικά  επίπεδα. Τέλος για την περίοδο 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια με την επικρατούσα κατάσταση να είναι ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει και πάλι σε επίπεδα 36 με 40 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές ενώ οι μπόρες μειώνονται και επικεντρώνονται μόνο σε βουνά της βόρειας Ελλάδας. Το σενάριο αξιόλογης έντονης αστάθειας είναι πολύ μικρό <10% ενώ η πιθανότητα για πρόσκαιρο σημαντικό κυμα καύσωνα(>43οC) είναι μόλις στο 20%.

 

++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *