Με βάρκα την ελπίδα της δροσιάς την τελευταία εβδομάδα του μήνα κινούμαστε ζαλισμένοι από τη ζέστη.

Για τις 20 και 21 Ιουλίου φαίνεται ότι διαταραχή που θα διέλθει γρήγορα από τη βόρεια χώρα θα δώσει λίγες τοπικές καταιγίδες πρώτα στη δυτική Μακεδονία και κάποια ορεινά τμήματα της υπόλοιπης κεντρικής και βόρειας χώρας και στη συνέχεια και σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μικρής διάρκειας. Επισημαίνεται όμως ότι λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών δεν αποκλείεται αυτά να είναι έντονα όπου σημειωθούν. Θερμοκρασία και τις 2 ημέρες στους 38 με 40 βαθμούς κελσίου και τοπικά στις 21 του μήνα δεν αποκλείεται σε τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής στερεάς να φτάσει και τους 41 λίγο χαμηλότερη με τά φαινόμενα στην βόρεια Ελλάδα.

 

Για τις 22 έως 24 Ιουλίου θα σημειωθούν κάποιες καταιγίδες κυρίως στις 22 και 23 Ιουλίου στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά  τόπους ισχυρά με μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν και κάποια  τμήματα της Μακεδονίας και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Πολύ καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα από άποψη φαινομένων. Συνεχίζονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά τμήματα της χώρας με τον υδράργυρο να φτάνει τους 40 με 43 βαθμούς κελσίου με πτώση στις 24 του μήνα κατά 3-5 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια θα είναι ακόμα χαμηλότερη και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς όλες τις ημέρες.

 

Για τις 25 έως 27 Ιουλίου με πιθανότητα κοντά στο 70% θα σημειωθούν τοπικές μπόρες αρχικά στη βόρεια Ελλάδα ενω στις 26 του μήνα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και θα είναι αξιόλογα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία ,Ήπειρο τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια και τα ορεινά της Πελοποννήσου με σημαντική βελτίωση στις 27 του μήνα παντού. Ημέρα ορόσημο λοιπόν η 26η Ιουλίου για να δροσίσει αρκετά στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μέγιστες θερμοκρασίες αρχικά στα ανατολικά ηπειρωτικά έως 38 με 41 βαθμούς κελσίου έως 36 με 37 στα δυτικά και βόρεια θα πέσει παντού στις 26 και 27 του μήνα όπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 32 με 35 βαθμούς στα βόρεια και τους 34 με 37 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Κρατάμε όμως και ένα 30% το οποίο δίνει λίγες μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας στις 25 του μήνα ενώ στις συνέχεια ο καιρός βελτιώνεται και η θερμοκρασία όλες τις μέρες να παραμένει σε επίπεδα 36 με 38 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά και τοπικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα και 39 στις 27 του μήνα. Υπάρχει δηλαδή ακόμα μια πιθανότητα κοντά στο 30% να μην δροσίσει ουσιαστικά στη χώρα αλλά ευτυχώς δεν είναι αυτό το επικρατών σενάριο αυτή τη στιγμή.

 

Τέλος για την περίοδο 28 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου.

 34% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στην Μακεδονία και τη Θράκη στις 28 και30 του μήνα ενώ στις 31 αξιόλογη αστάθεια στη Θεσσαλία και την Μακεδονία τις θερμές ώρες της ημέρας με λίγα φαινόμενα και στη βόρεια Στερεά τη Θράκη και την Ήπειρο και τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν και σε τμήματα της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου στις 1 Αυγούστου. Θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά 37 με 39 βαθμούς κελσίου λίγο χαμηλότερη στη βόρεια Ελλάδα θα πέσει σημαντικά από τη Θεσσαλία και βορειότερα με τά φαινόμενα στις 31 και 1/8 όπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 30 με 33 βαθμούς ενώ στα νοτιότερα θα χρειαστεί να πάμε στην 1η Αυγούστου για να πέσει ο υδράργυρος και εκεί κοντά στους 35 βαθμούς κελσίου.

34% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα όλες τις ημέρες με λίγες μεμονωμένες καταιγίδες τις 28 Ιουλίου μόνο στη Θράκη με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 34 με 36 βαθμούς κελσίου με τάση ανόδου στις 31 στα ανατολικά ηπειρωτικά έως και 39 με 40 βαθμούς και τάση πτώσης από την 1η Αυγούστου το απόγευμα και πάλι.

17% πιθανότητα για καλό καιρό από άποψη φαινομένων και υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά 37 με 40 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά και 41 όλες τις ημέρες.

15% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως τα ορεινά στις 29 του μήνα, στις 30 τοπικά φαινόμενα στα ορεινά και της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς μικρής έντασης και διάρκειας ,εκ νέου έντονα φαινόμενα στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας στις 31 του μήνα καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 36 με 38 βαθμούς κελσίου με πτώση στα βόρεια κατά 2 με 4 βαθμούς στις 30, 31 και 1 Αυγούστου του μήνα με τα περισσότερα φαινόμενα ενώ από τη Θεσσαλία και νοτιότερα τα 38άρια θα παραμείνουν.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι μέσα στις πολύ ζεστές μέρες που διανύουμε υπάρχουν πιθανότητες την περίοδο μετά τις 20 του μήνα να σημειωθούν κάποιες τοπικές καταιγίδες κύριως στη Μακεδονία και τη Θράκη με μικρή κάμψη της θερμοκρασίας μόνο εκεί ενώ υπάρχει η 26η Ιουλίου που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας από βροχές και καταιγίδες και τη θερμοκρασία να πέφτει τουλάχιστον για ένα  διήμερο κοντά στους 32 με 35 βαθμούς κελσίου δίνοντας απαραίτητες ανάσες δροσιάς.

Τέλος για την περίοδο 28 Ιουλίου έως και αρχές Αυγούστου υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου να υπάρξει μία διαταραχή εκ νέου που θα δώσει κάποια φαινόμενα και να ρίξει και τη θερμοκρασία και πάλι σε πιο ανεκτά επίπεδα αλλά το βασικό μοτίβο του καιρού αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ζεστός καιρός θα συνεχιστεί και τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα βόρεια τμήματα. Υπάρχει όμως ρευστότητα και αυτό είναι καλό γιατί μπορεί επιτέλους να αποφύγουμε τα χειρότερα με τις παρατεταμένες πρωτοφανείς ζέστες. 

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *