Ιούνιος ο τρομερός!! Ανάλυση θερμοκρασίας και σύγκριση με παλαιότερα έτη.

Το weather group.gr συλλεγει για κάθε μήνα όλα τα ενόργανά στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς και παρουσιάζει τα θερμά ή τα ψυχρά ρεκόρ που σημειώνονται όταν αυτά σημειώνονται.

Ο Ιούνιος 2024 απο την μακροπρόθεσμη εκτίμηση μας φάνηκε ότι θα είναι πολύ θερμός. Κανείς όμως δεν γνώριζε ότι θα σημειωθεί ρεκόρ και μάλιστα πρωτοφανής μεση θερμοκρασία για αυτό το μήνα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για έναν ζεστό μήνα δεν μετράμε μόνο το πόσες φορές ξεπέρασε ο υδράργυρος του 40 βαθμούς ή αν σημειώθηκαν ρεκόρ απόλυτης θερμοκρασίας για παράδειγμα 46 βαθμών κελσίου. Ζεστός είναι ένας μήνας όταν συνδυάζοντας τις ελάχιστες και τις μέγιστηες θερμοκρασίες του μήνα και βγάζοντας την μέση τιμή αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε βάθος χρόνου.
Ας ξεκινήσουμε και να πούμε ότι η κανονική τιμή για τον Ιούνιο με δεδομένα της περιόδου 1955-2023 είναι 15.8 μέση ελάχιστη θερμοκρασία, 31.3 μεση μέγιστη θερμοκρασία, και 25.5 η μέση μηνιαία θερμοκρασία.
Τον φετινό Ιούνιο είχαμε αντίστοιχα 19.3 μεση ελάχιστη θερμοκρασία, 36.0 μεση μέγιστη θερμοκρασία, και 29.9 η μέση μηνιαία θερμοκρασία.
Είχαμε λοιπόν έναν μήνα που ήταν 4,4 βαθμους κελσιου υψηλότερη η μηνιαία θερμοκρασία από τα κανονικά επίπεδα.

Ενα αλλο εντυπωσιακό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι γυρίζοντας πίσω στο χρόνο και κοιτώντας όλους τους Ιούνηδες από το 1899 και μετά που υπάρχουν δεδομένα για τον μετεωρολογικό σταθμό της Λάρισας δεν υπάρχει κανένας που να ξεπερνά τους 28.0 αριθμός κελσίου μεση μηνιαία θερμοκρασία.
Είχαμε δηλαδή σπάσιμο του ρεκόρ κατα 2 ολόκληρους βαθμούς κελσίου από τον 2ο πιο ζεστό Ιούνιο. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι 6 πιο ζεστοι Ιουνηδες από το 1899 έως το 2024 σημειώθηκαν μετά το 2007!!
Σε φθίνουσα σειρά μπορούμε να τους τοποθετήσουμε ως εξής:
2024
2012
2007
2008
2016
2019

Ένα τρίτο εντυπωσιακό που βλέπουμε ειναι ότι ο φετινός Ιούνιος ξεπέρασε σε μέση μηνιαία θερμοκρασία όλους τους Αύγουστους από το 1899 έως το 2023. Είναι εντυπωσιακό ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού να σημειώνει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τον Αύγουστο που είναι θεωρητικά ο δεύτερος πιο ζεστός μήνας μετά τον Ιούλιο.
Εκεί όμως που πραγματικά αντιλαμβάνεσαι σε τι δύσκολους δρόμους έχει μπει το κλίμα στη χώρα μας αλλά και τον πλανήτη είναι όταν βλέπεις ότι έχει ξεπεράσει και τους περισσότερους Ιούληδες σε βάθος 125 χρόνων.
Οι μοναδικοι μήνες που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ο φετινός Ιούνιος είναι ο Ιούλιος του 2023 του 2012 του 1988 και του 2007!!

 

Οποιαδήποτε αναδημοσίευση του άρθρου να γίνει με ενεργό link

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *