Είναι σπάνια η περίπτωση να βρούμε δύο πανομοιότυπους σταθμούς σε πολύ κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον ο ένας στα 14 m υψόμετρο και ο άλλος στο έδαφος. Μια τέτοια περίπτωση είναι στο λιμανι της Πάτρας όπου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τοποθέτησε 2 μετεωρολογικούς σταθμούς σε απόσταση 200 m ο ένας από τον άλλον και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα και οι δύο όπως βλέπετε και στην εικόνα με τις θερμοκρασίες που σημειώνουν αυτή τη στιγμή.
Μύθος νούμερο 1.
Η θερμοκρασία σε μία ταράτσα έχει σημαντικως χαμηλότερη τιμή από την θερμοκρασία σε έναν σταθμό στο έδαφος.
Βλέποντας αναλυτικά τους 2 μετεωρολογικούς σταθμούς βλέπουμε ότι ο σταθμός του εδάφους από τον Ιανουάριο έως τώρα έχει απόκλιση στην μέση μέγιστη θερμοκρασία 0,2 βαθμούς κελσίου πιο ψηλά από αυτόν σε ταράτσα. Βρισκόμαστε δηλαδή μέσα στο στατιστικό λάθος αισθητήρα του σταθμού δηλαδής μηδενική απόκλιση. Στους συγκεκριμένους 6 μήνες η μεγαλύτερη απόκλιση είναι +0,5 δηλαδή ο σταθμός εδάφους να μετράει μισό βαθμό πάνω από την ταράτσα έως και -0,3 δηλαδή ο σταθμός στην ταράτσα να μετράει ελαφρώς πιο πάνω από αυτόν του στο έδαφος. Λοιπόν όταν μιλάμε για τόσο χαμηλά υψόμετρα κάτω από τα 15 m έχουμε ζωντανό παράδειγμα ότι οι αποκλίσεις είναι μηδαμινές σε βάθος πολλών ημερών δείγματος (1,5χρονος ).
Μύθος νούμερο 2.
Οι απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώνονται κάποιες ημέρες στο έδαφος είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που θα σημειωθούν σε μία ταράτσα.
Από το συγκεκριμένο παράδειγμα εξάγουμε ότι οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουν μέχρι στιγμής σημειωθεί σε αυτές τις περιοχές κάθε μήνα απόκλιση από +1.7 βαθμούς κελσίου να μετρά δηλαδή το έδαφος πιο ψηλά από την ταράτσα έως -0,5 δηλαδή να είναι η θερμοκρασία στο έδαφος χαμηλότερη από την ταράτσα!! Βλέπουμε λοιπόν ούτε στις απόλυτα μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες κάθε μήνα δεν υπάρχουν μεγαλες διαφοροποίησεις εκτός από λίγες – ελάχιστες ημέρες. Παραδείγματος χάρη έως τα μέσα του ετους η πιο μεγάλη θερμοκρασία στην ταράτσα είναι 37,9 βαθμοί κελσίου έως τώρα για το έτος και στην ταράτσα 37,7 μόλις 0,2 κατω (38,9 με 38,8 περυσι υπερ αυτου στην ταρατσα!!)
Μύθος νούμερο 3.
Η βροχόπτωση σε μία ταράτσα επηρεάζεται σημαντικως από τους ανέμους και είναι πολύ μικρότερες από αυτές που σημειωνεται στα δύο μέτρα.
Από το συγκεκριμένο παράδειγμα των δύο σταθμών εδάφους και ταράτσας φαίνεται η απόκλιση να είναι μόλις 1 χιλιοστό για συνεχόμενες μετρήσεις 1,5 χρονου. Έχουμε δηλαδή ταύτιση της βροχόπτωσης είτε βρισκόμαστε στα 14m είτε στα 2m και μάλιστα δίπλα από θάλασσα που ισχυροι ανεμποι είναι και πολύ πιο συχνοι. Από τα διαγράμματα ανέμων φαίνεται ότι όντως η περιοχή δέχεται κατά μέσο όρο 50 με 80 χιλιόμετρα ανά ώρα ανέμους κάποιες λίγες ημέρες του έτους δηλαδή είναι μία περιοχή ανεμώδης. Έτσι λοιπόν σε αυτές τις διαφορές υψομέτρου η βροχόπτωση ειναι η ιδια στους δύο μετεωρολογικούς σταθμούς με πολύ μικρές αποκλίσεις.
Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι με την εξέταση αυτων των δύο μετεωρολογικών σταθμών ίδιου τύπου σε πολύ κοντινή απόσταση ο ένας το έδαφος και ο άλλος τα 14 μέτρα υψόμετρο καταρρίπτονται πολλά παραμύθια και μύθοι που διαβάζουμε τα τελευταία χρόνια από διαταραγμένες προσωπικότητες του διαδικτύου.
Όλοι οι μετεωρολογικοί σταθμοί της ΕΜΥ με παθητικό κλωβό μετράνε σταθερά 0,5 έως και 1,5 βαθμό κελσίου πάνω από τους μηχανικά αεριζόμενους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπίου. Το ότι οι περισσότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείο είναι σε κάποιο μικρό υψόμετρο και όχι στο έδαφος ενώ οι περισσότεροι της ΕΜΥ στο έδαφος από το παραπάνω παράδειγμα φαίνεται ότι οι αποκλισεις είναι ελάχιστες και έτσι δεν μπορουν να δικαιολογηθούν.
Το να διαδιδουμε κάθε χρόνο ότι μετεωρολογικοι σταθμοί της ΕΜΥ είναι τυχαία οι πιο θερμοι σε όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας που υπάρχει και πληθώρα μετεωρολογικών σταθμών είναι γελοίο και βέβαια δεν είναι άξιο σχολιασμού από σοβαρούς επιστήμονες των θετικών επιστημών. Απο πληροφορίες που έχουμε πάρει εδώ και μήνες η απόκλιση την θερινή περίοδο των αυτομάτων της ΕΜΥ από τους μηχανικά αεριζόμενους του Αστεροσκοπίου και τους κλασικούς κλωβούς STEVENSON ήταν κοντά στα 0.6-0.8oC δηλαδή θα πρέπει να ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ 0,6-0.8oC κάθε φορά που θέλουμε να μιλήσουμε για μεση μέγιστη ή για απόλυτα μέγιστη ενός μετεωρολογικούς σταθμού οπως πχ στη νέα Φιλαδέλφεια, ολυμπιακό Κολυμβητήριο , Σχοινιάς, Ελληνικό , Πυργελα, Σερρες, Τιθορεα κτλ και σε όλους τους αυτόματους της χώρας της ΕΜΥ που δεν εχουν μηχανικο αερισμο.