Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO.

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 14ης Ιουνιου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:

Η κίνηση του δείκτη είναι τελείως ασαφής βρίσκεται εντός της ασθενούς επίδρασης στο καιρικό μοτίβο. Η κίνηση του θα είναι από τη φάση 3 στη φάση 4.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση καιρού για κάθε χωριό και κάθε πόλη) άνα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

24 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου.
Θερμοκρασία σε ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ σε κάποια τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα βρίσκεται κοντά στις κανονικές τιμές. Θερμοκρασίες 34 με 38 βαθμών κελσίου γενικά στα ηπειρωτικά θερμοκρασίες δηλαδή οριακά καύσωνα για την κεντρική και νότια χώρα.
Διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες σε κάποια τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας του βόρειου Αιγαίου και ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές ορεινές και ημιορεινες της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου γενικά μικρής διάρκεια αλλά πιθανόν έντονες.

 

1 εως 8 Ιουλίου.
Συνεχίζονται οι ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ σε κάποια τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας θα κυμαινονται κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές ενω αντίθετα από τη θεσσαλία και νοτιότερα η θερμοκρασία στα κυμαινονται μεταξύ 34 και 38 βαθμών κελσίου. Αυξημένη πιθανότητα μεσημεριανών και απογευματινών καταιγίδων κατά κύριο λόγο στην Μακεδονία την Ηπειρος στη Θεσσαλία τη δυτικής κεντρικής Στερεά τη Θράκη μακριά από τη θάλασσα και δευτερευόντως σε κάποιες άλλες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας κάποιες από τις ημέρες. Πολύ λίγο έως καθόλου φαινόμενα στα παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

 

8 έως 15 Ιουλίου.
Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ θα υπάρχουν και λίγα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας που θα κυμαινόνται κοντά στους 33 με 36 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία κοντά στις κανονικές τιμές. Σποραδικές μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τη δυτική Ελλάδα πολύ μικρής έντασης και διάρκειας ανομβρία στις υπόλοιπες περιοχές.

 

15 με 22 Ιουλίου.

Υψηλότερες απ τις κανονικές θερμοκρασίες κατα 2 με 4 βαθμούς της περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός ίσως από κάποια ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Σχεδόν παντελή απουσία βροχοπτώσεων εκτός από λίγες με μονωμένες ενδεχομένως τα ορεινά της υπηρετικής χώρας.

 

22 με 29 Ιουλίου.
Αρκετά ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών κελσίου να είναι το βασικό μοτίβο. Πιθανότητες και για θερμοκρασίες καύσωνα κάποιες από τις ημέρες. Μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας κάποιες από τις ημέρες καλός καιρός και ανομβρία στις υπόλοιπες περιοχές.

 

29 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου.
Πολύ ζεστός σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες και πάνω από τους 3 με 5 βαθμούς κελσίου από τα κανονικά επίπεδα και αυξημένη πιθανότητα καύσωνα. Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες δεν αποκλείονται για τα ορεινα της ηπειρωτικής χώρας ενω στις υπόλοιπες περιοχές καλοκαιρία και ανομβρία.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ως το τέλος του Ιουνίου θα σημειωθούν λίγες τοπικές καταιγίδες κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας και ορεινά της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της Θράκης που δεν θα λύσουν το πρόβλημα ανομβρίας.
Για τον Ιούλιο φαίνεται ότι θα έχουμε αρχικά υψηλές μεν θερμοκρασίες αλλά δύσκολα σε επίπεδα καύσωνα αλλά για το δεύτερο μισό του μήνα και κυρίως όσο παμε προς το τρίτο δεκαήμερο φαίνεται ότι και πάλι τιμές κοντά στους 37 με 40 βαθμούς κελσίου ίσως και παραπάνω θα επανέλθουν. Τοπικές καταιγίδες ενδεχομένως αξιόλογες να σημειωθούν στο πρώτο μισό του μήνα  για τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας και λιγότερο για το βόρειο Αιγαίο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά ενώ για το δεύτερο μισό του μήνα φαίνεται οτι σταδιακά θα επανέλθουμε σε απόλυτα καλοκαιρινές και πολύ ζεστές καταστάσεις.

 

ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ Ή PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SITE ME NΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *