ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1955-2023.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη τάση για υψηλές θερμοκρασίες την θερινή περίοδο. Θερμοκρασίας άνω των 45 βαθμων κελσίου ήταν κάτι που συνέβαινε  κάθε μερικές δεκάδες χρόνια πιο παλιά αλλα μετά το 2000 συμβαίνει ανα λίγα χρόνια.
Το σημαντικό πρόβλημα είναι ότι με την πάροδο των ετών η μετρηση της θερμοκρασίας δεν γίνεται μόνο από ένα είδος θερμομέτρου αλλά από περισσότερα.
Εως και το 2007-2010 στις περισσότερες περιοχές της χώρας η μέτρηση της θερμοκρασίας γινόταν από θερμόμετρα ελάχιστης και μέγιστης  θερμοκρασίας καθώς και απο θερμογράφους που ήταν τοποθετημένα μέσα σε κλασικό κλωβό STEVENSON. Υπήρχε ομοιομορφία στις μετρήσεις και απόλυτα σωστή σύγκριση μεταξύ αυτών σε βάθος χρόνου.
Σταδιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τοποθέτησε αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς σε πάνω από 500 περιοχές της χώρας όπου η μετρηση βελτιωνόταν σημαντικά από τον μηχανικό αερισμό που έχουν οι συγκεκριμένοι σταθμοί. Από ελέγχους που διενεργησε το weather group.gr την περίοδο κοντά στο 2010-2012 ειχαν ιδιες σχεδον μετρησεις με τους κλασικους κλωβους STEVENSON για αυτό και μπορούσαν άνετα να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ τους.
Η Eθνική Mετεωρολογική Yπηρεσία όμως δεν χρησιμοποίησε τους σχετικά φθηνούς αλλά πολύ αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς που χρησιμοποιεί και το Eθνικό Aστεροσκοπείο άλλα χρησιμοποίησε μετεωρολογικόyς σταθμόυς φίρμας που χρησιμοποιούνται και από πάρα πολλές άλλες μετεωρολογικές υπηρεσίες του κόσμου αλλά με φυσικό αερισμό. Έτσι λοιπόν τις περισσότερες ημέρες ειδικά σε περιοχές της χώρας μας που δεν έχουν ισχυρούς ανεμους καθόλη τη διάρκεια της μέρας οι μετρήσεις είναι υπερεκτιμημένες κατά 0,5 έως και 1,5 βαθμό κελσίου. Από ελέγχους που διενήργησε το weather group.gr φάνκεη και ότι πολύ μετεωρολογικοι σταθμοί στη χώρα μας όπως στη νέα Φιλαδέλφεια τις Σέρρες το εθνικό κολυμβητήριο Αθηνών τον Σχοινιά Αττικής το Ελληνικό Αττικής την Πυργέλα και πολλούς άλλους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς μακριά από τη θάλασσα η απόκλιση είναι σταθερή κοντά στο 0,8 κελσίου και σε μέρες απνοιας ακόμα μεγαλύτερη ενώ σε μέρες με αρκετό αερισμό αρκετά μικρότερη.
Λοιπόν ένας πονοκέφαλος ήταν να δούμε ποιες από αυτές τις μετρήσεις κυρίως της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μετά το 2010 ήταν σωστές ή υπερεκτιμημένες. Χρησιμοποιώντας τους χάρτες real ανάλυσης του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου καθώς και τους πιο πρόσφατους των τελευταίων 7-8ετων  προγνωστικους χάρτες από τα προγνωστικά μοντέλα απορρίψαμε αρκετές τιμές κυρίως από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της νέας Φιλαδέλφειας καθώς βέβαια και απο διάφορους άλλους μετεωρολογικούς σταθμούς πολύ αμφίβολης ποιότητας. Με την κίτρινη απόχρωση είναι οι θερμοκρασίες οι οποίες έχουν μικρή υπερεκτίμηση αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Έτσι λοιπόν οι μόνες αξιόπιστες θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών κελσίου που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας τα τελευταία 75 χρόνια είναι οι εξής:

+++++++++++++++++++++++++++++++
ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SITE ΛΟΓΩ TΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤHΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ XAKEΡ.
++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *