Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 14/5/2024.Οι αστάθειες παραμένουν αξιόλογες στα βόρεια και οι ζέστες έντονες στα νότια.

ffffff

Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος (ENSEMBLES) των τριών βασικών προγνωστικών μοντέλων(ECMWF – GFS – GEM) της 14 Μαΐου 2024.

17 και 18 Μαΐου.
> 95% πιθανότητα για λίγες τοπικές ασθενείς βροχές στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο την Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη την ανατολική Στερεά την Εύβοια την Πελοπόννησο και τις Σποράδες με βελτίωση σημαντική στις 18 του μήνα. Θερμοκρασία στα ανατολικά και βόρεια έως 26/28 βαθμούς κελσίου, στη δυτική Ελλάδα, την Στερεά και νοτιότερα 30 με 32.
++++++++++++++++

19 με 21 Μαΐου.
44% πιθανότητα για αξιόλογη αστάθεια στην Ηπειρο τη Μακεδονία τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και πολύ λιγότερο στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα νησιά του Ιονίου και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο στις 19 του μήνα, ενώ πολύ πιο μειωμένη θα είναι η αστάθεια στις 20 Μαιου μόνο στη Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και ακόμα πιο μειωμένη στις 21 που μόνο στα σύνορα με τη Βουλγαρία θα εκδηλωθούν αξιόλογες καταιγίδες. Θερμοκρασίες υψηλές στη δυτική Ελλάδα την Στερεά και νοτιότερα έως 31 με 34 βαθμούς κελσίου και τοπικά στις 21 του μήνα και 36 ενώ από τη Θεσσαλία και βορειότερα έως 28 με 31 βαθμός κελσίου.
35% πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα στις 19 Μαΐου ενώ βελτιωμένος καιρός στις 20 και 21 με πιθανότητα μόνο για κάποιες λίγες μεμονωμένες μπόρες στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Θερμοκρασία αρκετά υψηλότερη από την κανονική σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας της Στερεάς και νοτιότερα θα φτάνει τους 32 με 35 βαθμούς κελσίου ενώ από τη Θεσσαλία και βορειότερα τους 29 με 32 και τοπικά στις 21 του μήνα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη 36 με 38 βαθμούς κελσίου.
21% πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια τμήματα στις 19 του μήνα και βελτιωμένος καιρός με λίγες μεμονωμένες και αν σημειωθούν καταιγίδες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας στη συνεχεια. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 30 με 33 βαθμούς κελσίου με μικρή περαιτέρω άνοδο από τη Θεσσαλία και νοτιοτερα στους 33 με 36 βαθμούς κελσίου στις 20 και 21 Μαΐου.
++++++++++++++++

22 με 24 Μαΐου.
30% πιθανότητα για τοπικές σποραδικές μικρής έντασης και διάρκειας καταιγίδες στις 22 και 23 Μαΐου στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά πιο έντονες στη Μακεδονία και τη Θράκη με βελτίωση στις 24 του μήνα παντού. Θερμοκρασίες υψηλές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα 33 με 37 βαθμούς κελσίου λίγο χαμηλότερη στη δυτική και βόρεια χώρα.
26% πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία της Θράκη τη βόρεια Θεσσαλία και τα βόρεια τμήματα της Ηπείρου στις 22 και 23 του μήνα πιο έντονα στα βορειότερα τμήματα ενω στις 24 τοπικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων της Χαλκιδικής της Πελοποννήσου της υπολοιπης Θεσσαλίας υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία αρχικά έως 32 με 34 βαθμούς κελσίου από τη Θεσσαλία και νοτιότερα λίγο χαμηλότερη στα υπόλοιπα τμήματα θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στις 24Μαΐου όπου στα ανατολικά και βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 26 με 27 βαθμούς ενω στα δυτικά τους 28 με 30.
25% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στη Θράκη στις 22 του μήνα και βελτιωμένος καιρός της περισσότερες περιοχές στις 23 Μαΐου ,με πιθανότητα στις 24 Μαΐου για τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια έως 31 με 33 βαθμούς κελσίου χαμηλότερη ελαφρώς στη δυτική και βόρεια χώρα.
19% πιθανότητα για τοπικές μπόρες στην κεντρική και βόρεια χώρα της θερμές ώρες της ημέρας στις 22 του μήνα, πολύ έντονη αστάθεια στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο στις 23 του μήνα και βελτιωμένος καιρός με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο στις 24 Μαΐου. Θερμοκρασία 29 με 32 βαθμούς κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια θα σημειώσει σημαντική πτώση στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα στις 23 του μήνα δεν θα ξεπα να τους 22 βαθμούς κελσίου για να ξανανέβει στις 24 του μήνα στα ηπειρωτικά στους 28 με 32.
++++++++++++++++

25 έως 29 Μαΐου.
20% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες την Ηπειρο την Θεσσαλία την Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο στις 25 του μήνα, πολύ μειωμένη αστάθεια στις 26 του μήνα μόνο στη βόρεια Ελλάδα, αστάθεια στις 27-28 μαΐου κυρίως στα ορεινά και ημιορεινα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία 26 με 29 βαθμούς κελσίου και λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια όλες τις ημέρες.
20% πιθανότητα για λίγες με μονωμένες καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα στις 25 και 26 του μήνα, ισχυρή αστάθεια στο βόρειο Ιόνιο την Ηπειρο και τη Μακεδονία στις 27 του μήνα και στις 28 όπου τα φαινόμενα ελαφρώς θα επεκταθούν και σε τμήματα της δυτικής Στερεάς και της Θράκης. Θερμοκρασία 28-32 βαθμούς κελσίου από βορρά προς νότο όλες τις ημέρες και από τις Στερεά και νοτιότερα 33 με 36.
18% πιθανότητα για μεμονωμένες σύντομες καταιγίδες στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας όλες τις ημέρες. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τους 30 με 33 στους 35 με 36 βαθμούς κελσίου στα ανατολικά και νότια ενώ στα δυτικά και βόρεια λίγο χαμηλότερη.
16% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες μπόρες στη βόρεια Κρήτη και στη Θράκη στην αρχή της περιόδου με σημαντική βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασία 28 με 32 βαθμούς κελσίου από βορρά προς νότο όλες τις ημέρες.
15% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στην Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας στις 25 του μήνα, πιο έντονη αστάθεια μόνο στην Μακεδονία και τοπικά στα ορεινά της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Θράκης στις 26 και 27 του μήνα ενω στις 28 έντονη αστάθεια στα ηπειρωτικά από την Στερεά και βορειότερα ενώ πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα τη δυτική Πελοπόννησο την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Θερμοκρασία 30 με 33 βαθμούς κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά θα παρουσιάσει μικρή πτώση στη βόρεια Ελλάδα με τα περισσότερα φαινόμενα και σταδιακά και στην κεντρική και ανατολική χώρα που η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 25 βαθμούς κελσίου αρκετά υψηλότερη από τη Στερεά και νοτιότερα.
11% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική και βόρεια χώρα στις 25 και 26 του μήνα, λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο στις 27 του μήνα και βελτιωμένος καιρός από κει και μετά. Θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια 28 με 32 βαθμούς κελσίου λιγο χαμηλότερη στη δυτική και βόρεια χώρα όλες τις ημέρες.
++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι για τις 17 και 18 Μαΐου θα σημειωθούν λίγα φαινόμενα κυρίως το Αιγαίο και τη βόρεια χώρα με σταδιακή βελτίωση και τη θερμοκρασία σε άνοδο κοντά στους 26 με 28 βαθμούς στα βορεια ενω στα δυτικά και νότια θα φτάσει και τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου.
Για τις 19 έως 21 Μαΐου σημειωθούν αρκετά τοπικές καταιγίδες στη δυτική και βόρεια χώρα με βελτίωση όμως σταδιακή στις 20-21 Μαιου με τα φαινόμενα να παραμείνουν κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως τα ορεινά. Η θερμοκρασία όμως θα έχει ανέβει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως από τη Θεσσαλία και νοτιότερα όπου τοπικά θα ξεπεράσουμε και τους 33 με 34 βαθμούς κελσίου ένω στα βορειότερα τμήματα με τα φαινόμενα δεν θα ξεπερνά τους 28 με 32.
Για τις 22 έως 24 Μαΐου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για ένα διήμερο να υπάρχουν αξιόλογα φαινόμενα κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας και δευτερευόντως της Θράκης της Θεσσαλίας της Ηπείρου του βόρειου Ιονίου και της βόρειας Στερεάς με σταδιακή βελτίωση στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα 32 με 36 βαθμούς κελσίου απο βορρα προς νότο ενω τις ημέρες των έντονότερων φαινομένων στη Μακεδονία τη Θράκη και την Ηπειρο θα πέσει στους 28 με 30.
Για την περίοδο 25 έως 29 Μαΐου η δυτική και βόρεια χώρα θα συνεχίσει να έχει κατά περιόδου αστάθεια μάλλον όχι έντονη ενω από τμήματα της Στερεάς και νοτιότερα η ανόμβρια θα συνεχιστεί καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή άνω των 30 με 33 βαθμών κελσίου ενώ κάτω από τους 27/30 σε τμήματα με τα εντονότερα φαινόμενα της δυτικής βόρειας χώρας.

++++++++++++++++++++++++++++++
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *