Αξιόλογη αλλαγή του καιρού σημειώθηκε στις 9 10 και 11 Μαΐου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Σημειώθηκαν βροχοπτώσεις /καταιγιδες κατα τοπους έντονες και ξεπεράστηκαν οι εκτιμήσεις που δωσαμε στις προγνώσεις μας αφού το ανατολικό ρεύμα κυριάρχησε αρκετές ώρες σε σχέση με το βόρειοανατολικό που έδιναν τα προγνωστικά στοιχεία που διαθέταμε.
Όπως και να έχει ήταν μία αλλαγή απαραίτητη για τη φύση αφού εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες έπεσε και η θερμοκρασία σημαντικά δίνοντας ανάσες δροσιάς στην Θεσσαλική γη.
Στο χάρτη που ετοιμάσαμε για σας δίνουμε τις σημειακες τιμές βροχόπτωσης για το διήμερο για διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς που είναι από την ΕΜΥ του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών του site temperature.gr και του wunderground.com
Στη συνέχεια τονίζουμε τις περιοχές με το κίτρινο χρώμα που σημειώθηκαν και πάνω από 40 χιλιοστά βροχής και είναι τμήματα του Ολύμπου και του Κισσάβου ορεινά επηρεαζόμενα από το ανατολικό ρεύμα καθώς και τμήματα του Πηλίου αλλά και των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας που βλέπουν προς τα ανατολικά ακομα και πεδινα. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο του Κισσάβου του Ολύμπου αλλά και της Πίνδου από τοπικά και ξεπεράσαμε και τα 60 με 70 χιλιοστά βροχής.
Αντίθετα λόγω του βόρειοανατολικού ρεύματος κάποιες περιοχές όπως όλες οι Σποράδες αλλά και τμήματα κοντά στην Αγχίαλο τον Πτελεό και τη Στυλίδα(Φθιώτιδας) καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι του βόρειου τμήματος του νομού Λάρισας γύρω από την Ελασσόνα την Αγιά τα Τέμπη αλλά και την περιοχή της Δεσκάτης (Γρεβενών) σημειώθηκαν βροχοπτώσεις κάτω από 20 χιλιοστά.
Τέλος στο μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού της Θεσσαλικής πεδιάδας σημειώτικα κατα μέσο ορο 20 με 40 mm και είναι βροχή που αντιστοιχεί στην τιμή ολόκληρου σχεδόν του μήνα Μαΐου.
Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης από κάποιους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ να πούμε ότι στο σταθμό της Λάρισας πέφτουν κατά μέσο όρο 38 χιλιοστά βροχής όλο τον Μάιο και στο σταθμό της Αγχιάλου 35 χιλιοστα. Όπως βλέπουμε για την περιοχή της Λάρισας σχεδόν σημειώθηκε η βροχή ολόκληρου του μήνα ενώ αντίθετα για την περιοχή της Αγχιάλου περίπου η βροχή του μισού μήνα.
Βλέποντας τις εκτιμήσεις των επόμενων 2 εβδομάδων αλλά και της μακροπρόθεσμες που δίνουμε φαίνεται ότι έστω και με διακοπές έως το τέλος του μήνα η αστάθεια θα συνεχίζεται κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης του βόρειου Ιονίου και της κεντρικής Στερεάς με αποτέλεσμα να είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα χιλιοστά σε όλες τις προαναφερθήσεις περιοχές σε τιμές και πάνω από τις κανονικές για την εποχή.
Μπορείτε να διαβάσετε την τελευταία ΤΑΣΗ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ που αναρτήθηκε χθες 10 Μαΐου και μας δίνει μία γενική πορεία του καιρού για όλη τη χώρα.