Η τάση του καιρού για τον Χειμώνα 2023-24 στην Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο αλλά και το multimodel.

Θα δώσουμε τη γενική εικόνα του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου καθώς και του συγκεντρωτικού μέσου όρου των 8 μεγαλύτερων προγνωστικών κέντρων(multimodel) για το μήνα Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023.

 

Δεκέμβριος.

ECMWF

Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισλανδίας θα μεταφέρει στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα θερμές αέριες μάζες προς το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής κεντρικής νότιας και ανατολικής Ευρώπης.Είναι εμφανής όμως και η σημαντική πιθανότητα ανάπτυξης διαταραχών για την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου που θα επηρεάζει και τη χώρα μας ενώ ο θερμός τομέας της όλης κατάστασης θα βρίσκεται από προς την ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία.

Αυξημένες οι θερμοκρασίες αλλά και αξιόλογα φαινόμενα θα σημειώνονται κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα και ενδεχομενως στα ηπειρωτικά ενώ χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές θα είναι στα δυτικά τμήματα του Ιόνιο και τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο μήνας ούτε πολύ ξηρός αλλά ούτε και πολύ υγρός.

 

MULTIMODEL

Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων για την βορειοδυτική Ευρώπη με κίνηση βαρομετρικών χαμηλών και προς την κεντρική Μεσόγειο και τη χώρα μας. Ο καιρός αν και ελαφρως θερμοτερος από τα κανονικά φαίνεται να έχει ενδιαφέρον από άποψη φαινομένων.

Κοντά στις κανονικές τιμές από άποψη βροχοπτώσεων φαινεται να κινείται ο μήνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας και περισσότερο στα ανατολικά και βόρεια. Μικρες πιθανοτητες ισχυρων ψυχρων εισβολων και αν αυτες εμφανιστουν θα απασχολησουν τη βορεια και ανατολικη χωρα.

+++++++++++++++++++

Ιανουάριος.

ECMWF

Χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις θα παραμείνουν ενισχυμένες στην περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και τμήματα της δυτικής Σκανδιναβίας και της κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα το βασικό μοτίβο του καιρού στην Ευρώπη να είναι το νοτιοδυτικό. Η χώρα μας ομως και πάλι θα βρίσκεται κοντά σε μεταφορά υγρών ή αερίων μαζών από τα δυτικά και βόρεια της Ευρώπης ενώ ο θερμός τομέας αυτό το μήνα θα έχει μεταφερθεί αρκετά ανατολικότερα και κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Αυξημένες θερμοκρασίεςαλλά και πάλι θα σημειωθούν αρκετά αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενδεχομένως και πάνω από τα κανονικά κυρίως στο ανατολικό και βόρειο κομμάτι της χώρας. Αυτός ο μήνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βροχερός για το βόρειο και ανατολικό κυρίως κομμάτι της χώρας.

 

MULTIMODEL

Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης θα μεταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες κατά περιόδους από τα βόρεια και βορειοδυτικά της Ευρώπης προς τη χώρα μας. Αρκετά πιο ενδιαφέρον ο μηνάς από το multimodal σε σχέση με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο. Αρκετές ψυχρές εισβολές κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα κυρίως για τα βόρεια και ανατολικά της χώρας.

Αυξημένες οι βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές κυρίως της δυτικής της βόρειας και ανατολικής χώρας ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Αρκετά μεγαλύτερες οι πιθανότητες και κάποιων ψυχρών εισβολών με αποτέλεσμα χιονοπτώσεις σε τμήματα της βόρειας κυρίως χώρας.

++++++++++++++++

Φεβρουάριος.

ECMWF

Δεν αλλάζει σημαντικά το γενικό μοτίβο του καιρού με χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ατλαντικού της Μεγάλης Βρετανίας και τμημάτων της Σκανδιναβίας ενώ αντίθετα στο νότιο κομμάτι και ανατολικό της Ευρώπης το νοτιοδυτικό ρεύμα θα είναι το βασικό. Και σε αυτό το μήνα όμως φαίνεται ότι η περιοχή της χώρας μας θα βρίσκεται στην τροχιά βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά οπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αφού ο θερμός τομέας βρίσκεται πολύ μακριά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα θα χαρακτηριστεί από αυξημένες βροχές για το βόρειο και ανατολικό κομμάτι της χώρας ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας του Ιονίου αλλά και τα νότια τμήματα αυτής. Αυτός ο μήνας μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βροχερός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

MULTIMODEL

Χαμηλό βαρομετρικό τα βρίσκετε τις περισσότερες από τις μέρες του μήνα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη επηρεάζοντας άμεσα και τη χώρα μας με βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας σε συνδυασμό και με ψυχρές αέριες μάζες. Πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το multimodal κατάσταση για το Φεβρουάριο σε σχέση με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο.

Σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ αξιόλογα φαινόμενα αλλά όχι πολύ έντονα στα νοτιότερα τμήματα αυτής. Μάλιστα για τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και του βορείου Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές ενώ σε συνδυασμό με τις ψυχρές εισβολές αναμένονται και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα αυτών των περιοχών.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι συνεχίζεται η διχογνωμία στο ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο με το multimodal (το μέσο όρο δηλαδή οκτώ διαφορετικών παγκοσμίων προγνωστικών μοντέλων). Έναν αρκετά ενδιαφέρον χειμώνα με ψυχρές εισβολές τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο από το μέσο όρο των μοντέλων ενώ αντίθετα το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο συνεχίζει όπως και τον Οκτώβριο την θερμή πορεία από άποψη θερμοκρασιών. Από άποψη βροχοπτώσεων υπάρχει σχετική συμφωνία αφού μιλάμε για ένα χειμώνα κανονικό με πιθανότητες και να είναι υγρός κυρίως για την ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *