Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κλασικός φθινοπωρινός καιρός με χειμωνιάτικα διαστήματα κυρίως προς το τέλος της περιόδου

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 14 Νοεμβρίου 2023.

17 και 18 Νοεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις 18 του μήνα στο Ιόνιο τη δυτική χώρα τη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ αρκετά λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στις άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας 18 με 22 στα παραθαλάσσια τμήματα με μικρή πτώση στη βόρεια Ελλάδα στις 18 του μήνα και μικρή άνοδο στην Κρήτη. Σποραδικές χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.

++++++++++

19 με 21 Νοεμβρίου.

78% πιθανότητα σποραδικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τη Θράκη και στις 21 του μήνα και στο Ιόνιο και τη δυτική χώρα. Πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 15 με 18 στα υπόλοιπα παραθαλάσσια τμήματα με άνοδο στις 20 και 21 του μήνα κοντά στους 16 με 21 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά κεντρικά και βόρεια λίγο υψηλότερη από τη Στερεά και νοτιότερα.

19% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στις 21 του μήνα στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα το ανατολικό Αιγαίο τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες αρχικά 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή άνοδο στις 20 και 21 του μήνα στους 17 με 21 από βορρά προς Νότο.

3% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στις 21 του μήνα στο Ιόνιο τη δυτική Ηπειρωτική χώρα την Κρήτη τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα λίγο υψηλότερη στα νότια αλλά στις 20 και 21 του μήνα από την Θεσσαλία και κάτω θα φτάσει κατά τόπους τους 22 με 26 βαθμούς Κελσίου λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.

++++++++++++++

22 με 24 Νοεμβρίου.

50% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου όλα τα δυτικά ηπειρώτικα τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ κατά τόπους αξιόλογες θα είναι οι βροχές στην Μακεδονία ενώ λιγότερα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασίες 17 με 20 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια 21 με 24 ανατολικά και νότια με ταση πτωσης μικρής της θερμοκρασίας στις 24 του μήνα στα δυτικά και βόρεια.

34% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές και καταιγίδες φαινόμενα που θα είναι έντονα στο Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Θεσσαλία και τμήματα της νότιας Κρήτης. Θερμοκρασίες 18 με 23 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια που δεν θα ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου.

9% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα αξιόλογα κατά τόπους στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου του ανατολικού Αιγαίου ενώ πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια λιγο υψηλότερη στα νοτιότερα τμήματα με τάση ανόδου στις 23 και 24 του μήνα που στα ανατολικά και νότια θα φτάσει στους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

7% πιθανότητα για προβλέπεται σταδιακή αλλαγή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολύ έντονα φαινόμενα τη δυτική Ελλάδα την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη ενώ κατά τόπους αξιόλογα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Πυκνές χιονοπτώσεις στις 23 και 24 του μήνα σε ορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες αρχικά στα δυτικά και βόρεια έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη έως 22 με 23 από την Αττική και νοτιότερα αλλά στις 23 και 24 του μήνα θα σημειώσει σημαντική πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα και η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ από τη Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα θα φτάνει τους 19 με 22.

+++++++++++++++

25 με 29 Νοεμβρίου.

30% πιθανότητα για για τοπικά φαινόμενα μικρής διάρκειας και έντασης στη δυτική και βόρεια χώρα μετά τις 28 του μήνα. Καλοκαίρια στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες 18 με 24 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο στην χώρα και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα όλες τις ημέρες με μικρή τάση πτώσης στα κεντρικά και βόρεια από τις 28 του μήνα και μετά με την περισσότερη συννεφιά.

28% πιθανότητα κίνηση ψυχρού αυλώνα από τα βόρεια προς τα νότια με αποτέλεσμα βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια και πεδινά τμήματα κατά τόπους έντονες μετά τις 28 του μήνα και πυκνές χιονοπτώσεις από τις 27 του μήνα στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας και σταδιακά στις 28 και 29 του μήνα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης και ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου της Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και ορεινά Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες αρχικά έως 12 με 17 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο θα σημειώσει μικρή πτώση στις 26 του μήνα στα κεντρικά και βόρεια που η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου και σημαντικότερη πτώση στις 27 28 και 29 του μήνα όπου στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 6 με 10 βαθμούς Κελσίου λίγο χαμηλότερη στα ορεινά-ημιορεινά τη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. Παγετός θα σημειωθεί στις 27 και κυρίως 28 και 29 του μήνα σε τμήματα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και ενδεχομένως σε κάποια ορεινά ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

23% πιθανότητα μία κατάβαση ψυχρής λίμνη στα δυτικά της χώρας μας με αποτέλεσμα αρκετές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα τη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην Κρήτη ενώ λιγότερα αλλά αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στην υπόλοιπη χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 14 με 18 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο θα σημειώσει από την Θεσσαλία και νοτιότερα με τους νοτιάδες άνοδος τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα στα δυτικά και τα ημιορεινά της χώρας θα παραμένει σε επίπεδα 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα.

19% πιθανότητα τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη Μακεδονία τη Θράκη την ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες το ανατολικό Αιγαίο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Λιγότερα αλλά αξιόλογα φαινόμενα και στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικές χιονοπτώσεις σε βουνά της κεντρικής και Βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο χαμηλότερη στα νησιωτικά θα πέσει στα ηπειρωτικά στις 26 και 27 του μήνα κάτω από τους 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερη στα νότια.

++++++++++++++

Συμπερασματικά για τις 17 και 18 του μήνα θα υπάρξει αξιόλογη αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τα εντονότερα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αλλά με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Για τις 19 έως 21 του μήνα προβλέπονται λίγα φαινόμενα στην αρχή στο ανατολικό Αιγαίο και στις 21 του μήνα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με θερμοκρασίες αρχικά 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο υψηλότερες στα νοτιότερα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας από τη Στερεά και νοτιότερα.

Για τις 22 έως 24 του μήνα θα υπάρξει νέα αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου τη δυτική Ηπειρωτική χώρα τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο ενώ αξιόλογα φαινόμενα αλλά όχι έντονα θα σημειωθούν και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 16 με 23 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με επικράτηση κυρίως νοτιάδων. Οι πιθανότητες σημαντικης ψυχρης εισβολής είναι μόλις 7%.

Τέλος για την περίοδο 25 με 29 Νοεμβρίου πιθανότητες κοντά στο 70% είναι για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες αν θα έχουμε επικρατήση πολύ ψυχρού καιρού και χιονοπτώσεων σε αρκετά τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα ή θα παραμείνουν κυρίως οι νοτιάδες και τα φαινόμενα θα πέσουν με τη μορφή βροχών και καταιγίδων. Κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας και ένα 30% που είναι η πιθανότητα ο καιρός να παραμείνει πολύ καλός αλλά δεν είναι αυτό το βασικό σενάριο.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κλασικός φθινοπωρινός καιρός με χειμωνιάτικα διαστήματα κυρίως προς το τέλος της περιόδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *