Αποτίμηση κακοκαιρίας 3-4/11/2023. Σύντομο αλλα έντονο ξέσπασμα καταιγίδων σε τμήματα του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του βορείου Αιγαίου.

Σύντομη αλλά ισχυρή η διαταραχή που επηρεάζει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τέλος επηρεάζοντας τα δυτικά παράλια της Τουρκίας και τη Λέσβο.

Όπως αναμέναμε τα εντονότερα σημειώθηκαν σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και νησιών του Ιονίου στην εκτίμηση που δώσαμε χθες το βράδυ με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το ψυχρό μέτωπο όπως αναμενόταν έδωσε πολύ θυελλώδεις ανέμους που ξεπέρασαν τελικά και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και του βορείου Αιγαίου, ισχυρές χαλαζοπτώσεις με μέγεθος χαλαζίου και πάνω από 2 εκατοστά σε αρκετές περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας ακόμα και στα παραθαλάσσια και ισχυρή κεραυνικη δραστηριοτητα.

Στον χάρτη βλέπετε το ύψος βροχής που έχει σημειωθεί από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως τις 21:30 το βράδυ στη χώρα. Το ύψος βροχόπτωσηςοπως ήταν αναμενόμενο ξεπέρασε και τα 20 με 40 χιλιοστά σε αρκετές περιοχές κοντά στα σύνορα της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας ξεπέρασε κατά τόπους και τα 70 με 90 χιλιοστά σε κάποιους μετεωρολογικούς σταθμούς.

 

Κάποιες ενδεικτικές μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών ήταν:

Περτούλι 135 χιλιοστά

Θεοδώριανα Άρτας 130

Γιάννενα 37

Κέρκυρα 26

Κόνιτσα 53

Καστοριά 24

Φλώρινα 24

Κιλκίς 25

Κομοτηνή 33

Διδυμότειχο 28

Καλαμπάκας 48

Καρπενήσι 44

Κομπότι Άρτας 27

Λάρισα 7

Στυλίδα 6

Βόλος 9

Μουζάκι Καρδίτσας 17

Λιβαδειά 10

Καλάβρυτα 13

Θάσος 17

Λέσβος Αγία Παρασκευή 9

Τέλος να πούμε ότι στην Κρήτη σημειώθηκαν λόγω του νοτιά θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα σημειώθηκε νέο Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μέγιστης για μήνα Νοέμβριο με 35,1 στο Λασίθι.

 

Λίγες γενικές επισημάνσεις προς το κοινό:

1) οι διάφορες εφαρμογές αλλά και οι χάρτες βροχόπτωσης που επεξεργαζόμαστε για την πρόγνωση του καιρού δεν είναι ευαγγέλιο για να μετράμε τα χιλιοστά για κάθε χωριό και κάθε πόλη. Είναι απλά ένα εργαλείο για να εντοπίσουμε κάποιες περιοχές που θα έχουν τα ισχυρότερα φαινόμενα χωρίς βέβαια στη μετεωρολογία να υπάρχει συμβόλαιο με τον καιρό.

2) νομίζω ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο στους πολίτες παρά στους πρόγνωστες της χώρας αφού ζητούν περισσότερα από τη μετεωρολογία από όσα μπορεί να δώσει. Όταν διαβάζεις στο διαδίκτυο ότι το τάδε μοντέλο έδινε 50 χιλιοστά βροχής και τελικά έπεσαν 40 χιλιοστά καλά πήγε το μοντέλο για ένα συγκεκριμένο χωριό ή μία συγκεκριμένη πόλη τότε καταλαβαίνεις πόσο μακριά βρίσκεται η πραγματική δυνατότητα της μετεωρολογίας από αυτή που νομίζουν οι πολίτες.

3) ακόμα και τη στιγμή των φαινομένων απόκλιση αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων στα φαινόμενα είναι μέσα στο πρόγραμμα.

4) τέλος να πούμε ότι όταν ειδικά έχουμε νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης δηλαδή νεφώσεις που προκαλούν καταιγίδες κανένα μοντέλο και κανένας προγνωστης δεν μπορεί να γνωρίζει πού ακριβώς θα αναπτυχθεί η καταιγίδα πόσο ακριβώς θα επιμείνει και πόσο ύψος βροχής θα σημειωθεί σε αυτές τις περιοχές.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *