Πάρα πολύ καλά έως άριστα πήγε η εκτίμηση μας για τον Οκτώβριο αφού πραγματικά σε όλες τις περιοχές της χώρας υπήρξαν πολύ λιγότερες βροχές από τις κανονικές και μόνο κάποιες περιοχές της Ηπείρου του βόρειου Ιονίου της δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας δέχτηκαν κάπως πιο αξιόλογα φαινόμενα. Από άποψη θερμοκρασίας η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δραματική αφού οι θετικές αποκλίσεις ξεπέρασαν τους 2-3 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ βρέθηκαν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα στα νησιωτικά τμήματα. Ο μήνας κατατάσσεται μέσα στους πιο θερμούς της περιόδου 1955 – 2022 για την περιοχή της ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου.
Για το Νοέμβριο οι δύο βασικοί δείκτες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας φαίνεται ότι θα κινηθούν ως εξής:
NAO: σταθερός φαίνεται να παραμένει ο δείκτης καθόλη τη διάρκεια του μήνα με μικρές κινήσεις λίγο πάνω και λίγο κάτω από το μηδέν καθιστώντας τον σε γενικές γραμμές ουδέτερο.
ΑΟ: αρνητικός φαίνεται να παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα ο δείκτης κοντά στο -1 ενώ κάποιες λίγες μέρες θα κινείται οριακά στις μηδενικές η λίγο θετικές τιμές. Σε γενικές γραμμές θα μιλάμε για έναν ελαφρώς αρνητικό δείκτη.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η πιθανή πορεία του μήνα ανά πενθήμερο είναι οι εξής:
1 έως 5 Νοεμβρίου:
Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής και κεντρικής πελοποννήσου και κατά τόπους και σε κάποια τμήματα της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας. Πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα όλες τις ημέρες με τους νοτιάδες θα φτάνει κατά τόπους στα ανατολικά και νότια τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια με τα φαινόμενα θα είναι σαφώς χαμηλότερη και δεν θα ξεπερνά τους 20 με 24. Θερμοκρασίες 5 με 8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές.
6 έως 10 Νοεμβρίου.
Σχετικά βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στην αρχή της περιόδου θα εκδηλωθούν κάποια σποραδικά φαινόμενα το Ιόνιο και τη δυτική Ηπειρωτική χώρα. Θερμοκρασίες συνεχίζουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στα ανατολικά και νότια 25 με 28 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη στα δυτικά τιμωρία που θα φτάνει τους 20 με 24. Θερμοκρασίες 4 με 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές.
11 έως 15 Νοεμβρίου.
Φαινόμενα κατά περιόδους στη δυτική Ελλάδα τη Μακεδονία τη Θράκη την Θεσσαλια και το ανατολικό Αιγαίο μέτριας γενικά εντάσης ενώ προς το τέλος της περιόδου ενδεχομένως να υπάρξει διαταραχή που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Θερμοκρασίες και πάλι στο ίδιο μοτίβο με θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια 4 με 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές στα ηπειρωτικα πάνω από τους 21 με 24 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια θα βρίσκονται κοντά στους 16 με 20 βαθμούς Κελσίου. Συνεχίζεται ο πάρα πολύ θερμός μήνας.
16 με 20 Νοεμβρίου.
Συνεχίζεται το μοτίβο των διαταραχών από τα δυτικά το οποίο φαίνεται να επηρεάζει κατά κύριο λόγο το Ιόνιο τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα την Μακεδονία τη Θράκη και τις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου των Κυκλάδων και της Κρήτης. Λιγότερα τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή θα ξεπερνούν τους 20 βαθμούς Κελσίου ειδικά στα ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας χώρας.
21 έως 25 Νοεμβρίου.
Σχετική βελτίωση του καιρού με επικράτηση βόρειο ρεύματος στο Αιγαίο όπου θα σημειωθούν και κάποια τοπικά φαινόμενα στα νησιωτικά κυρίως τμήματα. Αρκετά λιγότερα τα φαινόμενα στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα. Θερμοκρασία σε κάμψη στην κεντρική και βόρεια χώρα με επικράτηση παροδική κατά περιόδους του βόρειου ρεύματος. Πολύ υψηλές στην υπόλοιπη χώρα.
26 έως 30 Νοεμβρίου.
Εκ νέου διαταραχές θα σχηματιστούν από τα δυτικά με αποτέλεσμα αρκετά φαινόμενα κυρίως στο Ιόνιο τη δυτική Ηπειρωτική χώρα και κατά τόπους και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας ενώ στα ανατολικά και νότια θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τιμές πάνω από τις κανονικές.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο μηνάς σε γενικές γραμμές θα έχει θερμοκρασίες και πάλι πάνω από τις κανονικές τις περισσότερες από τις ημέρες λόγω της επικράτησης του νότιου ρεύματος. Αποκλίσεις πάνω από δύο με τρεις βαθμούς Κελσίου φαίνονται αρκετά πιθανές με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι το Ιόνιο όλη η δυτική Ηπειρωτική χώρα η Θράκη το ανατολικό Αιγαίο και κατά τόπους στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η Μακεδονία θα δεχτούν αξιόλογα φαινόμενα και ενδεχομένως στα δυτικά κυρίως και πάνω από τα κανονικά. Αντίθετα τμήματα της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων της Χαλκιδικής της Εύβοιας των Κυκλάδων και της Κρήτης θα βρεθούν σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά αλλα οχι σε ανυδρες καταστασεις.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
www.weathergroup.gr